CSS blondynka prosi o pomoc

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
MobyDick
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: CSS blondynka prosi o pomoc

Post autor: MobyDick »

giezeta pisze: Tylko diabli mnie biorą, że wszystkie menu będą znikały w górze w trakcie czytania treści.
Da się zrobić bez problemu na xhtml i css żeby menu było zawsze widoczne, a treść się przewijała. Po prostu każdy element DIV może mieć swój pasek przewijania itp.
giezeta

Post autor: giezeta »

Moby Dicku, a gdzie w Internecie można podglądnąć taką stronę, albo przeczytać o tym sposobie?
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: gorylek »

Nadajesz dla div overflow: scroll; bodajże. Ale odradzam. Paskudnie te paski przewijania wyglądają.
MobyDick
Nowy
Nowy
Kontakt:

Wszystko zależy od okoliczności, z ramkami też paski tak sobie wyglądają, ale da się żyć. Ja używam overflow:auto, wtedy pasek pojawia się tylko wtedy gdy treść przekroczy pojemność div-a. A o to przykład: http://www.forner.pl/produkty/p17.html
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Nie prościej by strona rozciągała się wraz z treścią ? Ewentualnie odsunąć ją paddingiem od góry o wysokość X i stworzyć menu o podobnej wysokości z position: fixed ??

Na pewno lepiej tak jak robić to tak jak proponujecie. Dodatkowe paski przewijania to czyste zło dla strony. Pomijając fakt że są niepraktyczne, irytujące i paskudnie się prezentują.
MobyDick
Nowy
Nowy
Kontakt:

Pewnie i prościej, ale klient nasz pan jak to się mówi. Wymóg był że strona ma się zmieścić na jednym ekranie.
Jednemu się nie podobają paski, a drugiemu strona rozciągnięta w pionie.
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Klient nasz Pan to fakt co nie zmienia faktu że od tego jesteśmy by mu wyperswadować głupie pomysły.

Po pierwsze są różne rozdzielczości i różne monitory. To co u mnie w 1440x900 mieści się na ekranie, u kogoś z 1024x768 już nie. Znowu jak coś ma na wysokość 768 to u mnie jest malutkie. Tak samo u kogoś z 1600x1200. Znowu jak zrobisz pod 1600x1200 to mi będzie obcinało witrynę.
Także wymóg by coś się mieściło na stronie bez przewijania jest durny bo i tak przewijać trzeba a lepiej by przewijać całą witrynę jak szukać miejsca na ekranie które się przewija.

Takie rzeczy trzeba klientowi wyjaśnić. W końcu między innymi za to płaci. Więcej jak 1 pasek w pionie do przewijania nie ma racji bytu. A te w środku witryny winny się pojawiać tylko przy okazji pól tekstowych.
ODPOWIEDZ