Rejestracja za opłatą, pomoc!

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Lord Of Death

Rejestracja za opłatą, pomoc!

Post autor: Lord Of Death »

Witam.

Wie ktoś może jak zrobić w jakimkolwiek języku rejestracje za sms lub za opłatą?

Wiecie o co mi chodzi...
Np, ktoś wysyła Sms za 1,22zł, przychodzi mu sms z kodem, wpisuje go na stronie i może założyć konto.

Lub jak jest np na tej stronie, lub wielu innych:
Ze ktoś np chce założyć konto, ale pierw musi mi coś dać w grze, jesli da, to ja mu podaje kod i on może założyć konto...

Jak takie coś wykonać? żeby działało tylko na określone kody.
zakręcony
Nowy
Nowy

Re: Rejestracja za opłatą, pomoc!

Post autor: zakręcony »

Jak takie coś wykonać?

Działa to tak, rejestrujesz sie w jakimś systemie obsługującym mikropłatności. Może być np dotpay, czy platnosci czy co tam wybierzesz.

Potem pobierasz od nich kody, które gdzieś tam zapisujesz, albo plik txt albo baza danych.

Potem ktoś wysyła smsa do nich, oni wysyłają mu jeden z kodów.
Kod jest wpisywany u Ciebie, po czym za pomocą oskryptowania sprawdzasz w pliku lub bazie czy taki kod jest i nie został już wykorzystany, jak nie, to dajesz to co miał dostać ktos po wysyłce mesa, zaznaczasz, że kod został uzyty. Jak jest nieprawidłowy kod lub juz został wykorzystany, to informujesz o tym za pomocą skryptu i tyle.

Jakikolwiek język, to php będzie idealny pod to :)
ODPOWIEDZ