Skryptoteka.pl - Ocena layoutu

Tutaj uzyskasz cenne porady i słowa konstruktywnej krytyki na temat własnych projektów związanych z internetem.
ODPOWIEDZ
templer
Nowy
Nowy
Kontakt:

Skryptoteka.pl - Ocena layoutu

Post autor: templer »

Witam wszystkich :-)

Uprzejmie proszę o ocenę layoutu i designu strony http://www.skryptoteka.pl. To strona początkującego webmastera ( czyli mnie ) i oczekuję lawiny uwag. Pozytywnych opinii raczej nie będzie, więc proszę o długą listę wad...

Pozdrower
Hygin
Moderator
Kontakt:

Re: Skryptoteka.pl - Ocena layoutu

Post autor: Hygin »

Jeszcze 2h pracy nad layem i będzie na 5+/8 :-D

1. Całość: oklepany układ, strona nieprzystosowana do 800x600, smętna kolorystyka (użyj kontrastu... nie, nie biały-czarny, tylko używając barw)
2. Logo: podobało by mi się, gdyby logo robiło trochę lepsze wrażenie. Obecnie logo jest przeciętne, ponieważ niczym się nie wyróżnia, a czcionka trochę źle dobrana (rozmiar) i umiejscowiona w złym miejscu na logu.
3. Tło: ten gradient :? ... nie widać tu pomysłowości.
4. Menu: Trochę za dłuuugie. Po za tym użyj kolorów.
5. Środek: spróbuj użyć jaśniejszego tła i jaśniejszego obramowania.
6. Stopka... tutaj zdecydowanie widać brak pomysłu.
7. Uwagi końcowe: powiedzmy, że dam Ci 4-/8.

Popracuj, a coś z tego wyjdzie :-D
Ostatnio zmieniony ndz lut 01, 2004 7:01 pm przez Hygin, łącznie zmieniany 1 raz.
templer
Nowy
Nowy
Kontakt:

Dzięki za uwagi :)

Czyli powinienem rozjaśnić tło i skorzystać raczej z kolorów... boję się, żeby nie wyszło zbyt tandetnie z kolorami... jestem kompletna d*** z grafiki... Mogę liczyć na jakieś rady ?

Na mój gust nagłówki newsów są zbyt duże, ale proszę o krytyczne opinie, bo moja ocena nie jest raczej obiektywna...

Z góry dzięki

Pozdrower
Hygin
Moderator
Kontakt:

Post autor: Hygin »

Jakieś rady... pamiętasz zasady kontrastu? możesz zrobić tak: niebieskie logo - pomarańczowe punktory. Poradziłbym Ci zmienić ten gradincik pod logiem na coś bardziej pomysłowego (pomysł się sam zjawi). Środek: spróbuj tak: tło - #EFEFEF, ramka - 8F8F8F. Użyj jakiś obrazków zamiast MENU i Newsy... Stopka, tutaj nie ma o czym mówić...
Na mój gust nagłówki newsów są zbyt duże
to zrób je niepogrubione
To są tylko rady.. najważniejsze są Twoje pomysły. :-D
P.S. Jak to zrobisz dobrze, to zobaczysz pozostałe wady :)
Narzil
Nowy
Nowy

Post autor: Narzil »

Logo - dwa napisy, kilka kolorów... popracuj nad nim.
Obramowanie news'ów jakby nie pasuje do reszty, zmień to.
Albo logo za długie albo główna cześć serwisu za krótka, tzn. pustka zaraz po news'ach, zmień to.
Dół strony tzn. zakończenie- nie bardzo też nad tym popracuj.
No i obramuj jakoś cały serwis moim zdaniem będzie lepiej wyglądał.

Jak narazie jest OK: 4+/10.
KaRoL
Działa
Działa

Post autor: KaRoL »

Najpierw minusy:
- brak styli kaskadowych
- nie podoba mi się ten pasek pod topem we flashu. Powinien wyglądać bardziej metalicznie, ciężej, a tak to jest przejście z białego na szary.
- złe miejsce na banner - poza tym baner paskudny (wygląda jak robiony na Paint'cie) - możesz mu zrobić czarną obramówkę, będzie lepiej
- nie podobają mi się te przejścia z jednego koloru na drugi - trochę prymitywne... - moja rada: spróbuj z wieloma odcieniami szarości
- w topie we flashu trochę za szybko jedzie ten kod
- w niektórych miejscach czcionka jest za duża (np. w narzędziach)
- powinieneś poinformować, że pliki pochodzą z innych serwerów i że mogą nie działać - powinieneś wtedy wsadzić mirrory

Teraz plusy:
- bardzo ładny top we flashu
- podobają mi się kropki po bokach strony
- cieszę się, że chociaż menu jest objęte stylami
- w narzędziach wygląd strony powinien być identyczny jak w "skryptach js" (czcionka, tło tabelki itp.)

Parę rad:
- zastosuj style
- zrób coś z licznikami pobrań, by wyświetlały ilość kliknięć na link
- spróbuj cos wykombinować z tym paskudnym bannerem - najlepiej zastosuj na niego jakiś filtr zmieniający odcień (to nie jest niezgodne z regulaminem umieszczania banerów, ponieważ plik jest nadal ten sam)
- rozszerz trochę menu, bo tekst "potrzebna pomoc ?" ledwo się mieści i wygląda to nieestetycznie
- usuń koniecznie te kwadraty w menu bo są zbyt duże i zastąp je kropką lub jakimś gifem, albo najlepiej w ogóle usuń
- zmień kolory w menu, bo są zbyt jaskrawe
- usuń całkowicie w menu ten tekst "witaj!" i zmień czcionkę licznikowi i IP użytkownika - postaraj się znaleźć im dogodniejsze miejsce
- gdy stosujesz horizontal line staraj się nadawać jej jakiś konkretny kolor i nie pozostawiaj jej domyślnej...

Ocena: 5/10
templer
Nowy
Nowy
Kontakt:

Dziękuję bardzo za tak wyczerpujący post. Większość z rad już jest w realizacji.

Jestem bardzo wdzięczny za rady.

Pozdrawiam.

A co do tego bannera, to nie jestem pewny czy mogę zmienić coś, za co otrzymuję zapłatę...
ODPOWIEDZ