[dyskusja] Sprzedawanie gotowych designów

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
Hygin
Moderator
Kontakt:

[dyskusja] Sprzedawanie gotowych designów

Post autor: Hygin »

Co myślicie o sprzedawaniu i kupowaniu gotowych designów? Wg mnie jest to bardzo dobra forma sprzedaży gdyż klient nie kupuje "kota w worku". Czekam na Wasze opinie.
LoveBeer
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [dyskusja] Sprzedawanie gotowych designów

Post autor: LoveBeer »

dla mnie to totalne nieporozumienie. oczywiscie jesli jest to klient 'ze sklepiku obok' ktory chce reklamowac swieze kalafiory to ok (choc i tu wcale nie jest to takie oczywiste). ale w kazdym innym przypadku jest to totalnym lekcewazniem klienta. kazda firma, kazdy klient oczekuje czego innego, ma swoje wytyczne, swoja grupe docelowa odbiorcow, niejednokrotnie firme matke ktora takze wymaga specyficznych elementow itd.

oczywiscie sa pewne odstepstwa - typu portale gsm - czy inne - za przeproszeniem - badziewie - gdzie wszystko jest na jedno kopyto, takie samo i gdzie jeden 'portal' nie rozni sie niczym od nastepnego a wsrod nich nie ma zadnego ktory sie wyroznia. ale dla mnie takie projekty nie sa projektami komercyjnymi w sensie stricte.

w kazdym razie - jak cos jest 'dla kazdego' to jest dla nikogo... a raczej do niczego.
Krzysztof Gaudy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Gaudy »

Witam !

W pełni zgadzam się z LoveBeer. Podejście indywidualne do klienta to podstawa, a nie wciskanie mu gotowych rozwiązań.
Lipka Krzysztof
Kontakt:

Nie do końca...

Post autor: Lipka Krzysztof »

Internet, wbrew opinii niektórych osób, nie stanowi tylko i wyłącznie jednej z form reklamy i dlatego gotowe szablony, mimo iż są prawie całkowicie nieprzydatne firmom, mogą znakomicie pomóc prywatnym osobom, których niejednokrotnie nie stać na zatrudnienie profesjonalnej agencji webdesignu.
Proszę tylko nie mówić, że prywatne strony nie mają żadnej wartości i są robione na jedno kopyto.
P.S. Przy czym nie chodzi mi o tzw. "home sites"...
Krzysztof Gaudy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Prawda...

Post autor: Krzysztof Gaudy »

Witam !

A to też się zgadzam. W poprzedniej wypowiedzi miałem na myśli tylko i wyłącznie oferty dla firm. Rzeczywiście, gotowy design może być idealnym wyjściem dla osoby prywatnej, która prowadzić chce na przykład stronę hobbystyczną, z tym że nie sądzę aby takich osób było dużo, chociaż może się mylę.
DRNK
Nowy
Nowy

Post autor: DRNK »

Witam !

Na początku należy powiedzieć czym jest "sprzedawanie gotowych designów" ? Ja mam tu na myśli sprzedaż własnych prac tworzonych na zlecenie klientów, którzy z pewnych względów zwrócili się do mnie z prośbą o wykonanie designu. Nieważne czy to jest strona domowa, czy komercyjne lub jeszcze o innym przeznaczeniu ja jako webmaster mam stworzyć coś niepowtarzalnego itd. Szablony dostępne za ka$ę lub za free to nie jest to samo. Tam klient nie ma wpływu na nic poza zmianom tekstu i wybraniu jednego z kiepskich stylów. Moim zdaniem sprzedawanie designów jest jak najbardziej na miejscu i dobrą formą zarobku :-D

P.S Hygin Delimat kupowanie szablonów nie jest kupowaniem kota w wroku.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

zalezy pod jaką perspektywą patrzymy na szablony. Przeciez jeśli klientowi odpowiada taki a taki szablon - prosze bardzo, droga wolna.

Ale z punktu widzenia nas - twórców stron www, nigdy bym na takie coś nie poszedł. Jak wspominaliście wcześniej my sami powinniśmy oferować klientom innowacyjnosc i do każdego podchodzic inaczej. A dostarczanie z góry gotowych szablonów dla niewiadomej grupty docelowej jest wg mnie pomyłką, czym chyba tylko pootwierdze Wasze opinie.

Jeśli się od nas tego nie wymaga, to i tak sami powinniśmy o tym wiedziec, tak mi się wydaje bynajmniej :P
Krzysztof Sziwa

Post autor: Krzysztof Sziwa »

zależy co rozumieć przez kupowanie kota w worku - dla mnie takim kotem jest właśnie szablon, ponieważ strona nie jest już orginalna.
Jeśli klient chce szablonu, należy mu w tedy wytłumaczyć co za tym idzie... Wiadomo czasem kusi myśl że to łatwy zarobek, tyle tylko że większość taki stron wcale nie promuje danej firmy a wręcz niszczy jej dobry wizerunek. Ale to chyba nie o to chodzi, czy nie?
ODPOWIEDZ