Pozdrawiam
[flash] płynne przechodzenie zdjęć
Re: [flash] płynne przechodzenie zdjęć
Cóż Marku,, zdaję sobie sprawę , że mój problem jest dla ciebie szokujący
, ale Ty zajmujesz się Flashem przynajmniej 3 lata, a ja kilka godzin. Poza tym z przykladu, jaki jest do ściągnięcia z tego postu wynika że są tylko 2 warstwy i 3 klatki kluczowe, natomiast Ty podajesz że są 4 warstwy i 7 klatek kluczowych, stąd pewnie mój brak w zrozumieniu przykładu. Nie znając funkcji setinterval , ustawiłem fotki oraz Alphe tak zeby się płynnie przenikały. Pozostał problem z płynnym zapętleniem, ale jestem uparty i wiem że dojde do tego jak to zrobić. Kursy jakie sa proponowane w internecie są do siebie bliźniaczo podobne, a jedyny przyklad dotyczący animacji pokazuje jak przesunąć kwadracik z lewej strony do prawej, przyznasz że z takim przykładem trudno czegoś się nauczyć. Po powrocie do kraju kupię sobie książkę dotyczącą flasha i mam nadzieję że czegoś się z niej nauczę. Oczywiście będę dalej próbował opanować płynne przenikanie zdjęć mam nadzieję że kiedyś mi się to uda.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ponad dwa razy dłużej. Ale nie w tym rzecz. Widzisz zajmujesz się Flashem kilka godzin i już piszesz na forach. Co mogłeś się przez kilka godzin nauczyć? Niewiele. Przerób kursy dostępne w necie, tutoriale, poznaj narzędzia i zasady pracy w programie, kup i przerób książkę. Wtedy będziesz mógł rozumieć budowę przykładów czy rozumieć ich opis.anax pisze:ale Ty zajmujesz się Flashem przynajmniej 3 lata, a ja kilka godzin.
Dwie warstwy na scenie głównej nie powinny Cię praktycznie interesować, gdyż nie są animacją. Kiedy dwa razy klikniesz na obrazku w 1 klatce sceny głównej to przejdziesz do faktycznej animacji, o której czterech warstwach wspominałem.
O płynnym przejściu pisałem tutaj: http://forum.webinside.pl/viewtopic.php?p=54821#54821
.Marek_bf pisze:
- 1. Nie do końca chyba zrozumiałem pytanie. W projekcie w MovieClipie o nazwie MC jest faktycznie wstawiony dwa razy ten sam obiekt, ale jest to Symbol 3 a nie jak napisałeś Symbol 1. Symbol 3 jest użyty na początku i na końcu animacji w celu płynnego przejścia po odegraniu całości.
O setInterval dowiedziałbyś się gdybyś użył wyszukiwarki na forum.
Uwierz mi ten przykład jest naprawdę na poziomie początkującego, jest w nim użyty tylko motion tweed i regulacja _alpha. Prościej być nie może. Dlatego jest to szokujące.
dzięki za podpowiedź
witam
robie baner w ktorym maja sie pojawiac zdjecia w odstepach powiedzmy 5 sek ladowane z pliku xml. jestem poczatkujacy w tym temacie. napisalem kod ktory laduje xml do flasha i pokazuje mi pierwsze zdjecie. jak zmienic ponizszy kod zeby zdjecia sie zmienialy. chcialbym tez zeby cala sytuacja (tj. gdy zdjecia sie skoncza i beda musialy powtarzac) zaczela sie od poczatku.
oto moj kod as:
z gory wielkie dzieki
robie baner w ktorym maja sie pojawiac zdjecia w odstepach powiedzmy 5 sek ladowane z pliku xml. jestem poczatkujacy w tym temacie. napisalem kod ktory laduje xml do flasha i pokazuje mi pierwsze zdjecie. jak zmienic ponizszy kod zeby zdjecia sie zmienialy. chcialbym tez zeby cala sytuacja (tj. gdy zdjecia sie skoncza i beda musialy powtarzac) zaczela sie od poczatku.
oto moj kod as:
Kod: Zaznacz cały
var XMLDOC:XML = new XML();
XMLDOC.ignoreWhite = true;
XMLDOC.load("type.xml");
XMLDOC.onLoad = function(success:Boolean):Void {
if (success) {
XML1 = XMLDOC.firstChild;
loadMovie('image/'+XML1.firstChild.firstChild.firstChild, _root.okno);
tresc.text = XMLDOC.firstChild.childNodes[i].childNodes[1].firstChild;
}
};