Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi
Mam 15 lat i chialbym sie zapytac co doradzacie jesli chodzi o programy do tworzenia stron (jakis łatwy abym mógl sie nauczyc) i jakie ksiazki dla mnie
To zależy, czego Ty się chcesz uczyć, wybierz sobie kierunek, w którym masz predyspozycje i ucz się w tym kierunku. Jeśli masz zmysł artystyczny ucz się grafiki, jeśli matematyczny programuj. Wszystkiego naraz się nie nauczysz.
guzik prawda, photoshopa i illustratora polecam na koniec, bo to tak jakby tato kupił (jako pierwszy samochód) dziecku porsche. Ja na początek polecam ogladanie i ćwiczenia manualne - jesli chodzi o grafikę. Oglądaj ile sie da stron które wygrały różne konkursy a ich autorzy są nagradzani za kreatywność - tym samym wyrobisz sobie styl i potem nie bedziesz zaśmiecał internetu. Do oglądania polecam dobry grafit albo kredki woskowe - nie bój się robic projektów, opracowywac rozwiązań na kartkach (arkuszach).
reasumując: jesli już bedziesz wiedział co jest odpowiednie do zamieszczenia w internecie i bedziesz miał na to pomysł możesz pokuścić sie o realizację swoich projektów narzędziami jakimi są własnie illustrator czy photoshop.
sztuką jest umieć zorganizowac sobie warsztat do wałsnych potrzeb [czyli aktualnie realizowanego projektu]. Ja na twoim miejscu rozejrzałbym się za starszymi wersjami programów które umozliwiaja prace na warstwach, chyba ze dysponujesz srodkami na zakup np. photoshopa.
Moim zdaniem powinieneś opanować w pelni Pascala/delfi, one sa całkiem proste do ogarniecia, dodatkowo photoshop i corel... no i jak bedziesz miał takie podstawy to juz wszystko dalej bedziesz szlo szybko....