Tak, dlatego ważnym aspektem w poszukiwaniu sponsora na naszą stronę stają się dwa problemy:::misz:: pisze:Przy poszukiwaniu przyda ci się spojrzenie osoby sponsorującej.
Większość z Was uważa ze mu się należy i już (jak firma ma kasę to te parę złotych różnicy im nie zrobi), niestety firma mająca wam cos dąć myśli inaczej - i trudno się dziwić... firma w większości wypadków to biznes w który ludzie pąkują cały swój majątek mając nadzieje ze będą mogli z zysków egzystować.
Pomyślcie sobie ze przychodzi do was biedak i prosi żebyście dawali mu codziennie 1zl? 99,9% z was wykopie delikwenta ze słowami "ocipiałeś", a stać was na wydanie 1zl z budżetu.
Wiec stawiając się w roli proszonego o sponsoring zastanowicie się co ja mogę dać tej firmie? Co ona z tego będzie miała, jak jej sie zwróci te kila - kilkadziesiąt złotych pakowanych co miesiąc w mój projekt? i czy za chwile nie zostawicie tej firmy krzycząc na caly swiat ze XXX ma kiepskie łącze a firma YYY. Już nie (wdzięczność to podstawa - za takie akcje większość firm już nie chce sie bawić w sponsoring).
ja dostaje codziennie kilkanaście "propozycji nie do odrzucenia", raz na pol roku ktoś mi przedstawia bilans zysków i strat + dokładną propozycje, i wiecie ... chyba nikomu kto mnie poważnie potraktował nie odmówiłem - jedynie zmieniałem warunki na dostosowane do pewnych wymogów jakie sobie narzuciłem.
kolejna sprawa jaka mi przyszła na mysl to taka ze firmę stać może na pomoc kilku serwisom ale już większą liczba staje sie znaczącym obciążeniem budżetu (tak jakby przyszło do ciebie 50 biedaków i chciało po 1zl - każdy powie ci ze cię na to stać).
- strona umieszczona i bogata w treść z przystępną grafiką na jakimś z serwerów, aby potencjalny sponsor widział, że na rzeczy się znamy..
- list "referencyjny" lub może "motywacyjny" o całych planach, założeniach, strukturze organizacyjnej, rozwoju a także przebiegu dotychczasowych bytności w poziomie on-line.
List, (zwykły e-mail) mógłby wyglądąć następująco:
Szanowni Państwo,
kto i co mamy
Nazywam się Paweł Szefowicz i jestem redkatorem naczelnym serwisu WebInside.pl. Witryna traktuje o profesjonalnym tworzeniu stron WWW, z włączeniem najnowszych technologii. Zawiera bogatą bazę materiałów z dziedziny tworzenia internetowych aplikacji i grafiki. Posiadam kadrę wyspecjalizowanych redaktorów, którzy mają przydzielone odpowiednie obowiązki dotyczące prac nad rozbudową seriwsu.
problem
Obecnie jesteśmy w fazie tworzenia nowego wizerunku WebInside.pl. Wykonaliśmy już nowy design dla witryny, który można zobaczyć pod adresem wp.pl, oraz zaawansowany system CMS do obsługi wortalu. I właśnie z przebudową wiąże się moja prośba. Otóż, aby móc wykorzystać najnowocześniejszą technologię i umieścić większą ilość informacji potrzebuję serwera o pojemności 100Mb z obsługą PHP i MySQL.
co oferujemy
Wiem, że Państwa firma dysponuje szybkimi i niezawodnymi serwerami, stąd moja prośbę kieruję właśnie do Państwa. W zamian za sponsoring oferuję reklamę na całej powierzchni reklamowej serwisu, oraz link na każdej podstronie. Myślę, że wyznaczone przez Państwa dodatkowe moje zobowiązania jestem w stanie zaakceptować.
podsumowanie
Bardzo zależy mi na owej współpracy, myślę, że serwis WebInside.pl może stać się największym wortalem dla webmasterów w Polsce. Realnie oceniając mamy na to szansę.
zakończenie
W razie pytań pozostaję do Państwa dyspozycji i oczekuję na odpowiedź.
Z poważaniem
Paweł Szefowicz
---
Jak widać list jest na poziomie i myślę, jeśli mamy dobry seriws, poruszający ciekawą tematykę - to nie będzie problemów ze znalezieniem sponsora. Gdzie to wysłać? http://www.top100.pl - tu macie listę 100 najlepszych polskich ISP - warto spróbować. Życzę powodzenia