Reklama na forach dyskusyjnych - skuteczna czy nie?

Dyskusje pod okiem specjalistów o analizach rynku, strategiach kampanii reklamowych w sieci oraz monitoringu stron WWW.
Piotr Zając
Nowy
Nowy
Kontakt:

Reklama na forach dyskusyjnych - skuteczna czy nie?

Post autor: Piotr Zając »

Witam

Chciałbym poruszyć wątek reklamy na forach dyskusyjnych.

Często zdarza się widzieć posty osób, które polecają stronę zaraz w pierwszym poscie - najczęściej jest to też jedyny post. Z reguły ani temat, ani treść nie są dobrze przygotowane, dlatego część osób (szczególnie stałych bywalców for) albo tam nie zagląda, albo zagląda po to, by "kąśliwie" odpowiedzieć...

W związku z tym, czy uważacie, że reklama na forum jest skuteczną metodą, czy raczej nie ma szans powodzenia?

Czy spostrzeżenia w poniższym artykule uważacie za trafne? A może macie jakieś własne doświadczenia na tym polu?

Artykuł: Przepis na skuteczny post reklamowy
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: Reklama na forach dyskusyjnych - skuteczna czy nie?

Post autor: Grzegorz Komsta »

Moim zdaniem prawie każdy sposób reklamy może być skuteczny, o ile podejdzie się do tego z zaangażowaniem. Nawet takie jeden post na forum może zachęcić innych do wejścia na daną stronę, o ile nie wygląda to tak:
Temat: SUPER STRONA!!! ZAPRASZAM!!!
W treści trochę nieskładnie napisanych zdań.
Kolejny błąd to reklamowanie niedokończonego serwisu. Może niektórzy chcą sprawdzić czy idą w dobrym kierunku, ale to robi złe wrażenie jak wchodzi się na stronę, która nie działa, brakuje mnóstwa elementów, a autor takiego posta upiera się, że jeszcze wszystko jest w fazie tworzenia.

Tak przy okazji to Twój post również zadziałał jak reklama. Podobnie jak w przytoczonym w artykule przykładzie o książce. Kliknąłem w podany link, aby przeczytać jeden wybrany artykuł, a serwis Praktyczny Marketing przyciągnął moją uwagę na dłużej.
Piotr Zając
Nowy
Nowy
Kontakt:

Tak przy okazji to Twój post również zadziałał jak reklama. Podobnie jak w przytoczonym w artykule przykładzie o książce. Kliknąłem w podany link, aby przeczytać jeden wybrany artykuł, a serwis Praktyczny Marketing przyciągnął moją uwagę na dłużej.
Fajnie że przyciągnął uwagę :) - szkoda tylko, że "zdemaskowałeś zorro" - ten post miał posłużyć jako dowód i do opisania w kolejnej części :)

Ale nic, zapraszam do dalszej dyskusji - czy uważasz, że reklama na forum jest dobra, czy raczej jest to zaśmiecanie forum (nie mówię o postach w stylu
"[ocena] layout do strony ..."
tylko o normalnych próbach reklamy.

Czasem można przecież trafić na wartościowy serwis (jak mój heh :twisted: ) - ale często reklama jest kompletnie nie trafiona... często może to być traktowane jak spamowanie...

Np. reklamowanie strony o częściach samochodowych na forum dla masażystów :/ - wychodząc z założenia, że pewnie każdy masażysta ma samochód... ale przecież masażystów to nie obchodzi...

innych użytkowników forum pytam - czy posty reklamowe są dla Was irytujące, czy nie maci nic przeciwko (z punku widzenia użytkownika, nie reklamodawcy)?
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Moim zdaniem subtelne reklamy nie są zaśmiecaniem forum. Często sami użytkownicy zaczynają dyskusje o nowych serwisach. W końcu forum od tego jest, żeby dyskutować, ale spamowanie list dyskusyjnych nie związanych z tematem serwisu jest już niedopuszczalne.

Reklamowanie strony z częściami samochodowymi na serwisie dla masażystów to już jest moim zdaniem spamowanie listy, bo równie dobrze można by tam wrzucić reklamy czegokolwiek innego. W końcu każdy masażysta może tez mieć komórkę, komputer, rower, telewizor, a to nie upoważnia do tego, żeby zaśmiecać takie forum reklamami niezwiązanymi z tematem.

Pomysł miałeś dobry z tym sprawdzeniem skuteczności takiej reklamy, choć udało się go zdemaskować. :)
Allen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Allen »

Osobiście sądzę, że w forach internetowych znajduje się duży potencjał na reklamę, czy też branding, Public Relations. Zgadzam się z wieloma powyższymi wypowiedziami, jak również z tekstem artykułu.

Chciałbym poruszyć kilka ciekawych kwestii dotyczących tzw. reklamy na forach dyskusyjnych.

Mianowicie:
W odniesieniu do artykułu, zarówno Nick jak i Reputacja, a także posty pisane przez Użytkownika są ważne w podjęciu przez potencjalnych interesantów decyzji o tym, czy warto zainteresować się i odwiedzić polecany przez Nią/Niego serwis internetowy, czy też serwis, który prowadzi.

Jestem przekonany, że Reputacja znacznie wzmacnia przekaz i przychylność innych czytelników do odwiedzenia reklamowanego (bezpośrednio, czy też pośrednio) serwisu internetowego.

Jako przykład mogę podać Forum, które prowadzę. Sam osobiście nie siedzę już tak bardzo "w centrum" tego tematu, tj. sprzętu komputerowego, z zupełnie różnych powodów, prywatnych, studia, prowadzenie powyższego Forum oraz Wortalu. O wiele więcej zyskuję, gdy Forum polecają jego aktywni Forumowicze:
- wśród rodziny i znajomych,
- na innych forach o zbliżonej tematyce,
- itd.,

niżeli, gdybym sam zajmował się "werbowaniem", "nakłanianiem" do odwiedzin. Wielu z Nich posiada w tym światku Reputację na odpowiednim poziomie, co znacznie odbiło się na wzroście oglądalności Forum i Wortalu, pozytywnie naturalnie :)

Kwestia innej reklamy...

Uważam od dłuższego czasu, że należy zmienić podejście do reklamy internetowej. Bannery, linki tekstowe, emailing (chociaż jeszcze nie dość rozwinięty) to nie wszystkie formy promocji, które możemy zaproponować. Jest o wiele więcej form reklamy, które możemy wykorzystać, w szczególności na Forach dyskusyjnych.

Patrzmy tam, gdzie przesiadują Forumowicze, Czytelnicy forów. Reklamujmy się możliwie jak najmniej inwazyjnie, tam, gdzie jest Czytelnik. Kilka przykładów:

- inne/różne formy reklamy na forach w różnych miejscach
- budowanie społeczności poprzez udział w życiu innych for dyskusyjnych
- konkursy
- wykorzystajmy efekt Społeczności
- innowacyjne Programy Partnerskie
- wiele,
- wiele,
- wiele innych :)

Wiele z tych form reklamy nie należy do najtańszych, jednakże w każdym z nich istnieje wyjście na to, aby zorganizować kampanię zupełnie za darmo. Biorąc i dając coś w zamian.

P.S. Swoją drogą pisząc ten post, wpadł mi kolejny pomysł na reklamę na forum dyskusyjnym :) Dzięki.
Ostatnio zmieniony czw kwie 26, 2007 10:38 am przez Allen, łącznie zmieniany 5 razy.
Piotr Zając
Nowy
Nowy
Kontakt:

@ Allen

Co rozumiesz przez "inne" formy reklamy na forach dyskusyjnych?

Chyba nie bannery czy adsensy - to jest jeszcze bardziej denerwujące niż nawet najgorszy post reklamowy... i pewnie nie jest tak skuteczne (fora dyskusyjne generują dużą liczbę odświeżeń, tym samym wyświetleń bannerów, a na razie dominuje opcja płatności za wyświetlenie - nie za akcję (czyli kliknięcie) ).

Wydaje mi się, że reklamując stronę, najlepszą formą jest dobrze i odpowiednio przygotowany post i jego rozwijanie...

Natomiast jeżeli nie zależy nam na samej stronie, tylko budowanie własnej marki jako specjalisty (marketing ekspercki), to najwyczajniej w świecie wystarcza aktywność i pomaganie ludziom - dużo piszesz, więcej ludzi cię zauważy.
Oczywiście do tego wszystkiego ważne jest, żeby mądrze pisać :)

Wówczas nie potrzeba nawet zakładać tematów - wystarczy pomagać rozwiązywać problemy innych.

Takie jest moje zdanie, ale chętnie dowiem się co miałeś na myśli przez te inne formy...

Pozdrawiam
Allen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Piotr Zając pisze:Co rozumiesz przez "inne" formy reklamy na forach dyskusyjnych?

Chyba nie bannery czy adsensy - to jest jeszcze bardziej denerwujące niż nawet najgorszy post reklamowy... i pewnie nie jest tak skuteczne (fora dyskusyjne generują dużą liczbę odświeżeń, tym samym wyświetleń bannerów, a na razie dominuje opcja płatności za wyświetlenie - nie za akcję (czyli kliknięcie) ).
Zdziwiłbyś się, jak wysoki wskaźnik CRT generuje adsense umieszczone w danych rejonach forum dyskusyjnego.

Spójrz na to tak:

(cały zakres form reklamowych - najbardziej popularne formaty, typy reklam, które przyjęło się stosować) +dobry i chwytliwy przekaz reklamowy = voila :)

Jest wiele innych formatów reklam, które nie są bannerami, billboardami, animacjami, video, czy podobnymi.

Teraz praktycznie, za ok. 2 tygodnie wystartuję z taką właśnie "inną" kampanią na forum dyskusyjnym. Muszę uzgodnić jeszcze warunki opłat, możliwości, itd. Jeżeli dogadam szczegóły i sfinalizuję umowę, będę mógł Ci napisać, ile na tym zyskałem w ciągu całej kampanii wraz z zamknięciem miesięcznym statystyk odwiedzin nowych i powracających użytkowników.

Wiem, brzmi to tajemniczo, i sam niechętnie podchodzę do takiego przedstawiania tego o czym pisze się, lecz napiszę tak: na witrynach zagranicznych, jeden serwis - akurat webmasterski - wykorzystał coś podobnego, obecnie należy do czołówki, na pewno pod względem popularności wśród użytkowników oraz samej oglądalności w tej kategorii.

Jednakże na jego osiągnięcia złożyły się również takie składniki, jak organizacja licznych konkursów, świeże podejście do organizacji witryny i Programu Partnerskiego, czy też właśnie Reputacja zespołu prowadzącego ten serwis na innych witrynach i forach internetowych.
Piotr Zając
Nowy
Nowy
Kontakt:

Hmmm, trochę dziwne to co piszesz :)

Na naszym forum (którego mój serwis jest partnerem / patronem - kategorycznie zarzuciliśmy pomysł reklamy umieszczanej u góry (tak jak to ma miejsce tutaj) oraz żeby np. drugi post to adsense - dlaczego?

Nasze forum skupia ludzi aktywnie działających w sieci - jak sama nazwa wskazuje (ebiznesmeni.pl) 0 w większości przypadków mają oni dość reklam itp. to świadomi użytkownicy :) - większość pewnie blokuje popapy, bannery, float ads, a jak będzie można to i adsensy ...

Według mnie - więcej niż na reklamach mogę zarobić zbierając / tworząc listę mailingową z forum - oraz zachęcając do skorzystania z moich usług (reklamując je) przez fachowe i cenione doradztwo na forum.

ja np. unikam for jak biznesformum, to tam za dużo tego, zdecydowanie za dużo...

Dlatego teraz wymyśliliśmy coś innego - wprowadzamy reklamę (nieinwazyjną, nie migotającą) ale tylko za... no właśnie - dla każdego użytkownika, i tylko za zasługi (tzn. ilość i wartość postów).

Niemniej jednak, z chęcią zobaczę, co i jak wykombinowałeś :) - zawsze warto uczyć się czegoś nowego.
Allen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Z reklamą na serwisie/forum jest tak, że jeżeli nie zmieniasz jej formatu, umiejscowienia użytkownicy powoli zaczynają ją ignorować - tzw. efekt banner blindness. Wraz z upływem czasu powinieneś dokonać zmian w tych kwestiach, co powinno przysporzyć Ci "świeżego" ruchu na stronie.

Podejście pomiędzy samą reklamą na forum w kwestii przyciągnięcia użytkowników, a budowaniem społeczności poprzez promocję swoich produktów/usług celem dokonania zakupu, trochę - a nawet bardzo - różni się.

W tym drugim aspekcie z pewnością lepiej zadziała aktywne uczestniczenie, pomoc i dzielenie się swoją wiedzą z innymi osobami na innych forach dyskusyjnych, niż standardowa reklama.

Wszystko zależy od tego, co chcesz osiągnąć poprzez promocję swych usług/produktów.

Najlepiej byłoby połączyć obie techniki na jednym Forum. Jeżeli już serwujesz reklamy na forum X, przekonaj użytkowników tego forum, że warto skorzystać z Twoich usług/produktów.

--------------
Mały OT:

Obecnie na Forum nie mam żadnych reklam, jednakże osoby je odwiedzający wiedzą, że kiedyś one pojawią się, są o tym poinformowane. Popupy czy Popundery, nigdy nie zagoszczą na nim - jako, że jeżeli staram się utrzymać i rozwijać pewną społeczność, jestem jednocześnie jednym ze jej elementów.

Zatem, wiem, że gdy widzę popup, moja ścieżka wygląda tak, że nie czytam co tam jest, tylko od razu szukam X'a. Podobnie postępuje większość internautów.

Jaki więc będzie sens przeprowadzania kampanii reklamowej za ich pomocą ?
- OK, wpadnie mi do kieszeni trochę gotówki, ale...
- Czy osoba reklamująca się będzie zadowolona z efektów kampanii? (niskie CTR) Wątpię.

Co to oznacza? Jeżeli prowadzę kampanie reklamowe na serwisie/forum, czy gdziekolwiek, powinna mnie interesować długoterminowa relacja i współpraca z osobą reklamującą swoje usługi, od czego są również wyjątki.
Piotr Zając
Nowy
Nowy
Kontakt:

Wiadomo, że zależy co chcesz osiągnąć, ale...

patrzymy tutaj z punktu widzenia właściciela forum - wiadomo, dla ciebie lepiej, żeby ludzie reklamowali się przez bannery - bo za post reklamowy nie masz kasy :) - choć, jakby dobrze pokombinować ;) ...

Ale pomyślmy, jak sprawa wygląda ze strony UŻYTKOWNIKA, czyli odbiorcy - w większości i zdecydowanie wolą posty reklamowe, niż jakąkolwiek inwazyjną formę reklamy, która może po prostu przeszkadzać.
Allen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Piotr Zając pisze:(...) z punktu widzenia właściciela forum - wiadomo, dla ciebie lepiej, żeby ludzie reklamowali się przez bannery - bo za post reklamowy nie masz kasy :) - choć, jakby dobrze pokombinować ;) ...
Myślałem nad takim rozwiązaniem. Nie mam jeszcze wystarczającego zaplecza, aby móc realizować promocję poprzez taką formę, co najwyżej na mniejszą skalę.

Tego typu rozwiązanie sprawdza się, gdy przez forum przewija się kilka tysięcy czytelników dziennie posiadających konta użytkownika na danym forum.

I też, najpierw powinieneś zdobyć zaufanie Forumowiczów, i być traktowany jako "osoba z wiedzą", aby móc przekonać ich do wykonania określongo działania (np. przejście na stronę WWW, zakup).

Idealnym rozwiązaniem jest, gdy użytkownicy sami prześcigają się w informowaniu innych o pojawieniu się Twojego nowego produktu w sprzedaży.
Piotr Zając pisze:Ale pomyślmy, jak sprawa wygląda ze strony UŻYTKOWNIKA, czyli odbiorcy (...)
Większość użytkowników wyczuwa reklamę od razu, gdy tylko spojrzy na tytuł i Nick Autora wątku. Ten krok jest dość prosty do obejścia (patrz wyżej - Reputacja).

Większy problem zaczyna się, gdy odbiorca zaznajamia się z tekstem/ofertą. Trzeba mu dać powód, aby czytał dalej i zaufał, np. badania, testy, rekomendacje innych, poważanych w danym środowisku osób, firm, serwisów WWW.

Jedni wolą tworzyć emocjonalne, patetyczne niemal teksty dla odbiorcy, ja wolę tworzyć je jako - czarno na białym -, fakty + co z tego będę miał + trochę, niewiele "gry".

W zasadzie w każdej reklamie, czy to outdoor'owej, czy też indoor, jest trochę gry, niedomówień. Można odnieść sukces bez tego, ale oferta musi sama przekonywać odbiorcę, musi być bardzo wartościowa, unikalna, prosto i jasno wyłożona odbiorcy.
Piotr Zając
Nowy
Nowy
Kontakt:

Piszesz o rzeczach oczywistych, które są w w/w artykule (oczywistych dla mnie, w końcu napisałem ten artykuł.

Ale z kilkoma rzeczami nie mogę się zgodzić.

1) "Większość użytkowników wyczuwa reklamę od razu, gdy tylko spojrzy na tytuł i Nick Autora wątku."

I tutaj się trochę mylisz - wiadomo, podpisując się olek122334 a za temat dając: "super stronka zobaczcie!!!!!!" i temat o podobnej treści jak opisywałem w artykule, to wiadomo - większość się kapnie (ale tylko ta, która w sieci już trochę spędziła - nowi, młodzi internauci połykają wszystko jak leci - myślisz, że dlaczego jest tyle spamu w mailach?
przeczytaj sobie:
Test skuteczności inteligentnego spamu

i myślisz, że jacy użytkownicy łapią się na posty w stylu: "100.000 zł miesięcznie, nie robiąc prawie nic" !!, albo dlaczego tak popularne są systemu, gdzie płaci się za kliknięcie w link w mailu?

Nie każdy użytkownik rozpozna posta reklamowego, gdy jest dobrze przygotowany... tak jak dobrze zrobiony spam. Tytuł i nick można bezproblemowo ominąć - wystarczy posiedzieć nad dobrym tytułem, a jako nick podpisać siebie / ewentualnie wymyśloną osobę...

Najważniejsze jest jednak to, co w poscie.

2. "Trzeba mu dać powód, aby czytał dalej i zaufał, np. badania, testy, rekomendacje innych, poważanych w danym środowisku osób, firm, serwisów WWW. "

Akurat na tym się znam - jestem copywriterem... więc powiem ci tak, że jednym postem nie zbudujesz zaufania - możesz tylko zaciekawić......

Druga sprawa - o ile z badaniami, testami, artykułami mogę się zgodzić, to nie przesadzałbym z rekomendacjami innych (nie)poczytalnych czy (nie) poważanych...

Post w którym są REFERENCJE (choć takiego jeszcze w życiu nie widziałem), to chyba najgorszy post z możliwych - od razu śmierdzi reklamą... Miejsce dla takich postów jest tylko w kategorii - "pochwal się swoją stroną" i jej podobnymi, gdzie z góry wiadomo, że to będzie (auto)reklama...
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Co do reklam typu adSense jako drugi post na forum to się z Piotrem nie zgodzę. Jak wchodzę na jakąkolwiek stronę to tego typu reklamy nie przyciągają mojej uwagi, ale jeśli są one jako drugi post na forum, albo dołączone przy wypowiedzi pierwszego użytkownika, to często na nich zatrzymuje się mój wzrok. Na forum jest mniej elementów niż np. na stronie głównej i takie reklamy bardziej rzucają się w oczy. Ponadto nie przeszkadzają mi one.
Adam Pisarek
Kontakt:

Post autor: Adam Pisarek »

Witam,
mam takie pytanie. Co sądzicie o takiej notce na forach internetowych? Czy trzyma standardy? Czy może jest nachalna i źle skonstruowana?
Drodzy forumowicze!

Pracujemy nad dwoma ambitnymi projektami internetowymi, kulturalno-społecznym i historycznym. Chcemy wnieść swój wkład w rozwój sieci i zaoferować Wam coś świeżego. Zanim
pójdziemy dalej chcieliśmy zasięgnąć opinii społeczności [tu wstawić nazwę forum]. Dowiedzieć się czy nasze plany sprostają Waszym oczekiwaniom. Wśród wszystkich uczestników ankiety rozlosujemy nagrody - książki ufundowane przez Wydawnictwo MAG.

http://ankieta.histmag.org

Ankieta potrwa do 24 VI (niedziela)

Pozdrawiam serdecznie,
W imieniu redakcji Histmag.org
Adam Pisarek
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Nie wiemy czy to jest prawdziwe pytanie zadane w tym temacie czy krypto reklama, o której w tym temacie jest mowa. :P
ODPOWIEDZ