[dyskusja] Programy Partnerskie - Czy da się na tym zarobić?

Pomoc z zakresu opracowania strategii dla funkcjonowania komercyjnych serwisów internetowych, wprowadzania płatnych treści, a także uczestnictwa w programach partnerskich dla webmasterów.
MegaSpamer
Kontakt:

[dyskusja] Programy Partnerskie - Czy da się na tym zarobić?

Post autor: MegaSpamer »

Nie rozumiem czemu niektorzy proramy partnerskie utozsamiaja z taka forma zarabiania jak klikanie w linki zawarte w mailu itp. Programy Partnerskie to nie tylko Allegro - na nich mozna zarobic. Nieraz bardziej oplaca sie zajac pp niz np. sprzedaza reklam. Np. prowadzisz strone o grach to czemu nie zajmiesz sie programem partnerskim sprzedajacym gry ?
Następny przykład:Np. masz strone o motocyklach, i chcialbys zrobic dzial z ksiazkami o tych jednosladach. Wiec robisz dział pod tytulem Książki o motocyklach lub Książki z motocyklami - masz klientów z własnej strony, oraz jeżeli twoja strona jest wysoko to pewnie ten dzial znajdzie sie wysoko w wyszukiwarce. Wiec ktos bedzie szukal pod haslem Książki o motocyklach Twoja strona bedzie wysoko, kliknie na jej opis, przejzy dział i jeżeli jakaś książka go zainteresuje to ją kupi, a ty dostajesz prowizje.
Przeciez w USA ludzie kupuja prezenty glownie przez internet, kiedys bedzie pewnie tak samo w Polsce i wtedy bedzie to prawdziwy biznes, ale lepiej zaczac juz teraz. Można się domyślic, że ile bedziesz zarabiał zależy od oglądalności strony oraz wysokosci strony w rankingu wyszukiwarek, ale sie opłaca. Nawet sam Piotr Majewski (najwiekszy czlowiek polskiego e-biznesu, www.cneb.pl) poswiecil nawet dzial Programom Partnerskim. Ja w nie wierze.
pbronek
Kontakt:

Oczywiscie ze mozna zarobic

Post autor: pbronek »

Na PP kazdy moze sobie "dorobic". Moze nie sa to wielkie pieniadze, ale dodatkowa atrakcja bedzie zawsze mile widziana na naszej stronie np. mozliwosc zakupu przedmiotu zwiazanego z tematyka. Jednak prawdziwe pieniadze widze w innej idei Programow Partnerskich. Otoz autorzy witryn konkurencyjnych powinni jednoczyc sie w takich programach. Tak jest na zachodzie, gdzie wchodzac na strone np sprzedawcy butow mozna spotkac linki do innych stron z butami lub o podobnej tematyce. Nie spodoba mi sie jego but (ew strona) to kupie gdzie indziej, aczkolwiek za jego poleceniem. Zyska docelowy sprzedawca no i posrednik, a cala procedura kupna butow przebiega szybciej. W Polsce konkurencja nawzajem probuje sie przescignac, takie juz nasze horyzonty myslowe, w wyniku czego biznes skutecznie jest zatrzymywany.
Krzysztof Gaudy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [dyskusja] Programy Partnerskie - Czy da się na tym zarobić?

Post autor: Krzysztof Gaudy »

Witam !

Ja również uważam, że PP są dobre i można na tym zarobić, ale warunek jest jeden. Trzeba mieć już dobrze ugruntowaną, dobrą i popularną stronę internetową o konkretnej tematyce. Tak jak mówił MegaSpamer (swoją drogą dziwna ksywka...) to nie można sprzedawać w PP długopisów mając stronę o ołówkach. Wydaje mi się, że nie ma co tutaj się rozwodzić zbytnio nad tym, tylko radzić uczestnictwo w PP każdemu, kto ma chwilę czasu. Masz stronę o głośnikach? Sprzedawaj głośniki! Masz stronę o zeszystach? Sprzedawaj zeszyty!
Ciekawy przykład podał pbronek. Rzeczywiście nie jest to takie głupie, jakby się mogło wydawać potencjalnym polskim właścicielom sklepów internetowych czy serwisów firmowych - pewnie kwestia porozumienia.
Odnośnie Piotra Majewskiego, to tutaj jest troszkę inna historia. On sprzedaje INFORMACJE, a nie konkretną rzecz, dlatego może nawet dać komuś tam, kto mu załatwi klienta nawet 70% wartości abonamentu cneb.pl, a i tak na tym zarobi! Ten PP jest skazany na sukces moim zdaniem, ale tylko dlatego właśnie, że sprzedawana jest informacja. Trudno, żeby na przykład polecająca osoba serwer wirtualny otrzymała 70% :-) Właściwiel firmy hostingowej może dać co najwyżej 20%, aby mu się to jeszcze minimalnie opłacało, bo sprzedaje konkretny PRODUKT - miejsce na serwerze. Na pewno tak dobrze Panu Majewskiemu nie poszłoby, gdyby założył PP w firmie hostingowej czy z butami :-). Atrakcyjność zdobycia 20% a 50-70% wartości sprzedawanej rzeczy jest chyba widoczna gołym okiem, dlatego każdy o zdrowych zmysłach woli cneb niż ofertę (przykładowej) firmy hostingowej czy produkującej buty. Nie można przecież tracić na PP!
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

Zgadzam sie z przedmowcami ;-), aczkolwiek dorzuce moze jeszcze swoje 3 grosze. Otoz udział PP powinien byc dodatkowym elementem naszej witryny, a nie glowna jej czescia. Mnie jakos nie przekonuja strony, ktore sa tworzone tylko i wylacznie pod dany PP, nie prezentuja normalnej tresci tylko wszedzie probuja mi na sile sprzedac jakis produkt. Takie cos moim skromnym zdaniem mija sie z celem, podobnie jak witryny biorace udzial w 20 PP naraz. Taka strona ma tyle podstron ile jest PP w Polsce - kolejne moim zdaniem 'zarabianie na sile', ktore odstrasza na kilometr.

Jesli mamy zas konkretny serwis tematyczny, znany juz troche w sieci, o ustabilizowanej pozycji - to czemu nie przystapic do jakiegos PP, zwiazanego z nasza branza. Jesli bedizemy go promowac rozwaznie, moze nam przyniesc calkiem spore korzysci (aczkolwiek calego serwisu sie raczej z tego nie utrzyma..).
MegaSpamer
Kontakt:

Zacznijmy od początku (Muszę ładnie pisać z polskimi znakami i w ogóle :-)
Ja zarabiam na tym, że tworze stronkireklamujace pp i nie sa z tego male pieniadze a dopiero zaczynam (nie napisze nic wiecej, konkurencja :-))
pbronek ma racje to jest dobry pomysl, tylko, ze narazie jest malo pp i musialy by byc one tworzone specjalne dla tego celu.
Jeżeli chodzi o ksywke MegaSpamer - moze bede zapamietany :-)
Jeżeli chodzi o P. Majewskiego to nawet nie wykupilem abonamentu, ale chyba jednak wykupie w najbliższym czasie. Cneb.pl ma wielu zwolennikow, ale i krytykow, ale to juz inna historia. Na Cneb jednak raczej mozna zarobic, moze sie za niego wezme i cos z tego bedzie :-)

Kurcze, a chcialem pisac z polskimi zanakami :-)
pozdro
Krzysztof Gaudy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Gaudy »

Witam !

Ja należe do zwolenników cneb. Tylko, że jest problem z ogarnięciem tych wszystkich informacji. Człowiek chce czytać, tylko nie ma czasu :(
Wojtek ma racje - najlepiej "przy okazji" coś takiego wprowadzić, aczkolwiek żeby widoczne to było na stronie, aby każdy użytkownik to zobaczył. Przy dużych oglądalnościach na pewno można na tym trochę zarobić, na utrzymanie serwera na pewno.
MegaSpamer
Kontakt:

Zalezy jak ktoś podejdzie do pp, jezeli umiesci banner i to wszystko, to na pewno duzo nie zarobi.

Ale i tak bardzo wazna jest popularnosc i dobrze dobrany pp.
W.Spytek
Kontakt:

Post autor: W.Spytek »

MegaSpamer pisze: Zalezy jak ktoś podejdzie do pp, jezeli umiesci banner i to wszystko, to na pewno duzo nie zarobi.

Ale i tak bardzo wazna jest popularnosc i dobrze dobrany pp.
Bardzo, bardzo trafne spostrzeżenie.

Wypowiem się krótko, bo wielkiego komentarza do Waszej dyskusji nie potrzeba.

Programy partnerskie są jednym z modeli e-biznesu. Ma on swoje zalety, z których największą jest to, że wszystko jest dla Partnera przygotowane - nie musi się "babrać" w rozliczeniach, księgowości, sprzedaży, dystrybucji itp.

Ta największa zaleta ma jednak to do siebie, że dla większości partnerów partnerski biznes staje się ciekawostką, do której "nie opłaca się przykładać". I to jest największa przeszkoda na drodze do poważnych zarobków w PP - traktowanie ich WYŁĄCZNIE jako
"ciekawostkę". Tymczasem PP to wyjątkowy model biznesu, ale - powtarzam - jednak BIZNESU.

MegaSpamer tworzy ministrony (lub miniserwisy tematyczne, nie wiem) promujące konkretne PP. Jeśli e-marketing nie jest dla niego tajemnicą i radzi sobie z nim dobrze - niech nadal tworzy strony promujące PP, bo to jedna z dobrych dróg.

Ktoś inny ma serwis z tysiącem unikalnych wizyt dziennie. Określa grupę docelową, wybiera produkt i PP, a następnie umiejętnie go PRZEDsprzedaje na stronach oraz w e-zinie - i w ten sposób tworzy sobie dodatkowe, pokaźne źródło dochodu. Też dobrze!

Jeszcze kto inny stawia na podejście "najemnika" - wybiera PP z wysoką prowizją, wykupuje reklamy i mailingi, promując w nich produkty lub same programy. I DOBRZE, jeśli tylko radzi sobie z tym i zarabia.

PRZEDsprzedaż w tematycznym serwisie, ministrony / miniserwisy, kupowanie reklam - wszystkie te drogi są dobre, sprawdzone i skuteczne...

...ale dla poważnych pieniędzy w każdej z nich potrzeba ZAANGAŻOWANIA i świadomości, że TO JEST BIZNES. Kropka.

Aha, i jeszcze coś...
nie można sprzedawać w PP długopisów mając stronę o ołówkach
Grupa docelowa, Panowie (i Panie?), GRUPA DOCELOWA! Długopisy mogą przynieść niezły dochód stronie o ołówkach, jeśli tylko odbiorcy będą nimi (długopisami) zainteresowani. Pamiętajcie o tym subtelnym szczególe.
Fancy
Kontakt:

Post autor: Fancy »

Dobrych programów partnerskich jest jednak w Polsce mało.
W takiej sytuacji najlepiej porozumieć się ze sklepem internetowym oferującym produkt na którym zależy i sprzedawać pod własną marką. Tzn. na stronie nie powinny znaleźć się jakieś linki z id itp., tylko własne sklepy/sklepiki internetowe. Wypełniony formularz zamówienia trafiałby do dostawcy, zajmującego się realizacją zamówienia.
Oczywiście zakładam że każdy chce być w zgodzie z prawem i zabezpieczony przed oszustami, podpisuje więc umowę o dzieło, gdyż występuje tylko jako pośrednik.
Przykładem takiego rozwiązania jest http://www.sfd.pl. Forum posiada własny sklepik który cieszy się dużą popularnością, ze względu na to, iż każdy zakup przedłuża abonament użytkownika o 6 miesięcy. Realizacją zamówień zajmuje się http://www.power-zone.pl
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

Dobrych programów jest mało - to fakt, jednak trzeba wziąć take pod uwagę to,że dopiero one dorastają do świadomości właścicieli biznesów, że mogą wygenerować jakiś ruch w sprzedaży. Sądzę, że w niedalekiej przyszłości zaobserwujemy powstawanie coraz to nowszych PP. I może nie stanie się to najlepszą metoda sprzedazy produktu, to stanie się jednak jego kluczowym elementem. Problem tkwi w przygotowaniu i skutecznym opracowaniu całego procesu. Potencjalny webmaster (jeśli chodzi o PP to chyba oni korzystaja z nich) musi wiedziec dokładnie, co i jak, a takze (co baaardzo ważne) być wspierany przez firmę, która mu ten PP oferuje. I tu np. skłaniałbym się do pochwał w stosunku do cnebpoints, gdzie organizowane są czaty, wysyłane są maile z radami i pomysłami jak usprawnić sprzedaz. Jak widać - dba o to właściciel, a może motywację czy potrzebną naukę zdobędzie także webmaster i sprzedaż będzie się z korzyścią dla obu? Z pewnością...
Pomijam fakt, że strona no nie ukrywajmy musi być troche popularna, aby ktoś mógł przegladac takie oferty, czy jeszcze związana z tematyką, której dotyczy program partnerski.

Świetny przykład podał Fancy - ale jak mówie popularność (to forum ma ponad 50 tys userów). Taki właściciel biznesu nie będzie chciał nawiązać współpracy z stroną domową X, bo będzie wiedział, że zadnych korzyści nie osiągnie i po co ma sie angazowac, a budując PP i taka mała strona będzie mogła w nim uczestniczyć, bo owy właściciel będzie przecież miał w PP i większe strony... wiec w przypadku swoich stron - myślę ze lepsza metoda to nawiązanie współpracy z jakimś biznesem i przedawanie tego pod własną marką (tak jest np. z WebInside oraz Vel, gdzie serwery cieszą się sporym zainteresowaniem i każdy ze współpracy jest zadowolony), ale z drugiej strony będac właścicielem jakiegoś biznesu stawiałbym na przygotowanie dobrego PP i wdrazanie go do wśród społeczności webmasterskiej (helion, cnebpoints itp). Takie jest moje skromne zdanie. :P
Fancy
Kontakt:

Post autor: Fancy »

Oczywiście najlepiej jest sprzedawać usługi pod własną marką, jednak już w przypadku produktów stwarza to dodatkowe problemy. Jeśli mieszkamy w większym mieście gdzie znajduje się hurtownia z produktami którymi jesteśmy zainteresowani to pół biedy, jednak jeśli nie mamy łatwego dostępu do towaru to sprzedawanie pod własną marką staje się rzeczą trudną.
Jakie przeszkody trafiają na drodze nowych programów partnerskich w Polsce? Wydaje mi się że usługodawca obawia się utraty marki poprzez złe przedstawienie produktu/usługi przez użytkownika PP, czego powodem jest złe przygotowanie przyszłego partnera do jego pracy. Stworzenie PP od strony technicznej również kosztuje, na co wielu niedoświadczonych właścicieli zada sobie pytanie "czy mi się to opłaca" i czy nie lepiej przeznaczyć te fundusze na reklamę strony. I ostatnią myśl jaka przychodzi mi do głowy, można porównać z giełdą akcji. Kiedy akcje idą w górę ludzie zaczynają lokować w nie fundusze, co doprowadza do spadku wartości akcji. Czyli kiedy nieodłącznym elementem dobrego usługodawcy stanie się posiadanie PP, gdyż widoczne będą korzyści z jego posiadania, nastąpi masowe budowanie PP, co w rezultacie obniży z nich wpływy.
Markos
Kontakt:

Post autor: Markos »

Witam,

Ja dorzuciłbym jeszcze do ogródka kamyczek taki, że dobrze zrobiony PP może być stosunkowo niedrogą formą reklamy, poszerzania i budowania zasięgu marki. Pewnie wielu osobom prowadącym działalność w necie będzie trudno zrozumieć, że kilka tysięcy złotych można wydać na promocję własnej marki. Ale jest to dodatkowy plus wynikły z posiadania programu PP. A dla osób nastawionych na zdobywanie rynku jest to stosunkowo tani kanał dystrybucji.
PP zainteresowały się nawet giganty rynku netowego w Polsce, np: Sympatia Onetu ma swój PP.
Przy okazji pojawia się pytanie jak głęboko i kiedy rynek nasyci się PP?

Serdecznie pozdrawiam,
Markos
Przyjaciele MniamMniam.pl
motopoland
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: motopoland »

Przeczytałem wszystkie wątki, są interesujące.
Z moich doświadczeń wynika, że krajowe propozycje są raczej
nieciekawe, może oprócz Allegro. Oferta PP zwykle jest podana w taki sposób,
że mami webmastera wielkimi i łatwymi pieniędzmi. To największy błąd
właścicieli stron, "kupują" wszystko jak leci.
Zgadzam się, że tematyczne i branżowe strony mają większe szanse, ale
zarobki z PP są raczej mizerne, nie ma się co łudzic... Niestety.
Podstawą jest ogromny ruch na stronie, a to wiąże się z kolei
z ograniczonym transferem, koło się zamyka.

Namawiam na sprzedawanie własnego produktu!
Jeżeli jesteś fachowcem w jakiejś branży lub dysponujesz tanim
towarem to zajmij się jego promocją. Takie niszowe sklepiki
mają większe szanse na zyski niż procenciki z PP.

Ale nie o tym chciałem pisać.
Wydaje mi się, że brakuje w kraju jednej firmy, która zajęła by się
skupianiem webmasterów, czyli publishers i producentów czy
sklepów wirtualnych. Podam jako przykład www.cj.com
To jest temat do "wzięcia", ale jak sądzę potrzeba tu bardzo zaawansowanej
technologii.
Po drugie brakuje firmy, która skupiłaby wszystkich chętnych
do sprzedawania towarów możliwych do wysłania pocztą elektroniczną
czy pobrania pliku z www. Chyba znacie ten adres www.clickbank.com
Clickbank pośredniczy wyłącznie w handlu elektronicznym,
nie można tam oferować wysyłki pocztą zwykłą.
Rejestracja jest darmowa dla webmasterów sprzedających, natomiast
chcąc oferować towar w tej sieci trzeba wykupić konto ($50).
Tu propozycja do tych, którzy mają ciekawe programy autorskie (PHP, Perl).
Mam tam konto, mogę pomóc w sprzedaży. Tu nie nie musisz się
martwić o promocję produktu. Dziesiątki tysięcy webmasterów na całym
świecie pomogą ci to sprzedać za określony przez ciebie procent.
Przykład jest na stronie www.ads51.com
Prosty program - wyszukiwarka z pośród tysięcy produktów, stale automatycznie aktualizowana.

Jeżeli znasz dość dobrze angielski i potrafisz uruchomić
gdzieś stronkę, choćby na darmowym serwerze to zarejestruj się
w clickbank.com naprawdę warto:
http://hop.clickbank.net/hop.cgi?altawita1/ezsignup

Rynek jest ogromny, to że zdradzam tu być może jakieś sekrety
nie będzie miało dla mnie żadnego znaczenia, tzn. chodzi o moje zyski.
Udział Polaków w tym programie jest wciąż praktycznie żaden...
Szkoda, myślę że na tym forum jest wielu zdolnych coderów, którzy
mogliby tam zarabiać a tu w kraju łamią sobie głowy i po prostu się marnują.
Piszę o programistach bo programy sprzedają się b. dobrze.]
bardakon
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: bardakon »

Więc teraz praktyka:
zainteresowało mnie to forum i powiedzmy ze chce na mojej stronie sprzedawac przewodniki i mapy jakiegos wydawnictwa.
1) co zrobic na początu?- pisac do wydawnictwa z propozyjac zamieszczenia jesgo ksiazek na stronie?
2) Jaka z tego jest zwykle kasa, przypuscmy ze mapa kosztue 8zł
3) Czy kupienie 10 map w paczce za hurtowa cene i sprzedawanie tego za cene sklapowa, tzn, rozsyłanie osobiscie w paczkach np. za pobraniem jest niezgodnez prawem czy dopuszczalne?- opłacanle?
...) jak się do tego zabreaz w praktyce
motopoland
Nowy
Nowy
Kontakt:

Jeszcze o zarabianiu...

Post autor: motopoland »

Wybrałeś dość niefortunny przykład. Kalkulacja jest prosta.
Wysłanie listem poleconym bez pobrania kosztuje ok. 4 zł.
Zatem twoja książka już musi koszować 12 zł bez twojego narzutu.
Po dodaniu swojej marży otrzymasz produkt zbyt drogi.
Wysyłanie czegokolwiek się opłaca, jeżeli wysyłasz
swój produkt. Płyta czy książka to dobry towar, bo można to włożyć
do koperty. Patrz wpis wyżej, piszę o sprzedawaniu swoich
produktów. Ja zrobiłem coś takiego, prosta rzecz: http://euro-biznes.pl/nauka_angielskiego

Mam jakiś produkt i mogę tak manipulowac ceną, że wysyłka jest opłacalna.
Pisałem wyżej o sprzedawaniu własnego towaru.
To jest 100% przykład, jestem muzykiem, mam sprzęt, mam możliwość
profesjonalnego nagrania, żona jest b. dobrym lektorem.
Wykorzystałem to co mam "pod ręką" i raz wyprodukowana autorska płyta
przynosi jakieś tam profity. Są nieporównywalnie większe od
procencików, które można zarobić nawet w dobrych PP.

Jeżeli nie masz własnego produktu zajmij się pośrednictwem sprzedaży
czegoś bardzo drogiego.
ODPOWIEDZ