[opinie] php a kariera zawodowa

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Bartek Damek
Kontakt:

Re: [opinie] php a kariera zawodowa

Post autor: Bartek Damek »

Dokładnie tutaj się zgadzam że niewielkie firmy szukają osoby od wszystkiego, mi się udało to rozłączyć bardo szybko tzn grafika od programisty:) zresztą tego chyba się nie da za bardzo połączyć, ale znam i takich unikalnych ludzi.

Małe firmy to łączą bo nie posiadają środków na początku rozwoju na więcej, jednak nawet praca w takiej małej firmie daje korzyści w postaci doświadczenia. Zawsze potem można iść dalej do końca życia tam pracować nie trzeba. Nikt cię do tego nie zmusi ważne jednak żeby przyjmując prace nawet w małych firmach i na małe zlecenia przyjmować cały czas różne rzeczy nabiera się doświadczenia, a wiedz jest coraz bardziej rozległa o prędkości pisania po 100 poważnym programie drastycznie się skraca. To wszystko ma swoje zalety.
Bartek Damek
Kontakt:

Tak dodatkowo szukałem jakiś czas temu programistów do projektu gry internetowej, chciałem stworzyć grę z kilkoma osobami dlamnie miało to być rodzaj reklamy, a dla nich zdobycie doświadczenia, projekt jest poważny i obejmowałby perfekcyjne nauczenie się PHP, MySQL i JS. To są trze rzeczy, które pozwalają napisać 90% aplikacji netowych tych z niższej półki. Niestety niema chętnych, chociaż dawałem całe zplecze, sprzęt, łącze, reklame w przyszłości, grafike, i pomoc moich programistów, którzy mogą zaproponować rozwiązania i zmiany ewentualnie wytłumaczyć coś.

Gra w przyszłości mogłaby byc rozwinięta do wersji komercyjnej oczywiście pieniądze byłyby do podziału w zespole twórców.

Jakoś chętnych nie było nikt się nie znalazł.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

Może dlatego że zasadniczo bardziej powazne (lub te mniej poważne) gry pisze sie w Java, Flash albo (optymalnie) w Shockwave (nie mylić z flashem chodzi o program Director MX firmy Macromedia)... To taka mało sugestia ;]
Dawid Pytel
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Dawid Pytel »

@Bartek Damek: czyli zapłata miała się pojawić dopiero z pierwszymi zyskami? Jeżeli tak to nie dziw się, że nikt nie odpowiedział.

A co do pracy dla programistów PHP...
Pewne jest, że jest masa osób przez które słowo "programista PHP" traci na wartości. Miałem styczność z weiloma takimi "programistami", którzy potrafiać zrobić proste zapytania do bazy twierdzili, że mogą zrobić wszystko :) no ale tak nie było.
Ja sam pracuję w dwóch firmach oraz obecnie wystartowałem z własną, oczywiście jako webdeveloper tworząc głównie rozwiązania w PHP. Nie są to proste CMSy, sklepiki i systemy newsów :D zajmuję się tylko rozbudowanymi aplikacjami, przy których opłaca mi się pracować. Mogę stweirdzić, że jeżeli ktoś je dobry w te klocki to pracodawcy to docenią i będzie można wyciągnąć nawet z PHP całkiem fajną kasę. Ale trzeba pamiętać, żeby osiągnąć coś takiego trzeba kodowąc, kodować i jeszcze raz kodować. Ja poświęcałem na to każdą wolną chwilę i teraz mogę wybierać wśród pracodawców.

Technologia przyszłości...
To z całąc pewnością Java. Daję sobie uciąć rękę, że programiści tego języka będą (o ile już ni są) najbardziej poszukiwani na rynku. Dlatego pomimo, że pracuję jako programista PHP teraz w wolnych chwilach uczę się Javy aby w przyszłości mieć jakąć alternatywę. I to jest chyba dobre rozwiązanie.
Bartek Damek
Kontakt:

Nie chodziło mi o gry w JAVA, Flashach i innych programach, typowa giera php, mysql, JS.

Co do Dawida to ogólnie nie zakładałem żadnych zysków z tego bardziej interesowała mnie sama gra, a znam ludzi którzy przy czymś takim siedzą (za darmo) tylko że przy innych projektach, są młodzi i w przyszłosci będą z nich dobrzy programiści, sam napisałeś że żeby byc dobrym trzeba kodować cały czas, ja właśnie dałem taką sznse, pracy nad czymś dużym nauczenia sie programowania z wyższej półki.

Co do Javy to całkowicie się z toba zgadzam niewiem czy będzie to technologia przyszłości, ale wiem że teraz bardzo trudno o programiste w Javie, a czasami jest potrzebny.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Ja sie nie moge zgodzić . Java jest dobra ale strasznie wolna i pamięcio żerna. Technologia przyszłości to Flash. I komponenty wchodzące w jego skład. Daweniej był to Flash Comunication Server. Tera jesst to Flex i Breeze. Gdyby platofora nie kosztowała grube tysiące dolarów to by zdominowała Internet. Programowanie pod to wygląda jak pisanie w HTML a pokazówki co można zrobic za pomące kilku set lini kody na stronach Marcomedia robią wrażenie. Moim zdanie przyszłość to .NET Framework. O wiele szybszy od Javy a ofreujący co najmniej takie same możliwości (nie pozwala tylko narazie na pisanie czegoś podobnego do Apletów Javy na strony WWW). Programowanie pod .NET to przyjemność. Nie trzeba se zawracać głowy takimi rzeczami jak ochrona pamięci, przxydzialenie jej aplikacji itp. .NET sam o to dba. A Intrnetowa technologia przyszłości. Moim zdaniem jednak Flash i serwery do niego. Oferują ogromne możliwości. Ale niestety nie odkryte bo ceny powodóją zawał u normalnego użytkownika...
Bartek Damek
Kontakt:

No to mamy na rynku miesjce na trzecią konkurencyjną technologię.

Java - brak programistów
Flash - drogie platformy

:) napewno ktoś się w tą przestrzeń niezagospodarowaną wbije.

Ale zeszluiśmy mocno z tematu było o PHP.

Ja tam jestem dalej zdania że warto zaangarzować się nawet w darmowy, ale duży projekt, który pozwoli zdobyć doświadczenie i wiadomości. Ja kiedyś też robiłem programy za grosze bo niewiele umiałem w miare pisania wiedziałem więcej. Pozatym zawsze w takiej firmie można znaleźć prace, bo może czasami kgoś potrzebować do napisania czegos mniejszego lub większego, a może nawet nowego programisty oczywiste jest że wybrałbym kogoś, kogo znam i wiem na co go stać. To tak w ramach doświadczenia. Pozatym przy czymś takim można nauczyć się w ciągu około roku trzech technologi php, mysql, js. Po tym roku można zająć się nastepnym językiem bądź językami programowania 3 lata i jesteś ponad przeciętnym programistą, który problemów ze znalezieniem pracy niebędzie miał.
Dawid Pytel
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Dawid Pytel »

Ja jeszcze tak ostatni raz OT:

@iniside: trzeba trochę posiedzieć w temacie Javy i dowiedzieć się, ze powstają specjalne narzędzia które nie kompilują program do postaci podobnej jak w C++ dzięki czemu aplikacje w Javie nie są już takie wolne.

Zapominałeś o największym plusie Javy - jest darmowa. Na .NET potrzebujesz system Widnows. Jave uruchomisz wszedzie a odpal .NET na np komórkach lub w kiosku multimedialnym (no to już by się nawet udało).
Microsoft wie jakie jest zagrożenie ze strony Javy i próbóje za wszelką cenę znaleźć na to rozwiązanie. Dzięki Bogu narazie im to nie wychodzi :)
Bartek Damek
Kontakt:

Naszczęście Java jest darmowa i naszczęście Microsoftowi wiele rzeczy się nie udaje :)

W sumie niemam nic do Microsoftu, pozatym że :)
- mój kochany XP (legalny w pełni) nabawił się ok 50 robaków, a tylko i wyłącznie na nim używałem IE, żadnego programu pocztowego typu Outlook. IE zresztą już ledwo zipie zaniedługo będe go musiał przeinstalować, ale narazie niemam czasu. Nie wspominając że jak ostatnio robiłem reinstalacje systemu z powodu zepsutej płyty głównej to musiałem Pani z Microsoftu wytłumaczyć co się stało, gdzie dokonywałem naprawy płyty, sklep musiał przefaksować że naprawa była dokonana w ramach gwarancji i dopiero potem mi aktywowano XP. (chore) przy okazji się dowiedziałem że jak masz XP (OEM) to po wymianie płyty licencja jest już nieważna.

Przy linuchu fakt jest trudniejszy do instalacji przez trzy lata nie miałem żadnych problemów poza zwieszeniem czasami programu pocztowego a czasami przeglądarki internetowej. Tylko zwieszeniem, dopiero po trzech latach zmieniłem wersje systemu co wiązało się z reinstalacją systemu na PLD 2.0.

Także jak najlepiej jednak rzycze darmowym technologią w tym Javie, jeszcze Microsoft pisze teraz swoją wyszukiwarke, aż się boje, że będe musiał w niej pozycjonować. Ciekawe czy będą pakiety OEM dla ludzi od SEO :).

Acha polecam język XUL pod mozille drastycznie skraca czas programowania aplikacji, całe biuro programujemy właśnie w tym języku, microsoft narazie pracuje nad czymś takim :) jesli kogoś interesuje co to cos potrafi to polecam
http://www.stat.setia.pl/stat3/
user: cms
pass: cms1234

UWAGA: Mozilla only pod IE nie działa.

okres np. od 1 stycznia do 10 marca - stare staty powyżej 10 marca nic niema.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

OT:
Właściwie jedyne co ma .NET wspólnego z Java to kod nadzorowany... Więc porównywanie nie ma jako takiego większego sensu. .NET służy przedewszytkim do szybkiego pisaniach bardzo szybkich aplikacji. Co prawda .NET sugeruje sieciowość ale tak naprawde raczej nie wiele firm wykorzystuje możliwości sieciowe tej platformy. Java jest wolna bo jest między platformowa dzila tak samo na Alphie i tak samo na AthlonieXP. Stosowanie specjalnych kompilatorów IMO troche mija sie z cele jesli piszemy apliakcje multi-platofrmową. Takie kompilatory często są bardzo wybredne jeśli chodzi o kod i trzeba by było przy każdej takiej kompilacji naności jakies nie wielkie poprawki do kodu. Nie taka jest idea Javy. Tak swoją drogą czemu pod linuksa powstaje implentacja .NET ?. Chyab nie dlatego ze jest taki do niczego. Jak by był to by sie nie przyjoł i nie rozwijał tak szybko. W Longhorn .NET (czy raczej nazwijmy to poprawnie WinFX) będzie podstawowym API programowania. Stare API Win32 zostanie ale tylko dla zgodnosci w stecz. I będzie to rozwiązanie na zasadzie Cocona z MacOS X (jest w systemie ale działa całkowicie nie zależnie od nowego). I tylko pod nie będzie pisane oprogramowanie. Ale to przyszłość jak zdarzay sie cud to połowa 2006 początek 2007 premiera Longhorna.
Microsoftowi więc sporo wychodzi ale nie potrzebnie próbóją utrzymać kompatybilność w stecz do staruszka DOSa. Gdyby nie to to nie było by tyle robali. To jest kompromis między zgodnością wstecz a stabilnością i bezpiczeństwem.

Microsoft pracuje nad czyms podobnym do XUL i nazywam sie to XAML. Ale tez nie ma sensu porównywć. IHMO dwie technologie o różnych przeznacznieach. XAML ma służyć przedewszytkim do prajektowania interfejsu Aplikacji dziłających pod Longhoren i wykorzysujące graficzne możliwości Avalon. Faktem jest natomiast że XAML będzie mógł służyć również do projektowania stron WWW (technologia XAML integruje sie z ASP .NET 2.0).

Jak mozna było złapać 50 robaków ?. Ja mam windowsa 2003 wcześniej XP i od 2 lat nie mam ani jednego wirusa.... Może to kwestia użytkownia a nie systemu... IHMO Linux jest bardzo prosty w obłudze (miałem Debiana i Gentoo 2004). Ale mi sie nie podoba. Niby fajny ale za mało tam integracji za dużo modułowości. Żadnego wspólnego API do programowania okienkowych aplikacji (QT, GTK i jeszcze XServer ze swoim bardzo prymitywanym meadzerem okien ktory ma nastempne API do okienek). Nie lubie linuksa miałem i już mieć nie bende...

Ok. Koniec OT. (forum bez flame i OT jest dla szytwniaków :) czasem trzeba mieć jakieś rozrywki :)))
Bartek Damek
Kontakt:

:) widze że zostałem zmieciony, nie kwestionuje że Microsoft ma też dobre rozwiązania nie podoba mi się polityka tej firmy i dlatego raczyj nie jestem jej ogromnym zwolennikiem, a używam bo musze.

Co do robali to z liczbą przesadziłem ale sam fakt że się doplątały to już inna sprawa, czy źle użytkowałem, może tak, może nie.

Możliwe że utrzymywanie kompatybilności wstecz ma na to duży wpływ, pod linucha też są robale tylko bardziej serwerowe instalowane z konta user-a, co da się zabezpieczyć ostatnim jajkiem.

Co do braku robali na Twoim kompie to powim że to jest cud, że żaden się nie załapał. Chyba że masz dodatkowe programy zabezpieczające zinstalowane, tylko że to są kolejne dodatkowe koszty, oczywiście jak kupujesz legalne oprogramowanie, ja takie musze kupić niemam wyboru, w każdej chwili moge mieć kontrole.

Skończyłem OT :)
Znam też zastosowania windowsa w automatyce nie neguje ma to napewno swoje dobre strony, ale jak wszyscy wiemy dominacja jednego podmiotu na rynku nigdy nie jest dobra dla reszty i nigdy nie będzie, kto twierdzi inaczej to niech sobie porówna ceny dostępu do internetu z zachodnimi.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Nie mam AV i Firewall :].

Robale pod linucha mają to do siebie że Windosowe odpowiedniki to przy nich niewinne zabawki ;]. Wkońcu byle kto tego nie napisze...

Ja nie mam nic do konkurnecji dzięku temu będziemy mieli Longhorna a nie Windows np SXP (Super eXPerience) tylko troche ulepszeonego...

Koniec OT.
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: misz »

w sumie mam 4 kompy na windowsie (2 serwery na win2000serv i 2 w domu na xp) windowsa uzywam od niepamietnych czasow i nigdy nie mailem zadnego robaka. nie wydaje tez kasy na oprogramowanie - mam tiny personal firewall - do uzytku niekomercyjnego for free, sciagam uaktualnienia i na czesci narazonego sprzetu mam zainstalowany darmowy antywirus kupiony z gazeta. nie otwieram tez poczty od osob nie znanych, jesli mam jakies podejzenie ze moze to byc cos istotnego to poprostu podgladam wpierw zrodlo.

wystarczy odrobina pomyslunku i windows wcale nie okazuje sie tak dziorawy.
Seth
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Seth »

I ja wtrace swoje trzy grosze...

Po pierwsze rynek programistow PHP jest przepelniony osobami, ktore sa na bardzo niskim poziomie.
Ich pierwszym i przewaznie jedynym jezykiem, ktore znaja jest PHP.
Znajomosc zaawanswanych mechanzimow baz danych jak i wogole innych anizeli MySQL jest bardzo mala. Nie mowie tu juz nawet o technologiach takich jak XML czy tez OOP w PHP bo z nimi jest rowniez kruchu.
A to wszystko dlatego, ze PHP jest bardzo prostym jezykiem. Jest on takze jezykiem strukturalnym (z elementami oop) co dodaktowo ulatwia jego nauke - nie trzeba poznawac filozofii OOP jak to ma miejsce w innych jezykach.
Kroluje takze mit, ze wystarczy miesiac aby nauczyc sie go perfekcyjnie.
Stad wlasnie wiele osoba sadzi, ze umiejac napisac ksiege gosci moga chwytac sie za prace zarobkowa. I to wlasnie od nich wychodza buble, przeplnione dziurami skrypty.

To wszystko sprawia, ze duze firmy nie angazuja sie w PHP.
Poza tym znalezc interesujaca prace jako programista PHP jest bardzo trudno (przez interesujaca rozumiem taka, ktora pozwala na rozwiniecie naszej wiedzy, dostep do nowych technologii etc. ). Wiekszosc ofert jest porpostu nakierowana na tani zysk. Ma byc szybko i tanio, a sam programista traktowany jest jako sila robocza, a nie "zasob intelektualny firmy".
Nie ma takze mowy o podnoszeniu swoich kwalifikacji przez uczestnictwo w kursach organizowanych przez firme... bo niby po co ? skoro programista nie umie czegos zrobic, czy tez nie umie sam sie tego nauczyc to zawsze znajdzie sie inny frajer na jego miejsce.

Pracujac jako programista asp/asp.net w duzej firmie telekomunikacyjnej jaki i uczestniczac w roznych projektach PHP mam porownanie z tym co jest dostepne na rynku PHP i asp/asp.net'owym i dlatego osobiscie nie wiaze swojej przyszlosci z ta platforma. Traktuje to jako hobby. Oczywiscie mam nadzieje, ze ta sytuacja sie zmieni przez propagowanie i uczenie ludzi poprawnych technik programowania i ksztalcenie prawdziwych specjalistow - stad moje zaangazowanie w php.pl (sorry za reklame ;p)
Lecz poki co wybieram asp.net i C# jako zrodlo dochodow.

Takie sa moje odczucia co do czesci spolecznosci PHP jak i firm zatrudnijacych programistow PHP.

A co do kwestii studjow informatycznych to nie moge sie zgodzic. Infromatyka , a w szczegolnosci specjalizacja architektura aplikacji stala sie popularnym kierunkiem ale wiekszosc osob zdajacych na nia ma nikle pojecie o istocie programowania i algorytmiki. Po wyjsciu z uczelni mimo dostepu do duzej wiedzy malo, ktora osoba zostaje specjalista w swojej dziedzinie. Mozna by zwalic na system ksztalcenia ale sadze, ze chodzi raczej o ludzi, ktorzy podazaja za moda, a nie patrza na swoje predyspozycje.

I tutaka mala dygresja: IMO na wydzialy informatyczne powineen byc wlasnie test predyspozycji, a nie tylko test z matematyki i/lub fizyki.
ODPOWIEDZ