Problem z zadaniami CRONa

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
marimarek
Nowy
Nowy

Problem z zadaniami CRONa

Post autor: marimarek »

Mam pytanie odnośnie zadań CRONa. Mam konto na freeserv.pl i są tam dostępne zadania crona, które można obsługiwać przez panel direct admin. Potrafię podać odpowiedni czas odpalenia się skryptu, ale nie wiem jak poprawnie wpisać komendę(ścieżkę). Nie wiem czy mogę od razu tam wpisać polecenie do połączenia z bazą danych i zmienienia rekordu, ponieważ to chcem, aby było wykonywane konkretnie codziennie o 24. A jeśli tam nie mogę wpisać bezpośrednio polecenia to w jaki sposób podać ścieżkę do skryptu, bo jeśli podaję po prostu adres URL to skrypt wcale nie jest wykonywany.
Jeśli ktoś potrafi mi pomóc proszę o szybką odpowiedź. Skrypt ma konkretnie zmieniać codziennie o 24 wartość jednego wiersza we wszystkich rekordach.
Za pomoc z góry dziękuję.
123456
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: Problem z zadaniami CRONa

Post autor: 123456 »

Nie wiem czy mogę od razu tam wpisać polecenie do połączenia z bazą danych i zmienienia rekordu, ponieważ to chcem, aby było wykonywane konkretnie codziennie o 24.
Napisz skrypt w jakims jezyku, który będzie robil co chcesz i jako polecenie daj sciezke do pliku w ktorym znajduje sie ten skrypt.
A jeśli tam nie mogę wpisać bezpośrednio polecenia to w jaki sposób podać ścieżkę do skryptu, bo jeśli podaję po prostu adres URL to skrypt wcale nie jest wykonywany.
Podajesz URI a nie URL. Skoro uzywasz DirectAdmin'a to tam powinno być podane w polu komenda jaki jest katalog domowy dla Twojego konta i do tego piszesz dalsza sciezke.
Np:
/home/nazwa_konta/public_html/plik.pl
/home/nazwa_konta/private_html/katalog/plik.pl
/home/nazwa_konta/public_html/katalog/katalog/plik.pl
itp.
Potrafię podać odpowiedni czas odpalenia się skryptu
Czyli już wszystko wiesz
marimarek
Nowy
Nowy

Hmm... próbowałem różnych sposobów i jednym z nich był ten dobry to znaczy zrobiłem tak jak opisałeś wyżej, skrypt napisałem w php, bo tylko w tym języku umiem i odpalany ręcznie działa, a gdy jest odpalany przez crona wogle nie działa o ile jest on wogle odpalany, bo nie wiem jak to sprawdzić. Może przyczyną nie działania jest to, że cron nie obsługuje php. Mój skrypt w php wygląda nstepująco:
[php]<?
$sql_conn = mysql_connect('localhost','nazwa_użykownika','hasło');
mysql_select_db('nazwa_bazy');
$zapytanie = "UPDATE `formularz` SET `partie` = '3'";
$idzapytania = mysql_query($zapytanie);
?>[/php]
Myślę, że w kodzie php jest wszytko w porządku, gdyż odpalany ręcznie działa bez zażutu.
A komenda(ścieżka) jaką podałem w cronie wygląda następująco:

Kod: Zaznacz cały

/home/nazwa_konta/domains/moja_domena.freeserv.pl/public_html/skrypt.php
oraz próbowałem też takiej:

/home/nazwa_konta/public_html/skrypt.php
W obu przypadkach nic się nie zmienia w tabeli w bazie danych, czy potrafi ktoś mi pomóc, jeśli tak to znów prosiłbym o szybką pomoc i znów z góry dziękuję.
P.S.-123456-dzięki za szybką odpowiedź(mam nadzieję, że jesteś mi w stanie pomóc z moim problemem)

?>[/php]
123456
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: 123456 »

/usr/local/bin/php /home/user/domains/domena/public_html/katalog/plik.php
jeśli nie zadziała to przenies plik ze skryptem do katalogu cgi-bin i odpowiednio zmien sciezke.

Na moim serwerze takie polecenie działa.
SeaDog
Nowy
Nowy

Post autor: SeaDog »

Witam, też miałem problem z CRON-em.
Wklej poniższy kod w poleceniu, powinno zadziałać.
[xml]/usr/bin/wget -O /dev/null url_do_skryptu > /dev/null 2>&1[/xml]

Pozdrawiam.
marimarek
Nowy
Nowy

Wielkie dzięki za szybką pomoc obydwa sposoby działają-sprawdziłęm. :wink:
ODPOWIEDZ