[PhotoShop] Idealne wycinanie

Wszystko, co związane z grafiką, przygotowaniem projektów www, jej optymalizacją oraz tworzeniem reklam internetowych.
krzychuuu

[PhotoShop] Idealne wycinanie

Post autor: krzychuuu »

Witam.
Mam pewien problem. Mianowicie nie wiem jak idealnie wyciąć sam kształt z obrazka, np. jest sobie łódka na morzu i jest mi potrzebna sama łódka bez morza lub jest osoba na zdjęciu i potrzebuję tylko jej, bez tła.

Co zrobić by "zdobyć" upragniony kształt w jak najlepszej jakości?
!ans
Nowy
Nowy

Re: [PhotoShop] Idealne wycinanie

Post autor: !ans »

W photoshopie masz takie narzędzie jak Magic Wand Tool (tam gdzie normalne zaznaczanie jest taka różdżka). Wystarczy ,że klikniesz na obszar o z bliżonych ,a zostanie on zaznaczony.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

maskowanie wycinanie wydzielanie

Post autor: Marek_bf »

Sposobów jest wiele, zależnie od tego, jakie jest tło, jaki jest kontrast i różnica kolorów pomiędzy obiektem i tłem wreszcie od tego, jaki jest kształt obiektu.

Najłatwiejszym rozwiązaniem będzie uzyskanie grafiki z jednolitym tłem mocno kontrastującym z obiektem:

http://www.fotolia.com/id/4925428

Tutaj wystarczy różdżka z odpowiednio dobranym parametrem Tolerancja i Wygładzanie.
Klikamy różdżka na białym tle . Odwracamy zaznaczenie SHIFT + CTRL + I. Tworzymy nową warstwę przez wycinanie SHIFT + CTRL + J, usuwamy niepotrzebną pozostałość po oryginalnym tle. I po robocie.

Inaczej rzecz się ma z taką grafiką:

http://www.fotolia.com/id/4314459

Tutaj można użyć dwóch typów wycinania.

Pierwszy, szybka maska.

Wybieramy tryb szybkiej maski Q. Wybieramy narzędzie, którym będziemy malować maskę, np. pędzel. Zamalowujemy dokładnie cała łódkę, po jej dokładnym zamalowaniu wybieramy ponownie Q i …

Odwracamy zaznaczenie SHIFT + CTRL + I. Tworzymy nową warstwę przez wycinanie SHIFT + CTRL + J, usuwamy niepotrzebną pozostałość po oryginalnym tle. I po robocie.

Szybka maska ma potężne możliwości gdyż można do jej tworzenia stosować praktycznie wszystkie narzędzia i filtry.

Drugi, wydziel.

Wybieramy CTRL + ALT + X. Otwiera się panel wydzielania. Obrysowujemy kontur łódki, po obrysowaniu wylewamy na niego z wiaderka i wciskamy przycisk Podgląd. Dodatkowymi narzędziami możemy wyczyścić krawędzie. Wciskamy OK. i mamy wycięty obiekt. Przy tym narzędziu trzeba pamiętać ze im mniejszego użyjemy rysika tym dokładniejsze będzie wycięcie i mniej poprawek.

Jeśli w grę wchodzi wycięcie obiektu o regularnych kształtach np jeśli z tej fotki http://www.fotolia.com/id/2669185 chcielibyśmy wyciąć jeden z trawników wystarczy do jego zaznaczenia użyć Lassa wielokątnego (L) i zaznaczyć go od narożnika do narożnika.

Jeśli o lassach mowa to każdy „cowboy shopowy” powinien wiedzieć, że istnieje jeszcze lasso dowolne i magnetyczne. Nie opisuję, zbyt oczywiste i łatwe do przetestowania.

Jeśli chcemy wymaskować konkretny czy wiele konkretnych kolorów można użyć zaznaczanie zakresu kolorów Menu ->> Zaznacz ->> Zakres kolorów. Opisywać też nie trzeba...

Konkludując; narzędzia Photoshopa dają wiele różnych możliwości i metod maskowania wybór jest zależny od okoliczności. Maskowanie nieraz wymaga dokładności i cierpliwości, dlatego przy skomplikowanych obrazach o zróżnicowanej kolorystyce i kształtach nieodzownym narzędziem staje się tablet graficzny, potrafi on kilkudziesięciokrotnie skrócić czas pracy i wielokrotnie zwiększyć jej dokładność.

(gumka, magiczna gumka, gumka z tła)
ODPOWIEDZ