Wymiary w Illustratorze
Wymiary w Illustratorze
Witam, chce zaprojektować baner reklamowy, który pójdzie do druku wielkoformatowego. Po wydrukowaniu, baner ten będzie miał z 2,5m na 2m. Chce projekt zrobić w Illustratorze, ale nie wiem przy rozmiarze, jakie liczby wstawić. Bo rozmiaru 2500cm nie da się ustawić...
Re: Wymiary w Illustratorze
adobe ilustrator to grafika wektorowa, więc nie ma raczej znaczenia jakie rozmiary ustawisz, ważne by było to w proporcji 2,5 do 2
jak dasz taki plik do drukarni, to powinni bez problemu sobie to ustawić 2,5m na 2m
jak dasz taki plik do drukarni, to powinni bez problemu sobie to ustawić 2,5m na 2m
aha czaję, czyli mogę sobie np. ustawić 250cm na 200cm i dzięki temu, że są to wektory, to drukarnia sobie to rozciągnie bez problemów do 2,5 na 2m ? Dzięki za pomoc : ]
Ja tak robię i nie spotkałem sie jeszcze z problemem, ale są różne drukarnie i różni ludzie w nich pracujący. Jak trafisz na takich, gdzie płacisz za otwarcie pliku to wyobraź sobie ile zapłacisz by w ustawieniach wbili jedno 0 więcej w tym akurat przypadku 
Nie robię w tym na codzień (w wydrukach), więc jezeli jest jakis niuans, który przy wektorach wymaga ustalenia od razu wymiarów, to o nim nie wiem, ale jak pisałem, ja do tej pory nie miałem z tym problemu
Nie robię w tym na codzień (w wydrukach), więc jezeli jest jakis niuans, który przy wektorach wymaga ustalenia od razu wymiarów, to o nim nie wiem, ale jak pisałem, ja do tej pory nie miałem z tym problemu
proponuje najpierw skończyć podstawówkęr0wl3n pisze:aha czaję, czyli mogę sobie np. ustawić 250cm na 200cm i dzięki temu, że są to wektory, to drukarnia sobie to rozciągnie bez problemów do 2,5 na 2m ? Dzięki za pomoc : ]
je się dowiedziałem w szkole, że 2m = 200cm co przez analogię 250cm =2,5m
Jak już pokonasz miary, to moja rada jest taka, że do drukarni należy zawsze zadzwonić i wypytać o specyfikację -kolory, zadruk, metodę przygotowania etc.
Pozdrawiam
Trzeba pamiętać że rozmiar nawet w Illustratoprze będzie miał istotne znaczenie (nie tylko proporcje) jeśli do pracy użyjesz bitmap
Zapomnieliście dodać koledze, że to zadziała pod warunkiem, że wszystkie elementy będą krzywymi. Jeżeli będzie w projekcie jakieś zdjęcie w zbyt małej rozdzielczości to jego jakość na wydruku będzie mierna.