Dodawanie zdjęć online we flashu

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
newman

Dodawanie zdjęć online we flashu

Post autor: newman »

Witam.
Mam zamiar wykonać stronę we flashu i mam parę pytań. Znam go na tyle żeby zrobić w miarę prostą stronę jednakże nie mogę sobię poradzić z kilkoma problemami.
Chodzi mi o to, żeby była możliwość dodawania zdjęć do galerii bez edycji pliku *.fla
1. Żeby robić to online na stronie.Ale dodawać zdjęcia mógłby jedynie admin. Czy jest to w ogóle wykonalne?
2. Jak wykonać księgę gości oraz licznik odwiedzin we flashu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam :)
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: Dodawanie zdjęć online we flashu

Post autor: Marek_bf »

1. Panel administracyjny w PHP ścieżki do zdjęć zapisywać w bazie danych, zdjęcia w odpowiednim folderze. Z bazy czytać za pomocą PHP i pobierać z tego skryptu dane do Flasha za pomocą LoadVars. Po pobraniu danych o fotkach wczytywać je za pomocą MovieClipLoader.

2. Wykonujesz w PHP, Flash tylko odczytuje i wyświetla dane (LoadVars)
newman

O kurde nieźle ale nic z tego nie rozumiem, nie robiłem jeszcze nic w action script.
Masz może jakiś poglądowy plik fla żebym mógł sobie zobaczyć z czym to się je.
Wiem, że gotowiec to dużo ale jest mi to bardzo potrzebne.
Pozdrawiam
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Poszukaj na Forum pod hasłami MovieClipLoader, wczytywanie, galeria znajdziesz przykłady.
newman

Witam. Przeszukałem już chyba całe forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Jeśli macie chwilę byłbym wdzięczny za linka lub chociażby taką stronę o jaką mi chodzi bym mógł sobie zobaczyć jak to w ogóle działa.
Pozdrawiam
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Rozumiem, że nie potrafisz z marszu zrobić takiego zarządzania, ale na tym forum możesz znaleźć różne rozwiązania i zastosować je modułowo do swojej aplikacji. Po prostu musisz przerobić trochę rzeczy zanim taką aplikację zrobisz.
LoadVars - pobieranie i wysyłanie danych
MovieClipLoader - ładowanie zewnętrznych plików swf i graficznych
Na temat baz danych szukaj tutaj: Technologie WWW - cz. 2 Server-side (PHP, ASP, CGI, SQL)
newman

Witam. Mam pytanie czy modyfikując poprzez dopisanie w kodzie AS tutoriala http://www.bannerflash.pl/tutorial/upload.rar dodatkowych rozszerzeń *.avi i *swf będę mógł w ten sposób wysyłać pliki na serwer. To rozwiązałoby jeden problem. Zostałoby mi wtedy wczytywanie plików i filmów .
Pozdrawiam
3DH
Nowy
Nowy

Post autor: 3DH »

Mam podobne pytanie. Chciałem zrobić galerie z możliwością dodania zdjęć z zew., lecz bez użycia PHP.

Chodzi mi o coś takiego:
Zrobić pas z miniaturami zdjec (Przykład) i z gory ustalić, iż galeria miesci 100 zdjęć (wpisywać w każdej miniaturce loadMovie i nr zdjecia), ale kiedy zajetych jest np. 20 slotów z miniaturami, to reszty nie wczytuje. Poznaje, że nie ma reszty plików jpg i nie robi nic. Galeria wygląda tak, jakby była przygotowana na 20 zdjęć. A jeśli dodam nowe zdjęcie na serwer, to automatycznie je doczyta i poszerzy nasz pas z miniaturami...

Można zrobić coś takiego? :roll:
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

3DH pisze:Mam podobne pytanie. Chciałem zrobić galerie z możliwością dodania zdjęć z zew., lecz bez użycia PHP.
Niestety albo PHP albo klient FTP innej drogi nie ma.
Jeśli Flash ma wiedzieć ile wczytać fotek to też musisz mu te informacje w jakiś sposób przekazać.
newman

Uff poradziłem sobie z wgrywanie plików na serwer. Jeden problem z głowy. Dzięki Marek. Nie wiem czy to normalne ale pliki po przesłaniu na serwer pojawiają sie na nim dopiero po ok godzinie.
Został teraz problem z wczytywanie tych plików na stronkę, nie wiem jak zrobić żeby wyświetlił akurat ten plik który przesłałem. Działa mi poprzez movie clip loader jak podam mu nazwę pliku ręcznie.Jak zrobić aby wyświetlił ostatnio dodany na serwer?
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

To jest winą serwera.
ODPOWIEDZ