Pliki podstron w PHP

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Prochol
Nowy
Nowy
Kontakt:

Pliki podstron w PHP

Post autor: Prochol »

Mam pytanie! Gdzie umieszczać pliki podstron PHP? W katalogu głównym serwera czy w podkatalogu gdzie znajdują się elementy podstrony?
Prochol
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: Pliki podstron w PHP

:( Czy ktoś odpowie :?:
!ans
Nowy
Nowy

Post autor: !ans »

To zależy. Jeśli masz jeden kontroler np. w pliku index.php to raczej w oddzielnym i w .htaccess ustawiasz przekierowania na plik index.php.
Prochol
Nowy
Nowy
Kontakt:

Niebardzo się znam na tym. Mam stronę w PHP gdzie jest nagłówe i stopka.
Zmienia się tylko zawartość strony dzięki funkcji INCLUDE
Więc niewiem czy pliki podstron umieszczać w głównym katalogu serwera, oczywiście każy o innej nazwie czy do odrębnego folderu a plik nazwać index.

Jeśli do odrębnego katalogu, to jak zrobić by nagłówek i stopka które są w głównym katalogu ładowały się z plikiem znajdującym się w innym folderze
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: gorylek »

No zasada jest prosta. Mając index.php czy inny plik php o takiej treści:

Kod: Zaznacz cały

<?php include('strona.php'); ?>
musimy mieć plik strona.php w tym samym katalogu co index.php.
Jeżeli plik strona.php znajdował by się powiedzmy w katalogu "podstrony" to kod musiał by wyglądać tak:

<?php include('podstrony/strona.php'); ?>
A jeżeli Twój plik strona.php znajdował by się katalog wyżej to kod wyglądał by tak:

<?php include('../strona.php'); ?>
Prochol
Nowy
Nowy
Kontakt:

Czyli nie ma znaczenia gdzie umieszczę plik, wkatalogu głównym serwera czy w podfolderze? Obie wersje będą poprawne?

Jeszcze jedno pytanie: Jeśli umieszczę plik podstrony w katalogu podstrony, a nagłówek i stopka znajdują się w katalogu głównym serwera to jak sformuować należy kod PHP?
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: gorylek »

No jeżeli odwołujesz się do pliku podstrony a nagłówek ze stopką znajduje się katalog wyżej to jako ścieżke podajesz ../naglowek.php dla przykładu. Wyraźnie to chyba napisałem wyżej, widać niezrozumiale wytłumaczyłem.
ODPOWIEDZ