Witam. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Otóż mam sobie t

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
maci3k

Witam. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Otóż mam sobie t

Post autor: maci3k »

Witam. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Otóż mam sobie taki skrypt, który co 10 sekund wyświetla losowy cytat, oto on:

Kod: Zaznacz cały

<form name="x" accept-charset="iso-8859-2"><input name="y" size="150" style="border-width:1px dotted white;font:Arial" LANG="pl">

<script>

quotes = new Array();
quotes[0]="Bogatym nie jest ten kto posiada, lecz ten, kto daje. Jan Paweł II";
quotes[1]="Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi. Jan Paweł II"
quotes[2]="Śpieszcie się kochać ludzi...tak szybko odchodzą. Jan Paweł II"
quotes[3]="Głupstwo jest wielkie jak morze, wszystko w sobie pomieści. Bolesław Prus"
quotes[4]="Świat podobny jest do amatorskiego teatru; więc nieprzyzwoicie jest pchać się w nim do ról pierwszych, a odrzucać podrzędne. Bolesław Prus"
quotes[5]="Nie czynię bowiem dobra, którego chcę, ale czynię to zło, którego nie chcę. Św. Paweł"
quotes[6]="Cierpienie jest dla duszy rzeczą najmilszą i najbardziej pożyteczną; im bowiem czystsze cierpienie tym czystsze zrozumienie. Św. Jan"
quotes[7]="Bogactwo pozbawia wrażliwości - jak wszelkie szczęście. Stefan Napieralski"
quotes[8]="Humor jest niekiedy zadatkiem wielkości: ale częściej ją zastępuje, niż potwierdza. Stefan Napieralski"
quotes[9]="Gdzie nie ma miłości, tam wszystkie zasoby cnót są bezużytecznym stosem kamieni. Św. Franciszek Salezy"
quotes[10]="Życie to czas, w którym szukamy Boga. Śmierć to czas, w którym Go znajdujemy. Wieczność to czas, w którym Go posiadamy. Św. Franciszek Salezy"
quotes[11]="Człowiek prawdziwie wolny wszędzie jest niewolnikiem. Władysław Grzeszczyk"
quotes[12]="Gdzie kłamstwo kipi, tam prawda się przypala. Władysław Grzeszczyk"
quotes[13]="A biada milczącym o Tobie, że mając mowę, stali się niemymi. Augustyn"
quotes[14]="Łzy są kroplami krwi duszy. Augustyn"
quotes[15]="Nigdy, nigdy, nigdy, nigdy się nie poddawaj. W.Churchill"
quotes[16]="Śmierć jest wiecznym schroniskiem, w którym nic się nie odczuwa. Cyceron"
quotes[17]="Życie to raj do którego klucze są w naszych rękach. Fiodor Dostojewski"
quotes[18]="Nie mam żadnych szczególnych uzdolnień. Cechuje mnie tylko niepohamowana ciekawość. Albert Einstein"
quotes[19]="Człowiek nie jest stworzony do klęski. (...) Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway Ernest"
quotes[20]="Nie możesz nauczyć człowieka niczego. Możesz mu tylko pomóc odnaleźć to w sobie. Galileusz"
quotes[21]="Postępuj w taki sposób, aby wszyscy, z którymi rozmawiasz stali się twoimi przyjaciółmi. Św. Jan Bosko"
quotes[22]="Najlepszym przyjacielem jest ten, kto nie pytając o powód twego smutku, potrafi sprawić, że znów wraca radość. Św. Jan Bosko"
quotes[23]="Nie wystarczy urodzić się człowiekiem. Trzeba jeszcze być człowiekiem. Stefan Wyszyński"
quotes[24]="Bez znajomości siły słów nie sposób poznać ludzi. Konfucjusz"
quotes[25]="Brakiem odwagi jest wiedzieć co prawe, lecz tego nie czynić. Konfucjusz"
quotes[26]="A gdy serce Twe przytoczy, Myśl, że żyć nie warto, Z łez ocieraj cudze oczy, Chociaż Twoich nie otarto.. Maria Konopnicka"
quotes[27]="Mało ludzi z miłości umiera, a tak dużo z niej żyje. J.I. Kraszewski"
quotes[28]="Ktokolwiek mówi, że się śmierci nie lęka, kłamie. Ignacy Krasicki"
quotes[29]="Sama broń nie wystarcza by utrzymać w świecie pokój. Najważniejsi są ludzie. J. F. Kennedy"
quotes[30]="Dobrzy ludzie podobni są do czystego powietrza. Oddycha się nim, chociaż się go nie widzi. R. Kalinowski"
quotes[31]="Z tym niepomiernym ciężarem jaki dźwigam dniem i nocą, umarłbym chyba gdyby co dzień nie dano mi okazji się pośmiać. Abraham Lincoln"
quotes[32]="Miłość to jedyna siła, która zmienia wroga w przyjaciela. Martin Luter King"
quotes[33]="Nigdy nie skąp dobroci: choćby nawet był to zwykły uśmiech na Twojej twarzy. Mahomet"
quotes[34]="Dobry człowiek jest jak rzeka: przychodzą do niego spragnieni ludzie. ks. Mieczysław Maliński"
quotes[35]="Nadziei każdy musi szukać sam dla siebie. Nie ma żadnej powszechnej recepty. Czesław Miłosz"
quotes[36]="Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna. Czesław Miłosz"
quotes[37]="Ludzką rzeczą jest błądzić, głupców trwać w błędzie. Nieznany"
quotes[38]="Być zakochanym, to być szalonym przy zdrowych zmysłach. Owidiusz"
quotes[39]="Łatwo przychodzi wiara w to, czego się pragnie. Owidiusz"
quotes[40]="Najgorszą samotnością nie jest ta, która otacza człowieka lecz ta pustka w nim samym. Bolesław Prus"
quotes[41]="Bywają wielkie zbrodnie na świecie, ale chyba największą jest zabić miłość. Bolesław Prus"
quotes[42]="Nic człowieka tak nie charakteryzuje, jak rodzaj zabawy, której szuka. Kazimierz Przerwa-Tetmajer"
quotes[43]="Życie nie daje nam tego co chcemy, tylko to, co ma dla nas. Władysław Stanisław Reymont"
quotes[44]="Rzeczywistość jest z tej samej przędzy co i marzenia. Władysław Stanisław Reymont"
quotes[45]="Nie ufaj myślom swych córek, lecz ich czynom. William Szekspir"
quotes[46]="Miłość jest pięknym uczuciem, najpiękniejsze jednak to tęsknota, wypływająca z miłości. L. Szelingowski"
quotes[47]="Życie, choćby i długie, zawsze będzie któtkie, zbyt krótkie. Wisława Szymborska"
quotes[48]="Każdy przecież początek to tylko ciąg dalszy, a księga zdarzeń zawsze otwarta w połowie. Wisława Szymborska"
quotes[49]="Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas kiedy nasze skrzydła zapomniały jak latać. Ks. Jan Twardowski"

function losowo(){
cytatylosowo=quotes[Math.floor(Math.random()*quotes.length)]
document.write.value=cytatylosowo
}

setTimeout("losowo()",1)
setInterval("losowo()",10000)

</script>

Wszystko działa, z tym że chciałbym pozbyć się tego formularza (tj. tej ramki w której wyświetla się tekst) zastępując ją np. div-em, tak aby tekst wyświetlał się po prostu na gołej stronie. Nie mam bladego pojęcia jak to zrobić. Proszę o pomoc.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: Witam. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Otóż mam sobie t

Post autor: Marek_bf »

Napisz mi PW jak powinien wyglądać sensowny temat wątku i w jakim dziale powinien on być to odblokuję.
Zablokowany