[dyskusja] Najlepsza wyszukiwarka wg. was?

Zagadnienia związane z pozycjonowaniem stron WWW, reklamą kontekstową i linkami sponsorowanymi. Dyskutujemy robotach wyszukiwarek, skuteczności, pomysłach i nowych trendach związanych z promowaniem stron WWW w wyszukiwarkach.
MegaSpamer
Kontakt:

[dyskusja] Najlepsza wyszukiwarka wg. was?

Post autor: MegaSpamer »

Chciałbym abyście wyrazili swoje zdanie na temat wyszukiwarek. Głównie z webmasterskiego punktu widzenia. Według mnie Google jest o o niebo lepszą wyszukiwarką jak Onet czy WP. Jeżeli chodzi o pozycjonowanie to Google najłatwiej (przynajmniej najszybciej) osiągnoć wysoką pozycję.
Moje argumenty:
1. Nie trzeba czekać kliku tygodni na indeksacje (jak nieraz w WP i Onecie)
2. Łatwiej, szybciej uzyskać dobrą pozycję (przynajmniej w moim przypadku), ponieważ przeważnie strony które spamują są banowane lub nisko w rankingu i nie ma linków sponsorowanych, nie ma katalogów (nie trzeba płacić 10 zł za dodanie (inaczej trzeba czekać nieraz miesiące, i jeżeli twoja strona będzie słabo oceniona to raczej nie masz szans na wysoką pozycję).
3. Łatwiej sobie poradzić jeżeli ma się inną domenę niż pl.
4. Łatwo podwyższyć Page Rank (od którego głównie zależy pozycja), wymieniając się linkami, nie tzreba czekać kilkunastu miesięcy zanim wyszukiwarki Onetu czy WP zaindeksują wszystkie te linki

Teraz wasze zdania

P.S. jeżeli uważasz, że Onet lub Wp to lepsze wyszukiwarki a Goole jest...słabe, prosze o argumenty.
Dawid Pytel
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [dyskusja] Najlepsza wyszukiwarka wg. was?

Post autor: Dawid Pytel »

Jedna poprawka do Twojego pytania.
Otóż nie da się łatwo wypozycjonować strony. Jeżeli w któejś wyszukiwarce byłoby to proste (łatwe do oszukania) to nie byłaby ona dobra.
Dlatego własnei polecam google i netsprint ponieważ największy nacisk kładziony jest na zawartość strony.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Re: Najlepsza Wyszukiwarka - według webmastera.

Post autor: Dawid Kulbaka »

MegaSpamer pisze:1. Nie trzeba czekać kliku tygodni na indeksacje (jak nieraz w WP i Onecie)
Ze swojego punktu widzenia nie czekałem bodaj nigdy kilka tygodni. a jeśli zależy CI na czasi można wysłać sms i strona zostaje dodana/uaktualniona w 24h, więc szybkość można osiągnąć. Oczywiście nie neguje szybkości dodawania do Googla - tu jest tak jak mówisz.
MegaSpamer pisze:2. Łatwiej, szybciej uzyskać dobrą pozycję (przynajmniej w moim przypadku), ponieważ przeważnie strony które spamują są banowane lub nisko w rankingu i nie ma linków sponsorowanych,
Właśnie, i warto zwróćic na to uwagę. Znam osoby, które w 10 minut potrafią zaspamować wyszykiwarkę onet.pl pod interesującym ich słowem. Oczywiście spam jest szybko usuwany, ale cóż z tego, jak nie ma zadnych konsekwencji,a mechanizm są w stanie powtórzyc lada chwila, ciekawe jak jest z banowaniem na onet.pl, wiesz cos o tym? To, że w Google nie ma linkow sponsorowanych jest oczywiscie na +. Pozycjonerzy mogą walczyć między soba, a nie ustępować kosztem..koszta innych:wink:
MegaSpamer pisze:3. Łatwiej sobie poradzić jeżeli ma się inną domenę niż pl.
Nie wiem, nie wiem czy z tym mógłbym się zgodzić. Z doświadczenia bowiem wiem, ze wystarczy jeden mail do Onet i strona np. z domeną com zostanie dodana do katalogu/wyszukiwarki i można ją tak samo dobrze wypozycjonować jak pl (też z doswiadczenia).
MegaSpamer pisze:4. Łatwo podwyższyć Page Rank (od którego głównie zależy pozycja), wymieniając się linkami, nie tzreba czekać kilkunastu miesięcy zanim wyszukiwarki Onetu czy WP zaindeksują wszystkie te linki

Onet w sumie nie bierze pod uwage page ranku, wiec porównywac taki aspekt jest cięzko, mozna tak zbudowac stronę, ze w jej pierwszych tygodniach od pojawienia się w sieci (mało wtedy jest zewnętrzych linkow) była ona od razu na pierwszych miejscach w tej szukarce.
Dawid Pytel pisze:Dlatego własnei polecam google i netsprint ponieważ największy nacisk kładziony jest na zawartość strony.
Niestety, "zawartość strony" też idzie łatwo obejść...

Podsumowując chciałem zwrócic uwagę na pewną ważna kwestię. Dmoz - od umieszczenia strony w tym katalogu zależy sporo w Googlu, tak samo jak katalog WP, z tą tylko róznicą, że do WP bardzo łatwo dodać jest stronę, a do tego pierwszego - przyznam, że mi się jeszcze nie udało. (do onet także łatwo, ale on nie pobiera danych z katalogu przy wyszukiwarce, wiec pomijam).

Oczywiście Google jest potega i chyba nie ma co porównywac z innymi. Choć netsprint robi wszystko, by być tak samo dobry, daleko mu do tego. Potwierdzają to fakty, z Google webinside ma bardzo duzo wejsc, chyba łacznie wiecej niż wp i onet razem wzięte, choć tam są dość wysoko.

Proponuję na dniach rozpocząc topic o silniku googla i przystosowaniu sajtów do webpositioningu i tam wymienić doswiadczenia.
Dawid Pytel
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Dawid Pytel »

Dawid Kulbaka pisze: Niestety, "zawartość strony" też idzie łatwo obejść...
Łatwo? Mógłbym napisać 'udowodnij' no ale nie chce wywoływać wojny.
Znajomość adresów pajączków google (jeżeli o to Ci chodzi) już nie wystarczy żeby podstawić stronę z inną zawartością.
unkown_human

Post autor: unkown_human »

Dawid Kulbaka pisze:
MegaSpamer pisze:1. Nie trzeba czekać kliku tygodni na indeksacje (jak nieraz w WP i Onecie)
Ze swojego punktu widzenia nie czekałem bodaj nigdy kilka tygodni. a jeśli zależy CI na czasi można wysłać sms i strona zostaje dodana/uaktualniona w 24h, więc szybkość można osiągnąć. Oczywiście nie neguje szybkości dodawania do Googla - tu jest tak jak mówisz.
Niestety nie tak kolorowo wyglada w przypadku smsów. Z moich osobistych doswiadczen z przyspieszaniem dodania lub aktualizacji za pomocą smsa wynika ze gdy raz zaplacisz bedziesz "skazany na kolejny raz".
Dlaczego? Spieszylo mi sie, dodalem strone i wyslalem smsa zeby przyspieszyc, ok dodano/zaktualizowano szybko.

Kolejnym razem zedytowalem strone (nie przyspieszajac smsem) i czekam juz ponad miesiąc. Odnosze wrazenie ze czekaja na kolejnego smsa odemnie wychodzac z zalozenia ze "raz zaplacil smsem to i drugi raz zaplaci".
Moga taka gre prowadzic. To nie zabronione. To tylko z ich strony nie fair. Ale biznes to biznes prawda? Wszedzie staraja sie naciągać niestety :(

Tak naprawde to nie boli mnie to bardzo. Korzystamy z uslug katalogu/wyszukiwarki za darmo, tak wiec ten smsik maly warto poswiecic biorac pod uwage ilosc ludzi ktora trafia do nas dzieki ich wyszukiwarce. TAK TAK. Wybyc sie przestarzalej mentalnosci ze w Internecie jest wszystko za darmo. W dzisiejszych czasach mysla w ten sposob tylko userzy poczatkujacy i niedoswiadczeni.
Wg. mnie za cos co przynosi nam jakas korzysc warto zaplacic tego smsa ktory jest wart czasami mniej niz pół piwa.
I to jest przyszlosc nowa. Za wartosciowe materialy itd. itp. bedzie sie placilo. Ale to temat na inny topic...

Pozdrawiam
Krzysztof Gaudy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Wyszukiwarki

Post autor: Krzysztof Gaudy »

Witam !

Google jest zdecydowanie najlepszą wyszukiwarką w chwili obecnej. Najgłupszy jest onet.pl, który bardzo łatwo można wypozycjonować wysoko. Kwestia spamu oczywiście, bo onet.pl nie ma praktycznie żadnych zabezpieczeń na spam. Roboty czytają tylko META znaczniki więc zawartość dalsza strony nie ma znaczenia. Dla przykładu Google w ogóle nie czyta META TAGÓW tylko od razu zapisuje zawartość strony.
Nie zgodziłbym się, że można bardzo szybko dodać stronę do google.pl - w onecie w chwili obecnej od tygodnia jest to kwestia 3-4 dni, w google dłużej. Tam zależy wszystko od DMOZ - jak strona jest w dmoz to zaraz jest też w google. wp.pl to jest jeszcze inna historia. Główną rolę odgrywa katalog oraz ich chory klikohit (ludziki....). Podbijanie klikohita było powszechnie znane i zdolni programiści pozycjonowali strony na sex czy biznes na pierwsze miejsca (w tej chwili już powprowadzali zabezpieczenia dodatkowe, współpracując z Gemiusem (podobno), ale zabezpieczenia są tylko po to, żeby je obejść).
Generalnie - google rulez :-), ale do pozycjonowania to ona jest najgrudniejsza według mnie, właśnie dlatego że trzeba wymieniać się linkami - treść można ominąć po kilku(nastu) próbach, ale nie jest to wcale łatwe (H1, DIV, ALT-y itd. w połączeniu ze stylami), ale PageRanku już nie - trzeba wymieniać się linkami. W onet.pl wystarczy pospamować i już jest wysoko. Tak więc ja osobiście nie zgadzam się, że w google.pl można łatwo osiągnąć pierwsze miejsca. Wcale to nie jest takie proste, jeśli się nie ma dobrej, popularnej, strony - jest to w końcu najlepsza wyszukiwarka :-)
To tyle z mojej strony. Temat wyszukiwarek to temat rzeka.
MegaSpamer
Kontakt:

linki mozna zdobyc dodajac strone do roznych katalogow i na dodatek te linki sa duzo warte (przewaznie katalogi maja wysokie Page Rank)Onet dziala ?
Moze w koncu dodadza moja stronke.
Krzysztof Gaudy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Gaudy »

Tak, onet działa i poprawia indeksacje stron w przeciągu 2-4 dni, dzięki temu na "projektowanie stron www" jestem już na 3 miejscu :-) (nie chwaląc się :roll: ) . Wreszcie.... trzeba z tego korzystać, bo nie wiadomo kiedy znowu będzie kolejna przerwa w działaniu przez "awarie".
chudkiewicz
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: chudkiewicz »

Tak krążąc po sieci.. napotykając się na nowe wyszukiwarki..
jak ktoś nie lubi reklam :)

to prosze. http://www.myway.com/ bardzo przyjemna i
skuteczna zarazem
MegaSpamer
Kontakt:

fajnie by bylo gdyby mozna bylo wybierac z oneta, wp, googla.pl, netsprinta, szukacza, gooru i innych polskich wyszukiwarek :-)
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

Mowisz o multiwyszukiwarkach? Jesli tak to sprobuj http://www.emulti.pl/ - jak pisza na stronie, przeszukuje ona nastepujace wyszukiwarki: NEToskop, NetSprint, Szukacz.pl, Wirtualna Polska, Yandex, plus kilka innych serwisow (sklepow, allegro).
ODPOWIEDZ