Scrollbar - wzajemne odniesienie między scrollem, buttonami

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
northg

Scrollbar - wzajemne odniesienie między scrollem, buttonami

Post autor: northg »

Witam.
Mam następujący problem.
Postanowiłem własnoręcznie stworzyć elastycznego scrollbara. Nie jestem zaawansowanym "graczem" w AS więc dopiero po lekturze tutoriali i przeczytaniu wiekszosci wątków na forach wziąłem się do pracy.
Udało mi sie zrobic strzałki zakanczające scroll-a które przesuwają maskowanego mc i samego scrolla przesuwającego się w obrębie tych strzałek.
Niestety dalej utknąłem. Nie daje rady zrobić 2 rzeczy. Mianowicie:
- powiązanie scrolla z mc tzn aby w trakcie przesuwania proporcjonalnie przesuwał się mc(nie wiem jakim wzorem odniesc proporcjonalne przesuwanie scrolla względem mc)
- powiązanie scroll-a z buttonami (strzałki up,down) tak aby podczas zdarzenia Press(up lub down) scroll płynnie sie przesuwał takze proporcjonalnie do mc.

Stosowałem juz rozne kombinacje funkcji ale nic z tego. Skonczyły mi sie pomysły wię musze szukać pomocy tutaj.
Tutaj całe źródło tzn to co udało mi się zrobić:
http://www.sendspace.com/file/2zo8z2
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: Scrollbar - wzajemne odniesienie między scrollem, buttonami

Post autor: Marek_bf »

northg

Post autor: northg »

Tyle ze mi chodzi o przewijanie mc a nie txt.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

A co to za różnica, nie używaj scroll tylko height i na podstawie tych wartości ustawiaj warunki.
ODPOWIEDZ