Mam kilka pytań, hmm ale jak to wytłumaczyć..:/
moze podam przykłady
1 wykupuje serwer + domene .com i pod to pozycjonuje strone
teraz pytanie:
- czy przypisanie dodatkowych domen (darmowe płatne) coś da? jaki wtedy podajemy link np: google czy w katalogach?
2 a moze coś takiego ma sens: mamy np: stronke o kwiatach prowadzoną w kilku językach, rejestrujemy domene com. + domeny każdego kraju w jakim jest stronka tłumacząc jej adres flauers.com, kwiaty.pl itp. itd., i to samo jak to wtedy z pozycjonowaniem? Można podać np, do jednego katalogu kilka adresów prowadzących na tą samą strone?
Może to banalne pytanie ale szukałem i chyba coś słabo bo nie znalazłem odp.
3.
[pomoc][pytanie] domeny jakie i ile?
...
Kazda domene musisz pozycjonowac osobno.
Wtedy masz duplicate content i oslabienie pozycji strony za wzgledu na brak unikalnej tresci. Chociaz nie zawsze, poniewaz google nie jest takie glupie na jakie wyglada i wie ze te domeny prowadza do jednego IP. Pokombinuj z przekierowaniem.kilka adresów prowadzących na tą samą strone?
Dla pozycji w wyszukiwarce raczej nie. Jedynie uzytkownicy sie beda cieszycczy przypisanie dodatkowych domen (darmowe płatne) coś da
Wtedy jesli wchodzi koles na strone z adresu flauers.com to widzi angielska wersje jezykowa a jak z .pl to polska. Jakby nie patrzec pozycjonujesz kazda z osobna, bo masz rozny jezyk, inne slowa kluczowe i tresc.stronke o kwiatach prowadzoną w kilku językach, rejestrujemy domene com. + domeny każdego kraju w jakim jest stronka tłumacząc jej adres flauers.com, kwiaty.pl itp. itd., i to samo jak to wtedy z pozycjonowaniem?
Re: [pomoc][pytanie] domeny jakie i ile?
Dzieki za szybką odpowiedź już mniejwięcej wiem o co chodzi
Jeszcze tylko spytam
Obecny projekt to forum .com, tematyka dość uniwerslalna (głównie fotki) tak więc język nie ma większego znaczenia każdy będzie wiedział o co chodzi (domyślny styl to .ang z możliwością zmiany ) adres forum chce tłumaczyć na kilka języków i je pozycjonować (przynajmniej próbować). Czemu tak? ponieważ chce innym ułatwić życie by nie musieli wpisywać ang. nazwy tylko polską i z nią kojażyji forum ale boje się że nic z tego nie wyjdzie bo jestem jeszcze słaby w te klocki. Uważacie że warto się tak bawić?
Jeszcze tylko spytam
Obecny projekt to forum .com, tematyka dość uniwerslalna (głównie fotki) tak więc język nie ma większego znaczenia każdy będzie wiedział o co chodzi (domyślny styl to .ang z możliwością zmiany ) adres forum chce tłumaczyć na kilka języków i je pozycjonować (przynajmniej próbować). Czemu tak? ponieważ chce innym ułatwić życie by nie musieli wpisywać ang. nazwy tylko polską i z nią kojażyji forum ale boje się że nic z tego nie wyjdzie bo jestem jeszcze słaby w te klocki. Uważacie że warto się tak bawić?
...
Nie lepiej wymyslic nazwe ktora bedzie latwa dla jednych i dla drugich? Serwisy obslugujace uzytkownikow z rozych krajow maja zazwyczaj jedna nazwe.chce innym ułatwić życie by nie musieli wpisywać ang. nazwy tylko polską i z nią kojażyji forum
Lepiej zeby uzytkownicy kojarzyli forum z jedna ogolna nazwa forum a nie tłumaczonym adresem.
No ok tak zrobie:] Tylko będzie duży problem z adresem :/ łatwy, krótki i "chwytliwy" jakoś dam rade. Jeszcze raz dzięki za pomoc to mi bardzo "rozjaśniło" w głowie;)
W zasadzie pozycjonowanie kilku domen jest słabym pomysłem. Lepiej, tak jak napisał kolega, jeśli poświęcisz cały swój czas na jedną domenę. Zdecydowanie lepiej mieć jedną domenę z pr 5 niż kilka z pr 2-3.
Znacznie wygodniej umieścić w widocznym miejscu na stronie inne wersje językowe bądź ustawić język dynamicznie - będzie się dopasowywał automatycznie (ip, wersja językowa przeglądarki internetowej).
Znacznie wygodniej umieścić w widocznym miejscu na stronie inne wersje językowe bądź ustawić język dynamicznie - będzie się dopasowywał automatycznie (ip, wersja językowa przeglądarki internetowej).