[dyskusja] Ukrycie swoich rozwiązań

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
unkown_human

[dyskusja] Ukrycie swoich rozwiązań

Post autor: unkown_human »

Witam.
Jest problem. Pewnie dotyczacy wiekszosc webmasterow.
Stworzylem nowe rozwiazania na swoj serwis i nie chcialbym zeby konkurencja je podpatrzyla (wystarczy zajrzec w kod).
Blokowanie prawego przycisku to smiechu warta rzecz, wiec o tym nawet nie wspominajcie ;)
Wiec tak:
1. doswiadczylem nieznanego mi dotychczas rozwiazania- chodzi o portale lub duze znane serwisy. Maja zabezpieczenia ktore zniechecaja do edytowania serwisu.
Np. uzywasz IE, chcesz sciagnac serwis, to wyskakuje błąd. Ok , nie zostal sciagniety. Wlaczasz wiec Opere i sciagasz serwis, ok udało się.
Nastepnie wlaczasz np. FrontPage i....wał, elementy na sile laduja cos w frontpage ze zdalnego serwera i wyskakuje błąd i frontpage wywala się i zamyka.

Pytanie: w jaki sposob oni to robia? jakiego typu to zabezpieczenie i czy ktos wie cos na ten temat?

2. Pomimo ze rozwiazanie 1 moze odpedzic poczatkujacych webmasterow, nie zniecheci zaawansowanych ktorzy chca skopiowac moje nowe rozwiazanie - szkielet w nowej technologii. Czy ktos ma pomysl wogole jak zabezpieczyc kod, przynajmniej kluczowe wybrane elementy? I to w taki sposob zeby nie zaszkodzilo w pozycjonowaniu (boty wyszukiwarek) ? 8O

3. Bawilem sie ostatnio programem ktory szyfruje calkowicie kod html - no pieknie wszystko, ale moge pozegnac sie z wypozycjonowaniem normalnym....roboty wyszukiwarek nie poradza sobie z kaszaną zaszyfrowana.- wiec to odpada chyba ze ma ktos jakies pomysly.

4. :| :evil: :cry: bede wsciekly jezeli konkurencja uzyje moich rozwiazan. nie moze ich uzyc a napewno uzyje bo gdy to zrobi to wzrosnie im pozycja w wyszukiwarkach i wiecej zarobią.

Macie jakies rady?

Pozdrawiam
Krzysztof Gaudy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Zabezpieczenia

Post autor: Krzysztof Gaudy »

Witam !

Sam jestem ciekaw co to za rozwiązanie :wink:
Generalnie kiedyś czytałem taką dyskusje na cneb.pl czy na innym forum (już nie pamiętam) na temat zabezpieczeń kodu strony. Konkluzja była taka, że żadne zabezpieczenie dla osoby która chce na prawdę, nie ma znaczenia. Można tylko UTRUDNIAĆ, ale dla osoby, która zna chociaż podstawy PHP, JavaScript to kwestia łamania tego typu zabezpieczeń jest bardzo prosta. Goście niektórzy tam (tylko nie pamiętam gdzie to było...) robili nawet w miarę te zabezpieczenia - dopiero, gdy powiedzieli jak, to się w sumie "włamałem", ale w rzeczywistości było to dosyć proste - jak zawsze w 90% przypadków wystarczyło pomyśleć :oops:
To tyle z mojej strony, a co do samego sposobu zabezpieczenia kodu to nigdy się tym nie zajmowałem, bo uważam, że nie ma to sensu - taka moja subiektywna opinia, bo po co zabezpieczać kod strony HTML - inna sprawa z grafiką. Nie wiem co chcesz zabezpieczać, mówiąc tajemniczo nowa technologia itp., ale jeśli będzie ona dostępna i widoczna pod prawym przyciskiem myszy, to obawiam się, że będziesz musiał technologie udostępnić innym :cry:

P.S. Nic nie słyszałem o programach szyfrujących kod HTML, jest coś takiego?
unkown_human

Re: [dyskusja] Ukrycie swoich rozwiązań

Post autor: unkown_human »

W sumie tak. Mozna tylko utrudniac.
Z ta nowa technologia moze przesadzilem, ale zdolalem zrobic cos z czym nie mam problemow a z czym wiekszosc ma...mniejsza z tym.

Program ktory szyfruje kod? Chodzi o: html cipher - jesli Cie to interesuje to mozesz obejrzec go. Ciekawy jest ale, ale...

Pozdr.
bth

Post autor: bth »

... ależ to nie ma najmniejszego sensu :-) Od biedy możesz zabezpieczyć źródła np. php'owe instalując Zend Encodera (duzy wydatek) lub inny moduł działający na podobnej zasadzie. A najlepiej - odpowiednia licencja w pliku i tyle - bo pewnie chodzi o jakiś Javascript ?

Pozdrawiam,
Bartek Muracki

http://www.reggaenet.pl - centrum informacji o reggae
http://www.siodemki.com - internetowy sklep muzyczny - reggae/dancehall/dub.
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Aszkiełowicz »

Powiem prosto:
Nie ma skutecznego sposobu na zabezpieczenie swoich rozwiązań.
Webmaster profesjonalista potrafi wszędzie zajrzeć.
ODPOWIEDZ