[ocena] stronka kafejki

Tutaj uzyskasz cenne porady i słowa konstruktywnej krytyki na temat własnych projektów związanych z internetem.
ODPOWIEDZ
RyaN
Nowy
Nowy

[ocena] stronka kafejki

Post autor: RyaN »

Stronka do oceny.

Nie przestraszcie się tego dziwnego adresu, ale zapewniam że działa.
http://ryan.pl.w.interia.pl

Sprawdzcie też wszystkie odnośniki ponieważ chcę wiedzieć jak wam się podobają te zdjęcia z lewej strony tesktu.

I sa 3 rozne wersje topu (modyfikajce - które rożnią się tylko 1/2 szczegółami). - Może jeszcze pomyśle na czymś całkiem innym ale na razie nie mam do tego głowy :D.

1 wersja w: O NAS
2 wersja w: CENNIK
3 werjsa w: GRY

Dziekuje za miłe i gorzkie słowa krytyki.

ps. niektóre informacje są błędne np. Księżnej Konstancji 8 powinno być, a nie 4. Ale to się zmieni jak stronka będzie na innym serwie i pod innym adresem.
KaRoL
Działa
Działa

Re: [ocena] stronka kafejki

Post autor: KaRoL »

:lol: Ja bym nigdy nie wstąpił do tej kafejki...
Zbyt drogo, zbyt ciasno, zbyt jasno :D
Strona ogólnie prosta, ale zgrabna. Nie mogę tylko zrozumiec czemu w menu we flashu przyciski są bitmapami, a nie wektorami, przez co dłużej się ładują. Przecież by uzyskać zwykły efekt bez bajerów - wystarczy wektor :lol:
Strasznie długo musiałem czekac na załadowanie topu - jakąś minutę.
Aha i nie mogę zrozumieć, czemu ma się osobno płacić za gry i za Internet? U nas jest po ludzku, czyli wykupuje się konkretny czas i robi się co chce na komputerze czyli można sobie nawet tworzyć foldery na dysku dla zabawy, a nie tak jak tam u Was.

Ocena: (strony) 5/10
Ocena: (kafejki) ??/10
Ostatnio zmieniony pn sty 26, 2004 3:26 pm przez KaRoL, łącznie zmieniany 1 raz.
Narzil
Nowy
Nowy

Post autor: Narzil »

Strona jest dość dobrze zrobiona. Dla mnie dużym plusem jest łatwe przemieszczanie się między działami. Zdjęcia po lewej stronie pasują do konkretnej podstrony. Strona jest prosta co jest plusem wg. mnie. Co do loga, to może ono zostać. 6+/10.
RyaN
Nowy
Nowy

Karol dzięki za radę.

A ceny to u nas wszędzie takie.
A wy macie stronke?

Nad tym topem to musze popracować zeby szybciej się ładował.
Krzysztof Gaudy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Gaudy »

Witam !

Zmień koniecznie top, bo na Neostradzie (!) czekałem z minute na załadowanie tego. Ogólnie stronka podoba mi się, prosta, przystępne menu: 7/10 jeśli przyśpieszysz ładowanie nagłówka (władujesz zwykły jpg), bo inaczej to tylko 5/10.
KaRoL
Działa
Działa

Podam tak przy okazji cennik u nas w kafejce:

normalnie w dzień i w nocy (zawsze takie same ceny niezależne od godziny):
1 godzina: 2 zł
2 godziny: 4 zł (prosty rachunek dodawania) + dodatkowo nagranie gratis płytki

Nie mogę zrozumieć czemu tak drogo?? Złotówka za zeskanowanie jednego zdjęcia??? 8O Już wolałbym to sam zrobić, bo jeszcze jakiś gość mi to źle zrobi. Albo nie mogę zrozumieć tych cen - gry są droższe za godzinę niż internet? A czym to się różni? Komputer zużywa się jednakowo na internecie i grach, więc nie rozumiem tych filozofii wielkich miast. Aha, i macie bardzo małe karnety... :wink: U nas największy to 60 godzin :D I bardzo drogie macie płyty... 2 złote? Normalnie płytka kosztuje 80gr... A jak chce się nagrywać to nagranie z płytką ze sklepiku 1 zł, czyli razem 3 zł za wszystko, a za własną płytkę 2 zł. Czyli jak dodać do tego 80gr to wychodzi 2,80 : 3,00 - więc co się bardziej opłaca? Przynieśc własną płytkę... 8) Ale dość tego off-topicu: piszę tego posta bo mam jeszcze parę rad dla webmastera tej strony. Oto one:

Co do wyglądu strony i zmian to mam propozycję by zmienić te białe zdjęcia przy tekście w poszczególnych kategoriach z jpegów na gify z przezroczystym tłem - bo jest tam dużo białego.
Proponuję też, że skoro są dwie (lub więcej) wersje topu, to do srebrnego topu niech zmienia się też stopka - czyli niech też będzie srebrna, a nie brązowa jak top w kategorii "o nas".
Uważam, że powinniście też zmienić serwer, bo jednak mieć adres na Interii to trochę wstyd. U nas (mimo, ze mamy na 100% mniejsze miasteczko od Was) nasza kafejka internetowa ma adres z com.pl , ale nie pamiętam dokładnie całego. W każdym razie robi to jakieś wrażenie i sprawia, że ktoś taką stronę obejrzy, bo strony na Interii w życiu bym nie zapamiętał, tymbardziej, jesli nie kojarzy się z jej nazwą - "Ryan.pl" a "Fun Club".
Narzil
Nowy
Nowy

Krzysztof Gaudy pisze:
Witam !
Zmień koniecznie top, bo na Neostradzie (!) czekałem z minute na załadowanie tego.
Aż tak długo?! Ja mam łącze wolniejsze (prawdopodobnie) od Neostrady i mi się ładuje prze kilka sek. najwyżej w 10.
Ostatnio zmieniony pn sty 26, 2004 6:53 pm przez Narzil, łącznie zmieniany 2 razy.
KaRoL
Działa
Działa

Narzil pisze:
Krzysztof Gaudy pisze:Witam !
Zmień koniecznie top, bo na Neostradzie (!) czekałem z minute na załadowanie tego.
Aż tak długo?! Ja mam łącze wolniejsze (prawdopodobnie) od Neostrady i mi się ładuje prze kilka sek. najwyżej w 10.
U mnie też około minuty, może nawet dwie. Strona wyglądała niezbyt ładnie, kiedy jeszcze nie było widać topu... Trzeba to jakość zmniejszyć lub najlepiej zastąpić animowanym gifem.
We flashu, w którym zapewne była robiona animacja jest opcja zapisu do animowanego gifa File -> Publish Settings.
Krzysztof Gaudy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Gaudy »

Witam !

Na prawdę około minuty (!), a transfert (512) był normalny, nic nie ściągłem obok :wink: Strasznie duży (KB) ten nagłówek jest.
pbronek
Kontakt:

Post autor: pbronek »

Mam lacze piec razy szybsze niz neostrada i rzeczywiscie laduje sie wolno. Moim zdaniem powiniscie zmienic serwer, bo interia jest za wolna.... Ogolnie strona spooko. menu do dopracowania no i jakosc zdjec, moja ocena: 6/10. Jesli chodzi o ceny w kafejce to tez sa w porzadku: przy duzym ruchu nie powinniscie ich zmieniac, chyba ze do gry wejdzie konkurencja ;)
KaRoL
Działa
Działa

Jeszcze powinna być opcja powiększenia zdjęć.
Powinny być też zdjęcia, gdy kafejka jest pusta, by lepiej się jej przyjrzeć. Z tych miniatur niewiele mozna wywnioskować.
Narzil
Nowy
Nowy

Jeśli na tak szybkich łączach top ładuje się około min. to co powiedzą modemowcy! Najlepiej będzie jak popracujesz nad nim.
RyaN
Nowy
Nowy

Już odpowiadam.

1. Adres strony

To testowy. Juz przechodze (a raczej próbuje) na adres www.funclub.internetdsl.pl jednak mam problem. W total commander musialem sie laczyc wykorzystujac opcje "tryb pasywny" i wyskoczylo okienko.
Nie wiedzialem o co chodzi i wpisalem byle co zeby poszlo dalej. I teraz niby pliki kopiuje na serwer ale stronka nie dziala. Nie wiem czemu moze ktos wie?

Nigdy wczesniej nie musialem tak zgrywac plikow na serwer (tryb pasywny).
Ale to cala TPSA. A mialo byc tak latwo :D

2. Top - czemu tak dlugo?

Juz wiem czemu top sie tak dlugo ladowal. Jako ze to flash. I mialem tam na warstwach 3 rodzaje. Niby ich nie widac ale rozmiar 3 razy wiekszy.

3. Ceny.

Właścicielem anni pracownikiem tej caffe nie jestem. Też bym cenny zniżył, ale widocznie nie mogą albo nie chcą.
Moim zdaniem za nagrywanie albo skanowanie to drogo, ale w innej caffe w miescie nagranie kosztuje 3zł!!!!!!

Czemu internet i gry osobno? Bo windows XP. i sie czlowiek loguje na GRY lub INTERNET. Czemu tak nie wiem. zeby np. ci co przyjda na internet nie mieli na pulpicie pelno ikon z gier :D.

KaRol podaj link do stronki tej caffe. nasze miasto liczy do 50 tys. A u was ile karnety kosztuja?

A co o mapce powiecie w dziale kontakt? na stronie www.olszar.pl w dziale kontakt full wersja mapki. (stronka rowniez made by me).

dzięki też za wszystkie uwagi. Niektóre bardzo przydatne.
Narzil
Nowy
Nowy

RyaN pisze:
(...) jednak mam problem. W total commander musialem sie laczyc wykorzystujac opcje "tryb pasywny" i wyskoczylo okienko.
Nie wiedzialem o co chodzi i wpisalem byle co zeby poszlo dalej. I teraz niby pliki kopiuje na serwer ale stronka nie dziala. Nie wiem czemu moze ktos wie?

Nigdy wczesniej nie musialem tak zgrywac plikow na serwer (tryb pasywny).
Ale to cala TPSA. A mialo byc tak latwo :D (..)
Chyba już wszystko jest dobrze bo stronka mi się wgrywa. Trochę ten adres długi, znajdź jakiś krótki alias.
RyaN
Nowy
Nowy

Działa przez ponieważ użyłem innego klienta ftp. wstp- czy jakoś tak.

Co do adresu troche długi. Ale klient zadowolony. ja trochę mniej bo stronka mogłaby być lepsza.

Jak coś zmienie to dam znać.
ODPOWIEDZ