Jaką powinien mieć nazwę dobry serwis ogłoszeniowy
Jaką powinien mieć nazwę dobry serwis ogłoszeniowy
Witam wszystkich specjalistów, którzy zajmują się tworzeniem dobrego wizerunku serwisów internetowych. Proszę o kilka rad odnosnie znalezienia dobrej nazwy dla serwisu ogłoszeniowego, mile widzane przykładowe nazwy.
Pozdrawiam i liczę na pomoc
Pozdrawiam i liczę na pomoc
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
Re: Jaką powinien mieć nazwę dobry serwis ogłoszeniowy
Specjalistą nie jestem, ale pomysł mogę podsunąć. jakie to będą ogłoszenia, jakieś konkrety?
Maiałby to być serwis ogólno ogłoszeniowy, czyli prawie wszystko.
witam, więc jak waszym zdaniem powinien sie nazywać
Ostatnio zmieniony pn lut 19, 2007 1:21 pm przez marc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Arkadiusz Podlaski
- Nowy

Webuy kojarzy mi się raczej z serwisem aukcyjnym (skojarzenie z ebay). Ta nazwa raczej odpada. Jeśli miałby być to typowo polski serwis ogłoszeniowy to tym bardziej odpada. Poza tym zdaje się, że wszystkie domeny z "webuy" są zajęte (oprócz webuy.net.pl), chyba że jedną z nich Ty zarezerwowałeś... bo najlepiej by było, gdyby nazwa serwisu była jednocześnie domeną.
mi się kojarzy dość dobrze my kupujemy, teraz przecież prawie każdy zna angielski. Proszę o więcej wypowiedzi.
Ostatnio zmieniony pt lut 02, 2007 2:56 pm przez marc, łącznie zmieniany 1 raz.
Prosze o opinie ludzi , którym się ta nazwa podoba i dlaczego?
Powiem, jak ja to odbieram. Nazwa mi się nie podoba, bo ciężko będzie na jej podstawie zrobić serwis z klimatem. Nie lubię stron syntetycznych, lubię takie, które za cenę mniejszej uniwersalności tworzą fajny klimat i przez to miło je się odwiedza.
Żeby nie być gołosłownym: np. bardziej mi odpowiada nazwa skapiec niz ceneo (inna sprawa, że zrobiłbym w zupełnie innym klimacie stronę skąpca)
Jak sobie powiedziałem webuy, to mi się nie wiem dlaczego z jakimś przekleństwem skojarzyło. Po dłuższym zastanowieniu stwierdzam, że taka nazwa byłaby dobra dla Urzędu Ochrony Konkurencji i Konkurenta.
Poza tym jesteśmy Polakami i jak usłyszmy webuy, to musimy to przemyśleć, jak to się pisze i czy na pewno o to chodziło drugiej osobie. Stąd utrudnienie przekazywania nazwy takiego serwisu pocztą pantoflową.
Jak korzystam z serwisu z ogłoszeniami, to przeważnie chcę kupić, sprzedać rzecz używaną. Kojarzy mi się to ze zrobieniem dobrego interesu, pozbycia się różnego śmiecia z szafy, zarobieniem paru groszy.
Z tego punktu widzenia dla mnie dobre nazwy to gratka (już zajęte), a kolejnych nie sprawdzałem: bazar, rupieciarnia.
Jeżeli już wymyślać nazwę, to odradzam przeróbki serwisów istniejących, z początku możemy odnosić korzyści, ale po wypromowaniu serwisu dokładnie z tego samego powodu możemy tracić odwiedzających, którzy będą wchodzili na stronę o podobnej nazwie - np. podobieństwo anons- anonse- anonsik - i to w konfiguracjach z różnymi domenami.
Tyle moich uwag, może coś pomogłem.
Żeby nie być gołosłownym: np. bardziej mi odpowiada nazwa skapiec niz ceneo (inna sprawa, że zrobiłbym w zupełnie innym klimacie stronę skąpca)
Jak sobie powiedziałem webuy, to mi się nie wiem dlaczego z jakimś przekleństwem skojarzyło. Po dłuższym zastanowieniu stwierdzam, że taka nazwa byłaby dobra dla Urzędu Ochrony Konkurencji i Konkurenta.
Poza tym jesteśmy Polakami i jak usłyszmy webuy, to musimy to przemyśleć, jak to się pisze i czy na pewno o to chodziło drugiej osobie. Stąd utrudnienie przekazywania nazwy takiego serwisu pocztą pantoflową.
Jak korzystam z serwisu z ogłoszeniami, to przeważnie chcę kupić, sprzedać rzecz używaną. Kojarzy mi się to ze zrobieniem dobrego interesu, pozbycia się różnego śmiecia z szafy, zarobieniem paru groszy.
Z tego punktu widzenia dla mnie dobre nazwy to gratka (już zajęte), a kolejnych nie sprawdzałem: bazar, rupieciarnia.
Jeżeli już wymyślać nazwę, to odradzam przeróbki serwisów istniejących, z początku możemy odnosić korzyści, ale po wypromowaniu serwisu dokładnie z tego samego powodu możemy tracić odwiedzających, którzy będą wchodzili na stronę o podobnej nazwie - np. podobieństwo anons- anonse- anonsik - i to w konfiguracjach z różnymi domenami.
Tyle moich uwag, może coś pomogłem.
dziękuje za sugestie ale należy się równiez kierowć tym ,że nie wiele domen już zostało wolnych z pl.
Proszę o dalsze opinie
Proszę o dalsze opinie
Jeśli chodzi o mnie to nazwa "webuy" jakoś mi się nie podoba. Brzydko mi brzmi. Serwis ma być ogłoszeniowy ludzie będą tam nie tylko kupować ale również i sprzedawać. Wymyśl jakąś nie powtarzalną nazwę, która zapadnie łatwo w pamięci użytkowników. Poczytaj o zasadach feng shui tworzenia nazw firmy - skoro największe firmy z tego korzystają to ty też możesz.
Witam
Jak wam się podoba nazwa komercyjny.pl, można dodać np jakiś przedrostek np serwis.komercyjny.pl
czekam na odpowiedzi
Jak wam się podoba nazwa komercyjny.pl, można dodać np jakiś przedrostek np serwis.komercyjny.pl
czekam na odpowiedzi
Mnie, jako użytkownikowi internetu, słowo "komercyjny" kojarzy się z czymś za co ma zapłacić. A nie lubię pozbywać się gotówki.
-
Arkadiusz Podlaski
- Nowy

Popieram przedmówcę... skojarzenia negatywne. Sugeruję szukać dalej.
-
mir123bych
- Nowy

- Kontakt:
jak nie komercyjny to może lepiej brzmi bezplatne.pl