[Flash] [Gra] Save

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
Pomar1

[Flash] [Gra] Save

Post autor: Pomar1 »

Po pierwsze, chcę podziękować Markowi za nauczenie mnie AC. Od kiedy dałeś mi pierwszy skrypt (od formularza) zainteresowałem się AC i już dość sporo umiem :D
--------------------------------------------

Temat mówi prawie wszystko.
To o co mi chodzi opiszę takim mini "skryptem":

gracz włącza grę -> klika przycisk "create account" -> wpisuje "name" i "password" -> zmienne var name i var pass są wysyłane do katalogu "Game/Accounts/*.txt", gdzie "*" równa się zmiennej 'name'.

gracz włącza grę -> klika przycisk "log in" -> wpisuje "name" i "password" -> flash sprawdza czy istnieje takie "name" w katalogu "Accounts" -> sprawdza czy hasło jest poprawne -> wczytuje zmienne (np. lastHP, lastMP, lastLvl, lastX, lastY) z pliku "Accounts/*.txt" gdzie "*" równa się zmiennej "name".

gracz gra -> gracz kończy grać -> gracz klika "exit & save" -> zmienne (np. lastHP, lastMP, lastLvl, lastX, lastY) wysyłane są do pliku "Accounts/*.txt" gdzie "*" równa się zmiennej "name".

Chodzi mi o to, czy dało by się zrobić żeby pliki z katalogu "Accounts" się nadpisywały za każdym razem?

Dzięki.

-----------------------------------
Proszę nie pisać np. "gra i tak ci nie wyjdzie". Planowałem ją z kumplami od wielu lat. Mamy fundusze, pomysł, scenariusz. Mamy zamiar pobić grę RuneScape i udowodnić że dzieci/młodzież też umie zrobić grę MMORPG.
Każdemu kto choć trochę pomoże nam w robieniu tej gry, zapewniamy wieczny status GameMastera lub Moderatora, darmową wersję "płatną" (jeżeli taką dodamy), oraz jego imię i nazwisko(za zgodą) zostanie dodane to autorów (nie mylcie z twórcami :) ).
Przyjmiemy pomoc taką jak grafika, oryginalne pomysły, skrypty oraz opinie o wersji beta (gdy zostanie wydana).
Thorus
Przelotem
Przelotem

Re: [Flash] [Gra] Save

Post autor: Thorus »

Sluchaj, jesli chcecie pobic RuneScape to doswiadczenie musicie miec juz calkiem calkiem ;) Znasz jakies stronki, forum odnosnie tworzenia gier typu rpg, przygodowki... w technice ActionScript? Bo z tego co ja znalazlem, jesli chodzi o flasha i tworzenie gier w wersjach powyzej 7.0 to marne dzialy w ktorych z reguly sa jedynie linki do kilku stron w wersji ang. Nigdzie nie mozna znalezc konkretnej strony i forum w ktoym wszyscy wymienialiby poglady na ten temat. Sam probuje zrobic takiego mini rpga we flashu i mam mnostwo pytan, ale nie mam gdzie o tym tak naprawde pogadac. Za wszelkie linki i info bede wdzieczny. Pozdro!
Pomar1

Post autor: Pomar1 »

1. W RuneScape dobiłem 90 lv, i dalej gram. :) (Ogólnie w RPGi gram od 12 lat, mam 15 :P Pozatym sam nauczyłem się rysować mangę, więc styl graficzny mam już załatwiony :P )

2. Zobacz Dofusa/Wakfu.

www.wakfu.com

www.dofus.com

3. Jesteśmy już ok. w połowie robienia tej gry, ale póki co większość grafika, scenariusze, rasy itp. Poskładaliśmy świat, wiemy co i gdzie ma być i jak działać. Tylko nie zaczeliśmy kodować bez tego logina walonego.
Thorus
Przelotem
Przelotem

Post autor: Thorus »

Nie bardzo siedze w tematyce RuneScape, ale skoro uwazasz ze jestescie w polowie stworzenia gry, a nie zaczeliscie jeszcze kodowac (rozumie pisac kodu) to cos tu nie czaje. Gra to 80 procent kodu, potem dochodzi grafika, dzwiek ,muzyka i musi byc scenariusz. Generalnie silnik gry to podstawa. Bez niego to nawet gdybyscie cala reszte mieli to nawet nie bedzie polowa, a tak generalizujac to najtrudniejsza czesc takiego projektu.

Gratuluje, ze w wieku 3 lat zaczoles grac w rpgi. Ja to gdy mialem 3 lata jedynie klocki drewniane ukladalem, potem w pewexach pokazaly sie lego...

No coz... powodzenia! ;)
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Dział FAQ i LoadVars poza tym poszukaj w dziale PHP o zapisywaniu danych do plików tekstowych.

P.S. Gra i tak Ci nie wyjdzie :)
ODPOWIEDZ