Witam, to mój pierwszy post na waszym forum i od razu mam pytanie. A właściwie dwa:
1. Przy pobieraniu danych z bazy [mysql 5.0.67 stosuje porownywanie napisów utf8_general_ci] na stronie zamiast znaków polskich pokazują się '?'. Jak moge to zmienić??
2. Pytanie numer 2: czy istnieje jakiś darmowy CMS do tworzenia portali społecznościowych, ale skierowany tylko do takich celów. Próbowałem Joomli i CB (community buildera) i innych komponentów. Ale nic nie wygląda i posiada funkcjonalności jakich potrzebuje (tworzenia przyjacioł, galerii, wyswietlania newsow dla wybranej grupy uzytkowników)
Dziękuje za odpowiedź.
Dwa problemy (1.mysql 2. CMS)
Re: Dwa problemy (1.mysql 2. CMS)
Co do pierwszego. Jeszcze pozostaje kwestia tego jakie kodowanie masz na stronie i jakie w bazie.
Co do drugiego to bladego pojęcia nie mam.
Co do drugiego to bladego pojęcia nie mam.
-
SoSiker
Na stronce stosuje: iso-8859-2
Kożystam ze SMARTów ale to już chyba nie ma znaczenia.
Co do drugiego to ktoś mi właśnie polecił fajnego CMSa Dolphine.
Kożystam ze SMARTów ale to już chyba nie ma znaczenia.
Co do drugiego to ktoś mi właśnie polecił fajnego CMSa Dolphine.
-
ooo_michal
- Przelotem

Nie ma polskich znaków dlatego, że na stronie kotujesz w ISO a w bazie w UTF. I jeszcze ciekawe jakie kodowanie ma PHP ustawione. Wszędzie powinno być tekie samo kodowanie...
-
SoSiker
Zmieniłem kodowanie na stronie:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
w bazie jest:
utf8_polish_ci
w edytorze stosuje (easyEclipse for PHP):
utf-8
niestety dalej to samo plus Polskie znaki zmieniły mi sie na ikonki z '?'
jak by ktoś miał jeszcze jakieś rady to jestem otwarty

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
w bazie jest:
utf8_polish_ci
w edytorze stosuje (easyEclipse for PHP):
utf-8
niestety dalej to samo plus Polskie znaki zmieniły mi sie na ikonki z '?'
jak by ktoś miał jeszcze jakieś rady to jestem otwarty
Po pierwsze PHP może wymuszać inne kodowanie a po drugie jeżeli nie było ono wymuszane to prawdopodobnie do bazy kodowanej w UTF trafiły teksty kodowane w ISO i teraz wracają teksty zakodowane w ISO do strony w UTF. Ogólnie galimatias.
O takich rzeczach myśli się na początku. Teraz pozostaje Ci ręczne poprawianie bazy danych.
Możesz spróbować jeszcze zabawić się jakimś konwerterem ale przy dużych bazach to katorga jest.
Pozdrawiam
O takich rzeczach myśli się na początku. Teraz pozostaje Ci ręczne poprawianie bazy danych.
Możesz spróbować jeszcze zabawić się jakimś konwerterem ale przy dużych bazach to katorga jest.
Pozdrawiam