Przekierowanie na URL w nazwa.pl - POMOCY!

Zagadnienia związane z pozycjonowaniem stron WWW, reklamą kontekstową i linkami sponsorowanymi. Dyskutujemy robotach wyszukiwarek, skuteczności, pomysłach i nowych trendach związanych z promowaniem stron WWW w wyszukiwarkach.
qrakiro
Kontakt:

Przekierowanie na URL w nazwa.pl - POMOCY!

Post autor: qrakiro »

Witam!

Jak zapewne każdy się domyśla - mam problem ;) . Więc beż zbędnych farmazonów odrazu do rzeczy:

Wykupiłem w www.nazwa.pl domenę perrectum.pl . Strona jest aktualnie w budowie, jednak w fazie końcowej i niebawem ma się pojawić na serwerze. Stronke aktualną mam na serwerze z uczelni pod adresem:

http://konto.bydgoszcz.wsinf.edu.pl/~qr ... perrectum/

W ustawieniach w nazwa.pl dla domeny, ustawilem przekierowanie na ten powyższy URL domeny www.perrectum.pl . Wszystko działa jak należy bo stronka sie wyświetla - gorzej jest z informacjami o niej.

W google strona jest na dzień dzisiejszy (dla hasła perrectum) na drugiej pozycji - jednak to co pokazuje google wygląda następująco:
perrectum.pl
Twoja przegl±darka nie obsługuje ramek. PrzejdĽ na adres: http://konto.bydgoszcz.wsinf.edu.pl/~qr ... index.html ...
Po kliknięciu w link tytuł strony to perrectum.pl i strona wyświetla się jak należy. Jeśli wejdziemy przez URL bezposredni (ten podany wczesniej) - tytuł strony jest odczytywany tak jak nalezy - czyli tak jak zdefiniowany w sekcji head:
<title>..:: Home of Perrectum ::..</title>
<META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
<META HTTP-EQUIV="Reply-to" CONTENT="[email protected]">
<META HTTP-EQUIV="Content-Language" CONTENT="pl">
<META NAME="Keywords" CONTENT="perrectum, death metal, starogard gdański, jac, qra, kamil, infekcja wielebnego, 66, orgia duchownych, zespół, zespol, teledysk, mp3, zwabiciel, teofil, koœciół, kosciol, rydzyk, radio maryja">
<META NAME="Description" CONTENT="Strona death metalowego zespołu Perrectum ze Starogardu Gdańskiego. Materiały video, mp3 itd.">
<META NAME="Author" CONTENT="Perrectum">
<META NAME="Robots" content="all">
Gdy wejdziemy na stronę poprzez www.perrectum.pl i sprawdzimy źródło - pojawi się jakiś skrypt java z netarta i operacja otworzenia strony w nowej ramce.

Jednym słowem - przekierowanie na URL w nazwa.pl powoduje, że roboty ani inne istotne rzeczy (?) nie odczytają informacji META, które są bardzo potrzebne w pozycjonowaniu, utrzymaniu i wyszukiwaniu strony, bo jest generowany jakis smieszny skrypt który nawet nie raczy odczytać informacji META podanego URL.

Oczywiscie pisałem w tej sprawie do nich - muszę przyznac ze obsługę techniczną mają świetną - 3 odpowiedzi na 3 zapytania w 10 minut - super. Oto jedna z odpowiedzi:
Wszystkie problemy biorą się stąd, że jest to przekierowanie url - na
naszym serwerze otwierana jest wielka ramaka (i definiowane sa nasze
nagłówki http i nagłówki strony, czyli ustawienia klienta giną) i do
niej ściagana jest zawartość ze zdefiniowanego przez klienta adresu url.
Nie da się tego obejść/wyłaczyć - klient musi mieć w pełni funkcjonalny
serwer aby wysłac swoje nagłówki.
Na moje kolejne pytanie - jak rozwiązać ten niewygodny problem, otrzymałem odpowiedź:
Witam
rozwiązaniem byłoby przekierowanie domeny na serwery dns lub adres IP
serwera który Pan posiada u innego usługodawcy.
I tutaj pare pytań:

1. Nie chcę kupować serwera u nich, ani nigdzie indziej, skoro mam na uczelni konto z parametrami odpowiadającymi moim potrzebom i to za darmo. Czy powinienem zatem wykupioną domenę umieścic na DNS uczelni? (z tym byłbym olbrzymi problem)

2. Czy jest jakiś sposób, np. przerzucenie domeny na jakis inny DNS, który będzie czytał informacje meta przy przekierowaniu na URL i poprawnie wyświetlał informacje o stronie w google?

Proszę o pomoc, bo nie wiem co zrobić, a chciałbym już stronę wrzucić i zacząć dodawaćdo katalogów.

pozdrawiam
SeaDog
Nowy
Nowy

Re: Przekierowanie na URL w nazwa.pl - POMOCY!

Post autor: SeaDog »

Miałem dokładnie ten sam problem. Aby go zlikwidować musisz zmienić DNS1 i DNS2 w nazwie.pl na DNS-y swojej uczelni. Innego wyścia nie ma. Następnie na serwerze Twojej uczelni trzeba podpiąć domene, którą wykupiłeś.
ODPOWIEDZ