Ja tak chcialem zauważyc jak to wyglada u nas w szkole - nasze naprawdę malo intensywne działania informujące Jedyny Słuszny System Operacyjny Jakim Jest Linux (tak, jestem fanatykiem) zdołały już "zwerbować" do wypróbowania Systemu dwie osoby (i bynajmniej nie wymiatają one ani w assemblerze ani w ogóle w komputerach - są to ludzie nastawieni całkowicie na multimedia i www). Biorąc pod uwagę intensywność akcji efektywność jest spora. Fakt - są to ludzie myślący (niektórzy na swój sposób). Ale jeżeli założymy, że 1% tego kraju myśli (mam przynajmniej taką nadzieję), to możnaby ten 1% zainteresować takimi samymi środkami tylko stosowanymi intensywniej. Nie trzeba od razu wymagać zmiany systemu - neich przetestują, niech zrobią sobie hybrydę, do wywzolenia umysłu trzeba czasu i świadomości, który System rządzi
Powiedz nIE, wybierz Open Source
Re: Powiedz nIE, wybierz Open Source
Amen.
Ja tak chcialem zauważyc jak to wyglada u nas w szkole - nasze naprawdę malo intensywne działania informujące Jedyny Słuszny System Operacyjny Jakim Jest Linux (tak, jestem fanatykiem) zdołały już "zwerbować" do wypróbowania Systemu dwie osoby (i bynajmniej nie wymiatają one ani w assemblerze ani w ogóle w komputerach - są to ludzie nastawieni całkowicie na multimedia i www). Biorąc pod uwagę intensywność akcji efektywność jest spora. Fakt - są to ludzie myślący (niektórzy na swój sposób). Ale jeżeli założymy, że 1% tego kraju myśli (mam przynajmniej taką nadzieję), to możnaby ten 1% zainteresować takimi samymi środkami tylko stosowanymi intensywniej. Nie trzeba od razu wymagać zmiany systemu - neich przetestują, niech zrobią sobie hybrydę, do wywzolenia umysłu trzeba czasu i świadomości, który System rządzi
. Ok, trochę pojechałem, ale chodzi tylko o to, że to się DA zrobić, a napewno trzeba chociaż spróbować.
Właśnie jestem po instalacji mojego ulubionego Auroxa (wersja 10.0.1a), ale przed konfiguracją (jeszcze window$
) i tak nagle naszła mnie myśl, że żaden normalny user nie jest w stanie samodzielnie przeprowadzić całej tej operacji. Niby prosto, łatwo i przyjemnie, ale "siakieś nowe" to jest. Widow$a wsadzasz, naciskasz pare klawiszy i po bólu, a tu się pyta o jakieś dziwne rzeczy, co chcesz zainstalować, co ci będzie potrzebne, a co nie, pytają cię o jakieś kretyńskie pakiety i inne durności, kazują wkładać płytki, na dodatek po kolei, wreszcie jak już myślisz że koniec męki wyskakuje jakieś dziwne okienko, w którym jest napisane, że teraz możesz po swojemu skonfigurować wygląd systemu.
Przecież to jakieś nienormalne jest!!
I niestety user ma racje. To jest nienormalne. Przecież system (jedyny $łuszny) ma być niekonfigurowalny, narzucony odgórnie, pusty i dziurawy, ale prosty w instalacji nie tylko sam w sobie, ale również wszystkie programy, ma nie wymagać myślenia i ma być obsługiwalny w (prawie) 100% za pomocą myszki. Tak niestety myśli 99,99999% userów.
Należę do pokolenia przed komputerowego (śmieszne, ale prawdziwe), obsługi uczył mnie mój najmłodszy brat, który był posiadaczem kompa 486 DX 2 z 16 Megową pamięcią i dyskiem o zawrotnej pojemności 500 Mb z windowem 3.11 uruchamianym za pomocą NC (kolega fibbia powinien wiedzieć o co chodzi
) i dla mnie komendy wpisywane "z palca" ta żadna nowość, dla większości z użytkowników tego forum to normalne, ale dla większości userów to jest chory sport i wątpię, żeby "przesiedli" się na inny niż $łuszny system.
Przecież to jakieś nienormalne jest!!
I niestety user ma racje. To jest nienormalne. Przecież system (jedyny $łuszny) ma być niekonfigurowalny, narzucony odgórnie, pusty i dziurawy, ale prosty w instalacji nie tylko sam w sobie, ale również wszystkie programy, ma nie wymagać myślenia i ma być obsługiwalny w (prawie) 100% za pomocą myszki. Tak niestety myśli 99,99999% userów.
Należę do pokolenia przed komputerowego (śmieszne, ale prawdziwe), obsługi uczył mnie mój najmłodszy brat, który był posiadaczem kompa 486 DX 2 z 16 Megową pamięcią i dyskiem o zawrotnej pojemności 500 Mb z windowem 3.11 uruchamianym za pomocą NC (kolega fibbia powinien wiedzieć o co chodzi
-
Paweł Mączka
- Nowy

- Kontakt:
A pseplasam bo gruvby tes wie o co chodzi, miał sprowadzanego z Niemiec 286który był posiadaczem kompa 486 DX 2 z 16 Megową pamięcią i dyskiem o zawrotnej pojemności 500 Mb z windowem 3.11 uruchamianym za pomocą NC (kolega fibbia powinien wiedzieć o co chodzi yeah )
A co do instalacji twojego ulubionego Auroxa... Myślę, że każdy lubi sobie pulpit itp. dostosować, popracować w terminalu (jak ktoś umie HTML to nie robi nawet najlepszym edytorem WYSIWYG bo nie po to się tego uczył...).
A ty jesteś wspaniałym 0,00001% ?Tak niestety myśli 99,99999% userów.
Ja jestem częścią tego 0.00001% i jestem z tego dumny
. A z tym niekonfiugrowalny to nie przesadzaj. W końcu masz np. Yopera, którego nie trzeba konfiguować (już win98 był bardziej skomplikowany
). A i komendy "z palca" mozna zastąpić graficznymi programami...
Ależ drodzy Panowie!!! Bez obrazy!!! Wy należycie do tego 0.00001% (chyba, że ja spotykam nieodpowiednich userów
).
Dzięki za uznanie.gruvby pisze:A ty jesteś wspaniałym 0,00001% ?
Co do tych pakietów - winszajs to jest czysty "system" z IE, a Dystrybucja Jedynego Słusznie Słusznego Systemu Operacyjnego to jest System i wszystkie przyległości. Jeżeli naprawdę to stoi na przeszkodzie userom, to można zrobić czystą dystrybucję, która nie będzie miał nic ponad KDE i Firefoxa. I wszystko inne na osobnych płytkach z osobnymi instalatorami. Poza tym - owszem, bezrozumne małpy, które potrafią się tylko wygłupiać a nie są w stanie ruszyć głową będą rozumowały jak przedstawił Halszczak. Ale jeżeli połowa tego kraju myśli (jak widzicie robię się coraz bardziej optymistyczny) na poziomie minimalym, to najpierw będzie czytała komunikat a dopiero później zadecyduje czy to jest groźne i czy on się boi, czy też nie...
W szkole Linuxa zainstalowała kolejna osoba (ale to akurat nie jest argumentem za powyższą tezą bo ona bez dwóch zdań mysli)
W szkole Linuxa zainstalowała kolejna osoba (ale to akurat nie jest argumentem za powyższą tezą bo ona bez dwóch zdań mysli)
Nie wiem już, o czym ta dyskusja ma być
. A userom może nie przeszkadza, że programy, które chce się mieć można wybrać przy instalacji (i potem, w każdej chwili), kto ich tam wie. To są śmieszne persony. Poza tym micro$oft olewa klientów swych (może oprócz na prawdę duuuużych klientów). Ja nic na to nie poradzę i wy też nic na to nie poradzicie. I wie, że to się robi monotonne, ale pragnę przypomnieć, że Linux wiąże się z pewną ideologią, która przewiduje m.in. nie olewanie usera (licencja GPL - skoro ten program jest wszystkich, czyli mój też, to mogę go sobie porawić, a skoro nie mogę tego sprzedać, to co mi szkodzi dać innym za darmo). No i cóż... Może system doskonały to nie jest, ale jak narazie najlepszy....
Panowie.. Prawda jest jak d@#$ każdy ma swoją.
Dla jednego najlepszy jest SkyOS, dla innego HURD, jeszcze inny UNIX, Windows, a ktoś tam Linux... Do czego to prowadzi, że właściwie to o czym gadamy nie ma żadnego sensu ;]
Dla jednego najlepszy jest SkyOS, dla innego HURD, jeszcze inny UNIX, Windows, a ktoś tam Linux... Do czego to prowadzi, że właściwie to o czym gadamy nie ma żadnego sensu ;]
I tu właśnie tkwi sedno całej dyskusjiiniside pisze:Panowie.. Prawda jest jak d@#$ każdy ma swoją.
Gadamy o tym, że to o czym gadamy jest bez sensu
- to chyba dośc proste
Jesteśmy maniakami to widać
.
Proponuje teraz temat. Która firma produkuje lepsze procesory i dlaczego jest to właśnie AMD

Proponuje teraz temat. Która firma produkuje lepsze procesory i dlaczego jest to właśnie AMD
Ech, ciężkie jest życie w świadomości...
. Właściwie, to średnio mnie obchodzi, kto czego używa, byleby to nie był "łindołs, bo innego przecież nie ma, nie? linux? czym to jest? za trudne jak dla mnie... etc". Więc może powiedzmy swoim nauczycielom/uczniom/dzieciom/znajomym/sąsiadom/pani z kiosku, że mają wybór, a linuxa (i inne unixowe systemy) od dłuższego czasu można obsłużyć spoza commandline'a. A niech wiedzą 
-
Paweł Mączka
- Nowy

- Kontakt:
Każdy użytkownik ma prawo stworzyć nowy temat.iniside pisze:Jesteśmy maniakami to widać.
Ten sie do tego świetnie nadaje.. Ponieważ i tak już dawno zeszliśmy z głównego wątku