[Dyskusja] Cennik stron WWW?

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

[Dyskusja] Cennik stron WWW?

Post autor: Dawid Kulbaka »

Chciałem zasięgnąć Waszej opinii na temat związany z zamieszczaniem cenników stron WWW przez agencje interaktywne, czy nawet Was - na stronach typu portfolio czy innych takich. Czy uważacie, że cennik powinien się znaleźć na stronie takiej firmy (webmastera) i dlaczego? Zachęcam do brania udziału w dyskusji...

Ze swojej strony powiem, że cennik jest (o ile został już zamieszczony) bardzo nie obiektywny, bowiem wydaje mi się, że zawsze cena będzie inna, bo nie da się przewidzieć jaki będzie wkład pracy w wykonanie stony WWW, dla kogo będziemy ją robić - paradoksalnie to także ważne: czy zrobilibyście 1 małą stronę dla Coca-Cola za te same pieniądze co dla lekarza powiatowego? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Mayhen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [Dyskusja] Cennik stron WWW?

Post autor: Mayhen »

ciężko ocenić pracę przed jej wykonaniem. Każdy projekt jest (dla mnie) jest różny, można podać ogólne zarysy i zakresy cenowe, ale i tak cena zapewne się zmieni :)

dobry przykład, ważne jaka strona, jaką pełni funkcję. co innego wykonać dla onet.pl (:D) co innego stronę dla malutkiej firmy - tylko wizytówkę. Nieda się zmieścić tych stron w jednym cenniku :), chyba że naliczając podstrony ( zawsze mnie to dziwiło, że za 5 podstron xx zł, za 10 xx zł).

jak skończe swoje folio to zamierzam zamieścić cennik w którym będzie pisało:
serwis - od xxx PLN wzwyż - niżej nie schodze :)
Narzil
Nowy
Nowy

Post autor: Narzil »

Można przynajmniej zrobić jakieś orientacyjne ceny. I np. dopłaty za udogodnienia np. użycie jakiś interaktywnych rzeczy np. ładnego intro, lub za napisanie jakiegoś skryptu na potrzeby strony/serwisu. Zawsze "klient" mógłby oszacować za ile mniej więcej pieniędzy webmaster może wykonać mu serwis/strone/skrypt/itp. Co moim zdaniem mogłoby go zachęcić.
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Aszkiełowicz »

Ja dostając zlecenie na napisanie skryptów(szczególnie CMS'ów), wyceniam najpierw dany skrypt, później jeszcze konsultuje tę cenę z innymi i wtedy dopiero podają ją klientowi. Cenniki typu 5podstron - 100zł są bzdurne, przykładem może być, że zamówie sobie 5 podstron np. randka, gry online itd. Ten kto to będzie robił straci na tym niezły hajc 8)

Dlatego trzeba umieć wyceniać 8) :-D
Mayhen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mayhen »

Krzysztof Aszkiełowicz pisze:. [...] Cenniki typu 5podstron - 100zł są bzdurne, przykładem może być, że zamówie sobie 5 podstron np. randka, gry online itd. [...]
Dokładnie. takie wycenianie to jak popadanie w rutynę i wkonywanie stron pod szablon.
budek vel. fu3ak
Przelotem
Przelotem

Post autor: budek vel. fu3ak »

Krzysztof Aszkiełowicz pisze:przykładem może być, że zamówie sobie 5 podstron np. randka, gry online itd. Ten kto to będzie robił straci na tym niezły hajc 8)
akurat - dostaniesz 5 różnych podstron z szablonów, które na allegro dostaniesz za 2 zł

moje zdanie co do tematu dyskusji -
cennik na www, jak komu pasuje, aczkolwiek nie jestem jego zwolennikiem, klient ma byc zainteresowany ofertą, a cenę uzgadnia sie osobiście,
to co wpływa na cenę było juz gdzies poruszane :)
LoveBeer
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: LoveBeer »

zadna powazna agencja nie umiesci cennika u siebie. i ja takze jestem zwolennikiem 'bezcennikowego' podejscia do sprawy. KAZDY jeden projekt to sprawa indywidualna - a cenniki juz z gory wszystkich stawiaja w jednym szeregu. reklama to nie socjalizm - nie tedy droga...
insane
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: insane »

dokladnie ...
kazdy projekt to zupelnie odrebna czesc
jezeli ktos ma szablon i wedlug niego wlewa tekst (jak w gazecie) to moze miec cennik 100zl za 5 podstron... hehe i tak bedzie widac wioche .... a jak ktos do takiego idzie to jestt aki sami

"kazdy projekt to odrebna sprawa"
grafika html php bazy struktura zadanie rodzja informacji klienci administracja i kupa innych rzeczy ...
wycena od 100 w gore tez jest bzdurna ..... pokazanie cen w portfolio tez jest glupie ... pokazanie cen wogole w ofercie / ceniku webdesignera jest porazka ... lepiej isc na targ sprzedawac kartofle

nie ma co sie patrzyc na wielkie mniejsze i male agencje interaktywne ... oni maja taki marketing/menagement ze glowa boli ... sami nigdy nie dorownacie takim hegemonom nawet jesli bediecie lepsi w grafice ........

graficy przywiazuja zbyt wielka wage do grafiki :)
Fancy
Kontakt:

Post autor: Fancy »

Cennik na profesjonalnej stronie agencji nie powinien się znaleźć.
Na tego typu informację zwrócą uwagę małe, niedoświadczone firmy. Firmy które miały już kontat z marketingiem internetowym, bądź też cenią wysoką jakość, mają już pewien obraz wyglądu i zawartości strony i zwrócą się z zapytaniem o konkretną cenę przedstawionych wymagań.
barthek
Nowy
Nowy
Kontakt:

ceny za tworzenie stron/serwisow/skryptow

Post autor: barthek »

witam!
czytalem wszystkie posty tematu i zgadzam sie z tym iz cennik typu 100 zeta z 5 stron a juz 270 od 15 to kompletna bzdura. bo jak? jak zamowie 14 to tez zaplace 100? smieszne...

tym niemniej mam pewien problem. ja w tej branzy dopiero raczkuje i mam porzadne problemy z wycena tego typu uslug. i tutaj takie pytanko? ile za to brac? chodzi mi mniej wiecej o wycene godziny pracy porzadnego webmastera/programiste tudziez grafika...

pzdr
calmato
Nowy
Nowy

Post autor: calmato »

zalezy od twoich dokonan, od obszeronosci portfolio. twoimi klientami nie moze byc byle janek, duze firmy sie licza. w takich sytacjach wolasz o wynagrodzenie za projekt liczone w tysiacach.

a takiego grafika-sredniaka? mysle ze w zawodzie grafika nie ma pojecia "roboczo-godzina", grafik nie kopie dolow, tutaj sie liczy inspiracja, pomysl. jezeli ktos ma artystyczny zastoj to wierz mi, nic nie zrobi..
barthek
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: barthek »

no ok. zaluzmy ze moje dokonania sa zadne (komercyjnie). wszystko co do tej pory robilem bylo za darmo badz za nedzne 50 dych koledze ze studiow. ale w ramach tego ZA DARMO tworzylem (w zasadzie tworzylismy bo chodzi mi o moja grupe, nie tylko mnie) serwisu dla szkoly, firmy i dla wlasnej uciechy.

pytanie jest dalej aktualne. ile brac? przykladowo dla takiej malej firmy turystyczno-fotograficznej (fajnabranza nie? :)

pzdr
splatch
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: splatch »

Mi się wydaje bardziej rozsądny cennik typu:
1. strona statyczna (informacyjna)
2. stroda z elementami dynamicznymi
3. CMS
4. sklep internetowy
Na tej podstawie tworzyłbym cennik - statyczna strona - w cenie strona główna i 5-10 pod stron, każda kolejna to 10zł.
Strona z elementami dynamicznymi IMO powinna zawierać jakiś skrypt news'owy.
CMS - czyli wszystko od A do Z, jednak za dopisanie każdego modułu, wtyczki 50zł. W cenie wliczone - ankiety, księga gości, news'y, newsettler i możliwość dodawania stron.
Za sklep internetowy w zależności od stopnia złożenia od 500zł, wiadomo większy nakład pracy, bezpieczeństwo, gwarancja jakości :). Przy pomocy takiego cennika każdy może sobie policzyć koszt co do złotówki.
usagi
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: usagi »

Ja nie mam określonego cennika. Jak to przede mną sporo osób stwierdziło, każda strona jest indywidualna i cena też.
Zazwyczaj oceniam mniej więcej ile czasu zajęłoby mi napisanie strony, przeliczam to według stawki godzinowej i podaję cenę. Czasem jednak tak się nie da.
Co z tego, że zaśpiewam małej firmie cenę xxx, jeśli ona nie jest mi w stanie tego wypłacić? Z konieczności albo zrezygnuje ze strony albo poszuka sobie totalnego amatora, co jej tę stronę zrobi za 50-100 zł. Więc staram się wziąć pod uwagę także możliwości klienta.
Faktem jednak jest, że ja nie uzależniam swojej przyszłości od robienia stron, więc czasem mogę trochę spuścić z tonu i ceny.
Ostatnio zmieniony wt paź 31, 2006 10:56 pm przez usagi, łącznie zmieniany 1 raz.
Przemysław Szymik
Nowy
Nowy

Post autor: Przemysław Szymik »

Najważniejsze jest, żeby nie robić poniżej kosztów. Ja np. design zamawiam u znajomego grafika, który mnie za to odpowiednio kasuje. Takiego małego CMSa który spełnia potrzeby klienta mam przygotowanego, więc jeżeli klient nie ma większych wyamagań, to nie muszę poświęcań temu czasu.

Ceny designu w tej chwili zaczynają spadać a poziom wzrastać, ze względu na to że w sieci pojawiło się kilka wiarygodnych serwisów z całkiem niezłymi layoutami do kupienia po przyzwoitej cenie (od 30$ do 100$).
CMS to już właściwie standard, więc ceny także idą w dół.
I tak jak mówili inni, wszystko zależy od terminów oraz firmy z jaką się współpracuje. Są ludzie którzy robią site'y za 5 000 -10 000 zł ale są też ludzie, którzy mają kontakty z mniejszymi firmami i wtedy cena znajduje się w przedziale 600-2000zł.

Sądzę że poniżej 600 zł nie należy schodzić (gdy pracuje nad nią 1 człowiek), ponieważ psuje to całkowicie rynek.
ODPOWIEDZ