PHP / MySQL - pisanie systemu newsów / artykułów [noob]

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Morgen

PHP / MySQL - pisanie systemu newsów / artykułów [noob]

Post autor: Morgen »

Jestem nowy na tym forum i dopiero zaczynam przygodę z PHP i MySQL.
Pierwszą rzeczą, którą chcę stworzyć, jest własny system newsów (artykułów).
Wszystkie dane mają być zapisywane do bazy, bym później mógł wyświetlić je na stronie.
Utworzyłem nowy plik: (index.php):
<html>
<head>
<title>System newsów</title>
</head>
<body bgcolor="#FFC000">
<?
// POŁĄCZENIE Z BAZĄ DANYCH
$sql=mysql_connect(localhost, root) or die ("Nie można się połączyć z bazą danych! Spróbuj ponownie.");
mysql_select_db('localhost');
$sql = 'CREATE TABLE `dodaj` ('
. ' `id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, '
. ' `autor` VARCHAR(20) NOT NULL, '
. ' `temat` VARCHAR(255) NOT NULL, '
. ' `tresc` TEXT NOT NULL'
. ' )'
. ' TYPE = myisam;';
?>
<form action="">
<b>Autor:</b><br /><input type=text name="autor"/><br /><br />
<b>Temat:</b><br /><input type=text name="temat"/><br /><br />
<b>Treść:</b><br />
<textarea name="tresc" rows="30" cols="70"></textarea>
<br />
<input type=submit value=" Dodaj "/>
</form>
</body>
</html>

Chciałbym teraz w jakiś sposób wyświetlić to, co dodam do formularza.
Oczywiście wszystko musi zapisać się do bazy, nie może to być po prostu przez
'echo'.

Korzystam z tego kursu:
http://webmade.org/kursy-online/tworzen ... -mysql.php
ale od czasu do czasu patrzę także na inne.

Pozdrawiam
egzemplarz
Nowy
Nowy

Re: PHP / MySQL - pisanie systemu newsów / artykułów [noob]

Post autor: egzemplarz »

1. Na kursach internetowych się PHP nie nauczysz raczej. Zainwestuj w książkę.
2. Kod SQL który zaprezentowałeś tworzy nową tabelę w bazie danych i nic więcej. Poza tym zapisanie kodu SQL w zmiennej nie wywołuje go. To tego potrzebna jest funkcja mysql_query();
3. Po tym kodzie widzę, że znasz się o wiele gorzej ode mnie na PHP i szczerze powiem, nie chce mi się tłumaczyć Ci wszystkich błędów tu popełnionych. Zacznij się uczyć PHP od podstaw a nie od jakiegoś skryptu który znalazłeś w necie (nie mam nic do strony webmade. org, ale chodzi mi po prostu o to, że wykorzystywanie informacji tam zawartych bez znajomości podstaw PHP nie ma sensu :wink:).
Kup jakąś książkę o PHP, najlepiej kilka książek i wtedy wróć na forum i zacznij zadawać sensowne pytania.
Tyle
Morgen

Post autor: Morgen »

Może faktycznie lepiej kupić książkę.
Tylko nie wiem czy to ma sens - chcę się nauczyć, ale nie wiem czy warto inwestować skoro mam to wszystko w sieci.
Kod SQL - wiem, że tylko tworzy nową tabelę, dlatego pytam co dalej :wink:
I dzięki za odpowiedź :roll:
HaWaJ
Nowy
Nowy

Post autor: HaWaJ »

Nie wszystko co jest na necie jest wykonane/napisane dobrze i do konca.
Co do kursu zrobie maly OFF Topic, orientuje sie ktos moze czy warto kupic multimedialny kurs PHP i MySQL na allegro ? Daję link:

http://allegro.pl/item183195008_kurs_ph ... _vat_.html

PS. Mam książkę PHP 5 Nowe Możliwości wydawnictwa Helion, autorstwa Adama Trachtenberga - przyda się ona jak moja wiedza o wcześniejszych PHP jest nieduża ?

Z góry dzięki :)
marimarek
Nowy
Nowy

Post autor: marimarek »

egzemplarz pisze:1. Na kursach internetowych się PHP nie nauczysz raczej. Zainwestuj w książkę.
2. Kod SQL który zaprezentowałeś tworzy nową tabelę w bazie danych i nic więcej. Poza tym zapisanie kodu SQL w zmiennej nie wywołuje go. To tego potrzebna jest funkcja mysql_query();
3. Po tym kodzie widzę, że znasz się o wiele gorzej ode mnie na PHP i szczerze powiem, nie chce mi się tłumaczyć Ci wszystkich błędów tu popełnionych. Zacznij się uczyć PHP od podstaw a nie od jakiegoś skryptu który znalazłeś w necie (nie mam nic do strony webmade. org, ale chodzi mi po prostu o to, że wykorzystywanie informacji tam zawartych bez znajomości podstaw PHP nie ma sensu :wink:).
Kup jakąś książkę o PHP, najlepiej kilka książek i wtedy wróć na forum i zacznij zadawać sensowne pytania.
Tyle
Nie zgodzę się z pierwszym punktem, ja osobiście uczyłem się tylko z neta, no i się nauczyłem, nie znam świetnie tego języka, ale umiem wszytko to co było mi dotąd potrzebne do zrobienia tego co chciałem. Osobiście polecam uczenia się w praktyce-wymyślić sobie jakiś ambitny projekt i realizowanie go z poradnikami bez ściągania gotowych skryptów. Ja osobiście nawet nie wiedziałem co to jest php, ale chciałem mieć na stronce system użytkowników i zaczołęm szukać na necie jak zrobić rejestrację z którą się zresztą srałem ponad tydzień jak nie dłużej. A i jeszcze końcowa refleksja jeśli się chcecie czegoś nauczyć nie lećcie z każdym duperelem na forum tylko sami się pomęczcie metodą prób i błędów trochę ze skryptem to później zapamiętacie jak go zrobić na długi czas, ja pierwsze swoje pytania na forum zadałem po 2 tygodniach srania się z sesjami(prosty błąd) :oops: i kilku dni z CRON'em.

P.S.-Ale się rozpisałem. 8O Nie wiem czy wogule kogoś to obchodzi. To co wyżej napisałem nie świadczy o tym, że znam się świetnie na php albo broń boże na innych językach.
ODPOWIEDZ