losowe wyświetlanie obrazków
losowe wyświetlanie obrazków
Witam,
potrzebuję zrobić na stronie www taką rzecz:
na jednej z podstron w jednym z dolnych rogów podstrony będzie pewien element graficzny (jakiś obrazek- bitmapa). Jak zrobić żeby po każdorazowym wejściu na tą podstronę wyswietlał się losowo inny obrazek. Jeśli miałbym przygotowanych np. 5 różnych kombinacji obrazków to jak sprawić że losowo za każdym razem wyswietla sie inny?
Bardzo proszę o pomoc to naprawdę dla mnie ważne. Z góry serdecznie dziękuję
potrzebuję zrobić na stronie www taką rzecz:
na jednej z podstron w jednym z dolnych rogów podstrony będzie pewien element graficzny (jakiś obrazek- bitmapa). Jak zrobić żeby po każdorazowym wejściu na tą podstronę wyswietlał się losowo inny obrazek. Jeśli miałbym przygotowanych np. 5 różnych kombinacji obrazków to jak sprawić że losowo za każdym razem wyswietla sie inny?
Bardzo proszę o pomoc to naprawdę dla mnie ważne. Z góry serdecznie dziękuję
Re: losowe wyświetlanie obrazków
Jeżeli chciałbyś wyświetlać zwyczajnie losowo, to wystarczyłoby
Jednak już wersja z niepowtarzającymi się obrazkami wymaga więcej zachodu, trzeba by nazwy obrazków zapisać w tablicy, przy losowaniu wyświetlać wylosowana fotkę i usuwać jej nazwę z tablicy razem z indeksem. Zapisywać nowo powstała tablice do cookie lub shared object, aby przy ponownym załadowaniu strony losowanie nastąpiło z pominięciem poprzednio wyświetlonego zdjęcia.
Kod: Zaznacz cały
my_mc.loadMovie("obrazek_" + (1 + random(5)) + ".jpg");Re: losowe wyświetlanie obrazków
Witam,
juz sobie poradzilem. Utworzylem 3 filmy z elementami graficznymi a do glownego do ktorego mialy sie ladowac wstawilem kod:
film = random (3);
if (film == 0) {
loadMovieNum ("Movie1.swf", 1)
} else if (film == 1) {
loadMovieNum ("Movie2.swf", 1)
} else{
loadMovieNum ("Movie3.swf", 1)
}
Moze jest to bardzo proste ale dla mnie wystarczy taka losowosc. Dziekuje jednak za odpowiedz. Pozdrawiam Cie serdecznie Marek_bf
juz sobie poradzilem. Utworzylem 3 filmy z elementami graficznymi a do glownego do ktorego mialy sie ladowac wstawilem kod:
film = random (3);
if (film == 0) {
loadMovieNum ("Movie1.swf", 1)
} else if (film == 1) {
loadMovieNum ("Movie2.swf", 1)
} else{
loadMovieNum ("Movie3.swf", 1)
}
Moze jest to bardzo proste ale dla mnie wystarczy taka losowosc. Dziekuje jednak za odpowiedz. Pozdrawiam Cie serdecznie Marek_bf
Prościej:
loadMovieNum("Movie" + (1 + random(3)) + ".swf", 1);Re: losowe wyświetlanie obrazków
tak rzeczywiście.. dzięki.. pojawił tu sie jednak dodatkowy problem. kiedy tak na tej podstronie ładują sie te zewnetrzne filmy to przy wejsciu na inna podstrone pozostaja zamiast znikac. Chodzi o to ze te elementy losowo ladowane maja sie pojawiac tylko na jednej konkretnej podstronie a przy wejsciu na inna maja sie wylaczac a one mi zostaja. Czy musze dodac jakis kod do przyciskow zeby zaprzestaly sie wyswietlac te zewnetrzene filmy? Dodam ze wszystkie podstrony zrobione sa w jednym filmie flasha nie sa ladowane z zewnatrz. Prosze raz jeszcze o pomoc 
Zobacz tak:
P.S. Będzie działało tylko z serwera.
loadMovieNum("Movie" + (1 + random(3)) + ".swf?" + new Date().getTime(), 1);Re: losowe wyświetlanie obrazków
przerzucilem na serwer ale niestety jest to samo... jak wchodze na inna podstrone to nie znika mi zaladowany swf. moze jest jakis inny sposob? Czy jezeli jest loadMovie to moze mozna gdzies zastosowac unloadMovie.. ale nie wiem oczywiscie.. heh bo gdybym wiedzial to bym nie pytal
Marek pomocy ..
Wywal najpierw tymczasowe pliki internetowe przeglądarki, bo pewnie oglądasz stary plik Flasha.
unloadMovie(1);Re: losowe wyświetlanie obrazków
Oj az tak nie jestem zdezorientowany
oczywiscie wywalilem pliki tymczasowe ale nie dzialalo. Dopiero po dopisaniu tego unloadmovie wreszcie zadzialalo jak trzeba.
Dziekuje Ci Marek_bf bardzo serdecznie. Jak zwykle Twoja pomoc ulatwila zycie i byla na najwyzszym poziomie. Pozdrawiam i dziekuje raz jeszcze.
Dziekuje Ci Marek_bf bardzo serdecznie. Jak zwykle Twoja pomoc ulatwila zycie i byla na najwyzszym poziomie. Pozdrawiam i dziekuje raz jeszcze.
A jak zrobic losowe wyswietlanie danych MC ?
Oczywiście to pytanie to żart? 
hehe... ale może innych to zainteresuje?