Witam. Chciałbym zrobić galerię w takiej postaci:
Na dole pasek z miniaturkami oraz przyciskami < i > . Na listwie znajdowałoby się zawsze 5 zdjęć. Aktualnie wyświtlane na środku oraz dwa następne oraz dwa poprzednie. Po kliknięciu na miniaturkę niezależnie którą przesuwaółaby się ona na środek listwy i wyświtlała w oknie powyżej. Czy moge prosić o jakieś wskazówki jak zrobić szczególnie te listwe z miniaturkami? Przypuszczam, że duże zdjęcie będzie ładowane do mc. Z góry dzięki za pomoc.
[mx2004]
Re: [mx2004]
Witam,
Moja propozycja, to:
Moja propozycja, to:
- umieszczenie zdjęć w tablicy, np.: zdjecia;
umieszczenie zdjęć w tablicy, np.: miniaturki;
utworzenie zmienne, np: pokazywaneZdjecie przechowującej index zdjęcia centralnego;
utwórz 6 MC;
do MC_1 załaduj miniaturkę o indeksie pokazywaneZdjecie-2;
do MC_2 załaduj miniaturkę o indeksie pokazywaneZdjecie-1;
do MC_3 załaduj miniaturkę o indeksie pokazywaneZdjecie;
do MC_4 załaduj miniaturkę o indeksie pokazywaneZdjecie+1;
do MC_5 załaduj miniaturkę o indeksie pokazywaneZdjecie+2;
do MC_6 załaduj zdjęcie o indeksie pokazywaneZdjecie;
Rozumiem, że robić to na zasadzie load movie lub load Variables tym samym ładując zdjęcie lub miniaturki jako jpg lub swf. A jak zrobić przyciski na końcu listwy < i > tak, żeby na pojawiały się kolejne miniaturki zamieszczone w folderze? Chciałbym zrobić tak, żeby po nacisnieciu przycisku < (lewo) ładowały się wcześniejsze miniaturki a > (prawo) następne?
Oczywiście napisz sobie funkcję z parametrem, która będzie pokazywała (aktualizowała zdjęcia) naszą galerię, np: pokaz_zdjecia(centralneZdjecie).
Przyciski < i > będą wywoływały funkcję pokaz_zdjecia(centralneZdjecie) w następujący sposób:
- przycisk < - pokaz_zdjecia(pokazywaneZdjecie-3),
- przycisk > - pokaz_zdjecia(pokazywaneZdjecie+3).
Uwaga: W funkcji pokaz_zdjecia(centralneZdjecie) oczywiście musisz użyć warunki:
1. Jeżeli centralneZdjecie jest większe od ilości zdjęć to pokazywaneZdjecie=centralneZdjecie-(ilość zdjęć+1).
2. Jeżeli centralneZdjecie jest mniejsze od 0 to pokazywaneZdjecie=(ilość zdjęć+1)+centralneZdjecie.
Oczywiście na starcie pokazujesz swoją galerię za pomocą pokaz_zdjecia(0).
Przyciski < i > będą wywoływały funkcję pokaz_zdjecia(centralneZdjecie) w następujący sposób:
- przycisk < - pokaz_zdjecia(pokazywaneZdjecie-3),
- przycisk > - pokaz_zdjecia(pokazywaneZdjecie+3).
Uwaga: W funkcji pokaz_zdjecia(centralneZdjecie) oczywiście musisz użyć warunki:
1. Jeżeli centralneZdjecie jest większe od ilości zdjęć to pokazywaneZdjecie=centralneZdjecie-(ilość zdjęć+1).
2. Jeżeli centralneZdjecie jest mniejsze od 0 to pokazywaneZdjecie=(ilość zdjęć+1)+centralneZdjecie.
Oczywiście na starcie pokazujesz swoją galerię za pomocą pokaz_zdjecia(0).
Wielkie dzięki za wskazówki. Zrobiłem te mc tak jak radziłeś i kształtu nabrało dokładnie o to mi chodziło. Niestety utknąłem na tych funkcjach. Za mało znam sie na AS i szczerze mówiąc nie mam pojecia co gdzie powinienem wpisac. Tak samo nie wiem gdzie umieścic zdjęcia i miniaturki. Czy to ma byc w klatkach w animacji, czy w osobnych folderach z których będzie zdjęcia zaciągać. No i jak te zdjęcia ponazywać?
Tutaj jest przykład użycia funkcji http://www.webinside.pl/flash/tutoriale/76
poczytałem te artykuły i starałem się znależć coś w książce o AS, znalazłem funkcję ARRAY, ale nie wiem czy ide dobrym tropem. Mam wielką prośbę. Czy możesz mi naświetlić jakie funkcje i gdzie zastosować w sposób łopatologiczny? Chciałbyjm zrozumieć logikę i ciąg logiczny tych funkcji. Wiem, że jak to zrozumiem, to metodą prób i błędów jakoś dam sobie rade.