[dyskusja] Pozycjonowanie stron www

Zagadnienia związane z pozycjonowaniem stron WWW, reklamą kontekstową i linkami sponsorowanymi. Dyskutujemy robotach wyszukiwarek, skuteczności, pomysłach i nowych trendach związanych z promowaniem stron WWW w wyszukiwarkach.
artifact
Nowy
Nowy

[dyskusja] Pozycjonowanie stron www

Post autor: artifact »

Niech mnie ktoś oświeci bo powoli tracę nerwy. Jak to w końcu jest z tym pozycjonowaniem? Naczytałem się różnego rodzaju głupot o słowach kluczowych, o strukturze serwisów, o wadze treści na stronie, o odpowiednich znacznikach i tym podobnych pierdołach.
Zrobiłem niedawno pewną stronkę dla klienta (naturalnie trzymając się ściśle 'reguł' pozycjonowania). Stronkę po dodaniu do Onetu trzeba było chyba szukać od końca (chociaż i tak jej nie znalazłem) ale Onet pisał, że jest już dodana do katalogu. Po czym klient zgłośił się do firmy hostingowej i poprosił o wypozycjonowanie.
W ciągu kilku dni strona znalazła się na 5-6 pozycji pierwszej strony. Patrzyłem na kod strony - nic ale to nic nie zostało zmienione. Jak to k**** jest możliwe, że w tak krótkim czasie jest możliwe tak wysoko wypozycjonować stronę? Czy jest możliwość, że płaci się np. bezpośrednio portalowi, żeby oni już stronkę wsadzili, na któreś tam miejsce? Niech mnie ktoś oświeci i może poda link gdzieś, gdzie mogę się o tym czegoś więcej dowiedzieć. Tylko już nie na stronki o tych głupotach, o których pisałem wcześniej bo z tego nic nie ma.
budek vel. fu3ak
Przelotem
Przelotem

Re: [dyskusja] Pozycjonowanie stron www

Post autor: budek vel. fu3ak »

Czy jest możliwość, że płaci się np. bezpośrednio portalowi, żeby oni już stronkę wsadzili, na któreś tam miejsce?
to sie nazywa link sponsorowany
http://reklama.onet.pl/1315,1112318,0,produkty.html
Onet pisał, że jest już dodana do katalogu
katalog katalogiem, a wyszukiwarka wyszukiwarką
http://szukaj.onet.pl/pomoc/dodaj.html

wyszukiwarki uzywają różnych rozwiązań przy pozycjonowaniu strony, to co sie naczytałeś to są ogólniki dla wszystkich wyszukiwarek, pozostają jeszcze rozwiązania indywidualne
artifact
Nowy
Nowy

No wszystko cacy, ale to nie jest link sponsorowany (nie ma tam nigdzie napisane, że jest). Po prostu wyglada to jak zwykły wynik wyszukiwania.
budek vel. fu3ak
Przelotem
Przelotem

Post autor: budek vel. fu3ak »

więc poszukaj w sieci informacji o metodach pozycjonowania w onecie
Maciej Skrobiński
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Maciej Skrobiński »

Jeśli chodzi o płacenie za wynik wyszukiwania to niektóre serwisy stosują takie możliwości. Ma to na celu wyświetlenie linku do danej strony na pierwszych pozycjach.
Wszystko także zależy od słów kluczowych, jakie wpisujemy do wyszukiwarki. Jeśli występują one w słowach zdefiniowanych przy rejestracji strony nie powinno być problemu. Jednak biorąc pod uwagę tak dużą ilość stron w internecie wyszukiwanie może być niezadowalające.
barthek
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: barthek »

ja moge ci odpowiedziec tylko co do czasu dzialania tej firmy hostingowej. w necie na pewnej stronce natrafilem na takie cos:
(..._ czas indeksacji wyszukiwarek (WP, Interia - za 10 PLN netto - umożliwiają ekspresową indeksację 24h). Standardowo indeksacja w Onet, WP, Interii, Google zajmuje od 14 do 30 dni. Pozycjonowanie stron dla popularnych haseł może jednak trwać dłużej ponieważ wyszukiwarki typu Onet, Google wymagają zbudowania tzw popularności strony. (...)
mam nadzieje ze pomoze
artifact
Nowy
Nowy

Dzięki wzystkim za pomoc. Mam cały czas wrażenie, że jednak czegoś nam się nie mówi. A to co piszą o 'skutecznym wypozycjonowaniu' to psu na buty.
barthek
Nowy
Nowy
Kontakt:

:) a ty myslisz ze jak to bedzie? przeciez to jest oczywiste... kto ci zdradzi tajemnice do ktorych sam przez dlugi czas dochodzil i dzieki ktorym zarabia? jezeli wszyscy beda wiedzieli jak to sie robi i jakie sa sposoby na DOBRE wypozycjonowanie stronki to firmy zajmujace sie pozycjonowaniem stracily by racje bytu. bo kto bedzie placil za smarowanie chleba maselkiem, skoro wszyscy wiedza jak to sie robi?

zreszta tu nie ma zadnej tajemnicy, to co jest dostepne dla wielkich jest dostepne i dla maluczkich. pamietaj! diabel tkwi w szczegolach...
artifact
Nowy
Nowy

No wiem, tak to już jest. Nie dziwi mnie, że akturat tak się dzeije, raczej wkurza :twisted:
Będę drążył dalej :)
Bartek Damek
Kontakt:

Post autor: Bartek Damek »

To co widzisz jako efekt pracy firmy zajmującej się pozycjonowaniem tej konkretnej strony jest zapewne cloakingiem, który przechodzi w onecie i tam pewno, strona twojego klienta jest wypozycjonowana.
intruder2600
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: intruder2600 »

Bartek Damek pisze:To co widzisz jako efekt pracy firmy zajmującej się pozycjonowaniem tej konkretnej strony jest zapewne cloakingiem, który przechodzi w onecie i tam pewno, strona twojego klienta jest wypozycjonowana.
nie koniecznie :wink: wystarczy dobra optymalizacja pod onet i pare linkow i jest ok :wink:
sam sie zajmuje pozycjonowaniem - robilem strony www, prezentacje, projekty 3D ale nic mnie tak nie kreci jak to :lol: jak ktos bedzie chcial, zeby mu pomoc to niech da znac :wink: moze super najlepszy w tym nie jestem ale daje sobie rady... wystarczy wpisac "web design" w onecie - jestem w pierwszej 20-tce i 9-ty w netsprincie... ale za niedlugo bedzie lepiej :wink: nie ma co przeplacac za linki sponsorowane, trzeba walczyc :lol:
pozdrawiam!
barthek
Nowy
Nowy
Kontakt:

intruder2600 pisze:moze super najlepszy w tym nie jestem ale daje sobie rady... wystarczy wpisac "web design" w onecie - jestem w pierwszej 20-tce i 9-ty w netsprincie... ale za niedlugo bedzie lepiej :wink: nie ma co przeplacac za linki sponsorowane, trzeba walczyc :lol:
bez urazy ale chyba rzeczywiscie zbyt najlepszy w tym nie jestes. ja sam sie za dobrego nawet nie uwazam, a pozycjonowalem juz troszeczke. M.in. strone gamakolor. (pod slowami sitodruk, reklama, szyldy, piaskowanie; o wyrazeniach dwuczlonowych nie wspominam). uzyskalem zadawalajace wyniki w onecie i WP (szczegolnie w tej drugiej). pomijajac tylko frazes reklama w onecie gdzie przypadkiem walnelo mnie gdzies kolo 19 pozycji 8) . za pozycjonowanie w ogole dla mnie jest pozycjonowaniem tylko jak uda Ci sie znalezc w pierszej 6 (max!)...

a tak w ogole: pozyjonowanie to nie czarna magia. mozna stosowac tehniki spamerskie, ale na dluzsza mete to sie nie oplaca. dlazego? bo predzej, czy pozniej kazda takatechnika staje sie wykrywalna. dobrze pomyslany serwis (juz od samego poczatku, czyli fazy tworzenia) nie bedzie mial problemow zeby znalezc sie we wspomnianej pierwszej 6... takze wszystko z glowa panowie, z glowa...
intruder2600
Nowy
Nowy
Kontakt:

tzn. moja stronke pozycjonuje dopiero od miesiaca i skoczylem z dolnych obszarow wyniukow (ponizej miejsca 400) do pierwszej 20-tki i to na bardzo oblegane slowa wiec to i tak dla mnie sukces :lol: co do spamu na stronie - zgadza sie - szalec nie mozna bo robot indeksujacy sie nabierze ale nie czlowiek - konkurencja, zobaczy, zglosi i wtedy juz nie jest za wesolo - z regoly taka strona wylatuje z listy... w pierwszej 6-tce... chcialbym ale to dopiero czas pokaze... Natomiast na mniej oblegane slowa - czemu nie :wink:
BartłomiejJ
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: BartłomiejJ »

Witam

Musisz mieć świadomość tego, ze kazda wyszukiwarka pozycjonuje wedle innych kryteriow. Wypozycjonowac na onecie - nie jest sztuka, na wp liczy sie Klikohit, a na google - Page Rank.

Czytaj, optymalizuj i probuj.

Pozdrawiam serdecznie
intruder2600
Nowy
Nowy
Kontakt:

Zgadzam sie z przedmowca - ja bym radzil zaczac od onetu i netsprintu - najlatwiej ;)
google to juz trudniejsza sprawa - trzeba wywalczyc sobie wysoki page rank a to nie jest zbyt proste i wymaga czasu (jesli to nowa strona ito moze nawet rok). Co do WP to uwazam ze klikohit jest wogole bez sensu - wp wyszukuje strony wedlug tego ile osob klika a nie wedlug tego czy wyniki sa trafne. Podobno istnieje jakis sposob na klikohit - najprostrzy to klikanie z roznego IP - do tego neostrada jak znalazl ale zeby byc w pierwszej 10-tce musialbys nie spac w nocy i klikac non stop... Z regoly malo kto zajmuje sie wp, podobno maja automaty do klikania ale to tez sliska sprawa i do tego kosztowna...
ODPOWIEDZ