Import .swf do innego projektu .fla.
Import .swf do innego projektu .fla.
Witam. W FAQ znalazłem link do odpowiedzi, jednakże przekierowuje mnie on na stronę główną... Opcja szukaj też nie przyniosła odpowiedzi. Mam taki problem : robię stronkę w Adobe Flash CS5 (Trial) i mam gotową animację (.swf) w tym samym folderze co projekt .fla strony. Jak importuje do biblioteki i wrzucam na scenę, to animacja nie działa prawidłowo... :/ Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Re: Import .swf do innego projektu .fla.
Import swf podczas edycji fla jest importem do biblioteki symboli z importowanego swf, nie zaś po to żeby ten swf niezależnie sobie istniał i działał w ponownie skompilowanym projekcie.
Jeśli chcesz wczytać swf do innego swf to musisz to zrobić za pomocą klasy Loader AcrionScriptu
Jeśli chcesz wczytać swf do innego swf to musisz to zrobić za pomocą klasy Loader AcrionScriptu
No mam takie coś :
var myLoader:Loader=new Loader ();
btn1_btn.addEventListener(MouseEvent.CLICK, page1content);
function page1content(myevent:MouseEvent):void {
var myURL:URLRequest=new URLRequest("strona.swf");
myLoader.load(myURL);
addChild(myLoader);
}
I działa, ale niestety muszę klikać :/
var myLoader:Loader=new Loader ();
btn1_btn.addEventListener(MouseEvent.CLICK, page1content);
function page1content(myevent:MouseEvent):void {
var myURL:URLRequest=new URLRequest("strona.swf");
myLoader.load(myURL);
addChild(myLoader);
}
I działa, ale niestety muszę klikać :/
Kod: Zaznacz cały
var myLoader:Loader = new Loader ();
var myURL:URLRequest = new URLRequest("strona.swf");
myLoader.load(myURL);
addChild(myLoader);Re: Import .swf do innego projektu .fla.
Dziękuję. A możecie jeszcze napisać, jak teraz ten plik .swf ustawić w odpowiednie miejsce?? Bo w lewym górnym rogu się wyświetla ;/
const POZ_X:uint = 200;
const POZ_Y:uint = 100;
var URLswf:String = "strona.swf";
var myLoader:Loader = new Loader ();
//
function init(event:Event):void {
var loader:Loader = Loader(event.target.loader);
loader.x = POZ_X;
loader.y = POZ_Y
}
//
myLoader.contentLoaderInfo.addEventListener(Event.INIT, init);
myLoader.load(new URLRequest(URLswf));
addChild(myLoader);Re: Import .swf do innego projektu .fla.
Mam jeszcze taki problem, że ten zaimportowany plik wykracza poza swoje pole :/. Tzn. widać różne rzeczy, które umieściłem poza stołem montażowym (w tym importowanym .swf). A one muszą być poza, ponieważ "napływają" na stół montażowy. Proszę o pomoc :/ Już parę dni się z tym męczę. W opcjach publikacji mam "Match Movie" (importowany swf).
Ustaw początkowo dla nich visible=false a gdy mają być użyte visible=true
jakismovieclip.visible=trueRe: Import .swf do innego projektu .fla.
Hm, nie rozumiem. U mnie wszystko jest ładnie. SWF pojawia się w odpowiedniej chwili, tylko że w jego pliku FLA były umieszczone przedmioty poza stołem montażowym i teraz jak jest zaimportowany, to widać obok obszaru SWF'a jeszcze inne rzeczy. Czy jest możliwość, aby określić na jakim obszarze ma się wyświetlać?
Jeśli scena wczytywanego swf jest mniejsza niż scena wczytującego swf to widać będzie to co ma poza brzegami, więc albo te elementy przesuń dalej, daj pod maskę albo wyłączaj i włączaj ich widoczność (visible) kiedy jest to konieczne
Coś dalej jest nie tak... Na podglądzie lokalnie jest wszystko ok, nie widać części poza stołem montażowym (zastosowałem maskę). Jednak gdy wrzucę na serwer, to jakby maska przestawała działać i widać wszystko :/.
Może wymiary okna lokalnego i okna w przeglądarce są różne?
Może w przeglądarce masz stary FlashPlayer?
Może w przeglądarce masz stary FlashPlayer?
Już jest dobrze, widocznie musiało się namyśleć, bo jak wyłączyłem komputer i po jakimś czasie włączyłem, to już jest dobrze. Dziwne, ale najważniejsze, że działa.
Mam jeszcze pytanko, czy jednym loaderem można załadować drugi zewnętrzny plik .swf i umieścić go w innym miejscu? Próbowałem tak zrobić, ale udało mi się tylko w osobnym loaderze i to w tym miejscu co tamten xD. Czekam już tak długo na książkę o AS3, bo mało ogarniam :/ sorry.
Mam jeszcze pytanko, czy jednym loaderem można załadować drugi zewnętrzny plik .swf i umieścić go w innym miejscu? Próbowałem tak zrobić, ale udało mi się tylko w osobnym loaderze i to w tym miejscu co tamten xD. Czekam już tak długo na książkę o AS3, bo mało ogarniam :/ sorry.
Bufory pamięci sie wyczyściły.xxverxx pisze:Już jest dobrze, widocznie musiało się namyśleć, bo jak wyłączyłem komputer i po jakimś czasie włączyłem, to już jest dobrze. Dziwne, ale najważniejsze, że działa.
Tutaj masz loader, który kolejkuje i wywołuje akcje dopiero po załadowaniu wszystkich zadanych elementów:
http://www.bannerflash.pl/examples/loader_kolejkujacy/
Niezbyt ogarniam ten loader. Ale radzę sobie przy użyciu osobnych do każdego swf'a. Tylko nie wiem, czy parę loaderów nie spowalnia odtwarzania??