Jak stworzyć galerię za pomocą komponentów?

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
popper

Jak stworzyć galerię za pomocą komponentów?

Post autor: popper »

Jak stworzyć we Flashu galerię zdjęć za pomocą komponentów?
Nie wiem czy jest to możliwe, ale domniemam, że tak. Skorzystałem z TileList (instance name:: thumbnails_tl), w której widoczne są miniatury. Po kliknięciu w którąś, w TextArea (instance name: opis) pojawia się konkretny komentarz. Wszystko działa znakomicie dzięki kodowi:

Kod: Zaznacz cały

thumbnails_tl.addEventListener(Event.CHANGE, thumbKlik);

function thumbKlik(event:Event):void {
	opis.text=event.target.selectedItem.data;
	}

thumbnails_tl.addItem({source: "thumbnails/thumb_1.jpg", data: "fot. XXX XXX"})
thumbnails_tl.addItem({source: "thumbnails/thumb_2.jpg", data: "fot. YYY YYY"})
thumbnails_tl.addItem({source: "thumbnails/thumb_3.jpg", data: "fot. ZZZ ZZZ"})
//itd.
Czy istnieje możliwość uzyskania analogicznego efektu, jeśli zamiast tekstu chciałbym, aby wyświetlał się konkretny JPG? Spodziewam się (a nawet jestem pewien), że nie mogę użyć TextArea, ale nie wiem
1.)który komponent powinienem wstawić (pewnie ScrollPane lub UlLoader) i
2.)jaki kod wpisać? Czy wystarczy wpisać coś zamiast „text” i „data” we fragmencie „opis.text = event.target.selectedItem.data” „load…”, albo „source (do określonego katalogu z dużymi jpg)”, albo coś innego (lub całkowicie innego np. przez zmienne)?.
Z flashem dopiero ruszam także ostrymi kamieniami nie rzucajcie. Tutki itp. czytam, ale póki co nie znalazłem rozwiązania. Strasznie się zajawiłem, aby wyjść z TileList, bo już ją fajnie pod siebie skonfigurowałem, a poza tym męczy mnie zachodzenie w głowę – tym bardziej, że pusta – czy w ogóle uda się zrobić galeryjkę tym sposobem.
Wielkie dzięki za podpowiedzi.
Pzdr.
popper

Re: Jak stworzyć galerię za pomocą komponentów?

Post autor: popper »

to znowu ja.
przysiadłem trochę i jestem już wiem, że można stworzyć galerię za pomocą TileList. nadal nie znam jednak kodu, który kojarzy miniatury z TileList z konkretnym obrazem, ani komponentu, w którym miałby się on wyświetlać.

na próbę zrobiłem galerie innymi sposobami (od btnów po xml), ale opcja z TileList nie daje mi spokoju. po prostu wydaje mi się najprostsza, a takie rozwiązania lubię najbardziej (tym bardziej, że we flashu, a przede wszystkim as, raczkuję).
APELUJĘ więc do sumień - niechże ktoś odpowie! proszę.

jeszcze raz pzdr.
ODPOWIEDZ