A więc javascript.... czyli tu trzeba jednak uderzyć.
Ta stronka to pol html, pol flash, w sumie powinnam wszystko wrzucić do flash, ale to i tak nie rozwiaze problemu, wiec nie modyfikuje (tylko nagłówek statyczny trzeba by przerzucić).
Co do projektu, to zleceniodawca stoi mi nad głową a ja jestem tylko wykonawcą jej pomysłów, zero prawa głosu

Czcionka musi taka zostać, czy mi się to podoba czy nie. To jej wizja strony, ja ją tylko realizuję ze skrajną dokładnością pomysłodawcy- zero miejsca na własną inicjatywę. Taki akurat klient- architekt wnętrz- na dodatek członek rodziny, więc nie dyskutuje nawet

Wymogiem jest też właśnie taka forma galerii. Nie mnie tu decydować, czy to potrzebne, bo tak ma być i już
Galerię potrafię zrobić, ale w ramach jednego swf, jak na innej mojej stronie:
http://www.catwalkshop.pl Taka sama będzie tutaj, tylko musi być na "wyższej warstwie" z przyciemnieniem wszystkiego poza swf takze.
Co do lightbox-a to on (w czystej formie) otwiera tylko zdjęcia i swoje graficznie galerie bez miniaturek. Tutaj się trochę nim bawiłam:
http://www.vivideco.pl/index1.html Z poziomu html działa to ładnie (nie probowałam z galerią jeszcze, samo zdjęcie byle jakie), ale nie potrafie tego samego zrobić z poziomu AS (to co jest teraz w AS to czysta java i getURL, nie to co powinno być. Wszystkie sposoby wywołania lightbox spod AS koncza sie pusta strona w najlepszym wypadku. Nie potrafię tego użyć. Osadzam nawet funkcje z tych stron z 1 posta, wywoluje spod AS i kicha- zero reakcji.
Myslalam, ze jest jedna malenka komenda java, ktora wywoluje ten efekt przyciemnienia tła. Reszte zrobilabym w ramach swf i jakoś by się te dwa obszary (flash i poza) uzupelnialy. Galerie zrobilabym w ramach swf, wiec troszkę bym "oszukała" bez konieczności wgryzania się w nowy język, ale widzę, że mnie to nie minie
Co do linku, to z niego także korzystałam, ale jest tam tylko wywołanie z html:
<a href="adres obrazka" rel="lightbox" title="jakiś tytuł">
Tekst albo obrazek miniaturki
</a>
To wlasnie użyte jest na tej mojej stronie testowej w linku na samym dole. Tylko jak zrobić ten sam efekt po wybraniu mc we flash? No i tu sie zacięłam.
on (release) {
getURL( "... i co tutaj? ...." ), a może ExternalInterface?
}
Kombinowałam dwa dni jak to zastosować, jakiej składni użyć, przegrzebałam google pod kątem lightbox i jego zastosowania we Flashu i mam dość- zero w rozumie i jestem głupsza niz byłam, dlatego tu napisałam w końcu. Dlatego tak to lightbox odpuściłam, bo nijak to mi z AS nie działało.
Ledwo AS trochę poznałam, a tu jeszcze javascript stoi w kolejce do nauki... ech... nie ma lekko widzę

Chciałam jakoś pójść na skróty, zastosować jedną marna komendę js i skończyć stronę, a tu kicha...
Pozdrawiam
nakina