Pojawiający się tekst

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Dawior

Pojawiający się tekst

Post autor: Dawior »

Witam. jestem początkujący w php i chciałbym się dowiedzec jak zrobić np ze piszę jakiś tekst naciskam wyslij i on pojawia w wyznaczonym miejscu bardzo proszę o pomoc
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: Pojawiający się tekst

Post autor: gorylek »

Taki przykład, powiedzmy że masz plik index.php na serwerze obsługującym php.

Zawartość pliku:
<?php
echo $_POST['moj_tekst'];
?>

<html>
<head>
<title>Strona testowa</title>
</head>
<body>
<form action="index.php" method="post">
<div>
<input type="text" name="moj_tekst" />
<input type="submin" value="Wyslij" />
</form>
</div>
</form>
</body>
</html>
Mam nadzieje że nie palnąłem literówki :-) Ogólnie formularz wysyła dane do tablicy $_POST której indexem są nazwy pól formularza także jak byś miał drugie pole o nazwie kupa to odczytał byś je poprzez $_POST['kupa']. Echo wyświetla cokolwiek podasz tylko pamiętaj że zmienne takie jak tablica $_POST podaje się normalnie a np tekst podajesz w postaci echo "moj tekst";

Ogólnie proponuje przeczytać dowolny kurs PHP, takie rzeczy na ogół są pokazane na początku gdzieś, ewentualnie poszperaj w google pod frazą PHP, obsługa formularzy..
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: Pojawiający się tekst

Post autor: Mateusz Bogolubow »

Proponuje kurs php u mnie na stronie. Dodatkowo krótka porada na temat odbierania danych z formularza.
ODPOWIEDZ