[pytanie]Czy ktoś z was nauczyl sie php bez książek??

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Maciaseq
Nowy
Nowy

[pytanie]Czy ktoś z was nauczyl sie php bez książek??

Post autor: Maciaseq »

Czy ktoś z was nauczyl sie php bez książek??
Killer

Re: [pytanie]Czy ktoś z was nauczyl sie php bez książek??

Post autor: Killer »

Maciaseq pisze:Czy ktoś z was nauczyl sie php bez książek??
JASNE jeżeli dużo czytasz artytułów, tutoriali, dobre skrypty itp. to żadne książki nie są potrzebne :!: więc najpierw przeczytaj to, co wymieniłem a w ostateczności kup książkę
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: misz »

oczywiscie - ja nauczylem sie od moich programistow (za czesto mowili mi ze czegos sie nie da). na poczatku prosilem zeby mi wyjasniali ja "to" zrobic od dechy do dechy, po tygodniu pytalem sie juz tylko o niezrozumialem fragmety kodu ... teraz juz nie mowia ze sie nie da :D
Wankster
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Wankster »

No ja się uczyłem bez książek ;) I dalej się uczę, ale kupiłem sobie PHP Czarna księga... nie wiem kiedy przeczytam :roll:
Maciaseq
Nowy
Nowy

A mniej więcej ile sie uczyliście, i po ile godzin na dzien
Killer

Post autor: Killer »

Maciaseq pisze:A mniej więcej ile sie uczyliście, i po ile godzin na dzien
Jak masz dużo chęci i cierpliwości to samo przyjdzie po za tym to ma być przyjemność bynajmniej zemną tak było i nie liczyłem żadnych godzin bo to czasem może wciągnąć na prawie cały dzień 8)
the_foe
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: the_foe »

ja nie mam zadnej ksiazki i zadnej nie czytalem (chyba ze zaliczasz do ksiazek manual - to czytalem troche). Glownie uzywam podgladactwa (patrze na gotowe skrypty) a przede wszytkim fora i grupy dyskusyjne (niezawodne archiwum google for dyskusyjnych). Jeszcze 6 miechow temu nic nie wiedzialem o php. Teraz co prawda guru nie jestem ;) ale mozesz zobaczyc czego sie nauczylem chocby tu - http://www.spis.foe.boo.pl - prosze tylko nie wpisywac sie do forum jest to strona o dosc zamknietym charakterze.
Ostatnio zmieniony sob sie 09, 2003 7:26 pm przez the_foe, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Wojciech Jurewicz »

Każdy ma swoje metody. Osobiście uważam że dzieki książkom PHP można podłapać już sprawdzone i oficjalne nawyki. Co prawda nie ma może za wiele dobrych książek o PHP ale kilka jest. Z samouczków można owszem się nauczyć, ale tylko podstaw. Natomiast ważną częścią są artykuły, to dzieki im mozna rozwijać swoją wiedzę. Ale najważniejszą wg. mnie rzeczą jest doświadczenie, to dzięki niemu możemy obyć się z PHP i doszlifować się w tym kierunku. Nie należy wybiurczo kożystać ze metod uczenia się php, każda ma swoje plusy i minusy, ale kożystając ze wszystkich można podłapać najważniejsze dla nas rzeczy, zawsze przecież można się jeszcze czegoś nauczyć.
the_foe
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: the_foe »

Wojciech Jurewicz pisze:Co prawda nie ma może za wiele dobrych książek o PHP ale kilka jest. .
No sa, ale cholernie drogie. Poza tym takie ksiazki rozleniwiaja. Kiedys mialem dosc dobra ksiazke do Visual Basic. Doszlo do tego ze pisanie czegokolwiek opieralo sie na ciaglym wertowaniu opaslej ksiegi. Z PHP mam inaczej, na ogol wiekszosc pisze z pamieci.
Rzeczywiscie popda sie wtedy w problem selektywnosci - na przyklad nie mam zielonego pojecia jak zapisuje sie cos do pliku!!! zawsze uzywam MySQL nawet do pierdolek. Gdybym mial ksiazke to bym zerknal i bym wiedzial, a tak nei chce mi szukac, skoro mysql w tym temacie mam opanowane...
Co do poradnikow "how to.." to radze poslac do na przemial. Wg mnie robia wiecej zlego nic dobrego. Nauke VB zaczalem od takiej ksiazki. Zabija to kreatywnosc i kontruktywnosc. Lepiej miec wlasne koncepcje i wprowadzac je, a ksiazka ma byc pomoca a nie zrodlem do pzrepisywania! Ale to moje zdanie.
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Aszkiełowicz »

Ja uczyłem się z ksiażki i około 2 tygodnie czytałem.
Nauka to takze praktyka, musialem wsytsko podłapać.
Moim zdaniem, można się nauczyć bez książek, ale lepiej z nimi :)
Maciaseq
Nowy
Nowy

a skad sie najlepiej uczyc php???
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: misz »

dla mnie najlepszym sposobem bylo rozgrzebanie gotowych skryptow i zobaczenie co za co odpowiada, nastepnym krokiem jest pisanie swoich i studiowanie dokumentacji php.net
ODPOWIEDZ