w necie widze tylko o a:hover w htmlu, wszedzie jest napisane, że zmiane koloru po najechaniu myszka na odsylacz robi sie poprzez wklejenie tego tekstu do pliku .html:
<style type="text/css">
a {
color: black;
text-decoration: none;
}
</style>
mi to nie dziala
wolalbym a:hover wkleic do arkusza css
gdzie konkretnie mam to wkleic? jesli nie robi sie tego w arkuszu css to dlaczego mi nie dziala w htmlu?
problem z a:hover
Re: problem z a:hover
W dokumencie html pomiędzy znacznikami
wstaw
stwórz plik style.css i tam wstaw style
Kod: Zaznacz cały
<head></head>Kod: Zaznacz cały
<link type="text/css" href="style.css" rel="stylesheet" />stwórz plik style.css i tam wstaw style
Jak Ci oczywiście wiadomo, style definiuje się w sekcji head. Pomiędzy znacznikami <head></head> wstaw
właściwości a określają, jak będzie wyglądał link - tekst będzie czarny bez podkreślenia. W a:hover ustalasz, jak będzie wyglądał link po najechaniu. Powyższe parametry definiują, że tekst będzie czerwony z podkreśleniem.
Polecaną metodą definiowaniu stylów jest stworzenie osobnego pliku, w którym będziesz definiował style, a nie bezpośrednio w dokumencie html. W tym celu, tak jak napisał przedmówca, w sekcji <head> umieść
Wszystkie style zapisuj w pliku style.css.
<style type="text/css">
a {
color: black;
text-decoration: none;
}
a:hover{
color:#ff0000;
text-decoration:underline;
}
</style>Polecaną metodą definiowaniu stylów jest stworzenie osobnego pliku, w którym będziesz definiował style, a nie bezpośrednio w dokumencie html. W tym celu, tak jak napisał przedmówca, w sekcji <head> umieść
<link type="text/css" href="style.css" rel="stylesheet" />Re: problem z a:hover
wiem o tym wszystkim
mam w sekcji head to o czym pisaliscie i wszystkie style mam w style.css ale jak wpisuje a { color: black; } w stylach to nic sie nie zmienia
-
rafalfilipkowski
- Nowy

Ja tam zawsze używam css'a w np. ten sposób:
Pozdrawiam
a:link{
color:#000;
text-decoration:none}
a:visited{
color:#000;