Poruszanie i wglebianie sie w MovieClipa

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
Thorus
Przelotem
Przelotem

Poruszanie i wglebianie sie w MovieClipa

Post autor: Thorus »

Mam taki problem, otoz skonstruowalem kod poruszania obiektu na scenie (bohater w grze), chodzi w lewo, prawo, gora dol gladko i wogole fanastycznie se chodzi... ;) sprobowalem jednak dolozyc linijke kodu ktora wglebia sie w mc "bohater" w konkretne klatki ktore pokazuja inny obraz bohatera (chodzi o to zeby uzyskac efekt postaci ruchomej, ze jak idzie w lewo to jest animacja perspektywy z lewej, jak w prawo to prawej itd.) Cos jednak jest nie tak, bo dla isDown(Key.LEFT) kod sie nie wykonuje - wskakuje w klatke druga mc bohater czyli perspektywa z lewej ale niestety nie "idzie" juz w lewo, kod sie nie wykonuje dalej... co moze byc zle?

Kod: Zaznacz cały

function poruszanieBohatera(poziomNR,drzwiNR){
	if (Key.isDown(Key.LEFT)) {
		//bohater.gotoAndPlay(2);
		bohater._x -= SPEED;
	}
	if (Key.isDown(Key.RIGHT)) {
		//bohater.gotoAndPlay(1);
		bohater._x += SPEED;
	}
}
Chodzi o te zakomentarzowane linijki, ja je doloze to sie wykonuja ale nie wykonuje sie pozostaly kod czyli ruch bohatera :(
Wojtas14
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: Poruszanie i wglebianie sie w MovieClipa

Post autor: Wojtas14 »

spróbuj dać nie gotoAndPlay(1) tylko gotoAndStop(1) i tak samo z drugim gotoAndStop(2)
Thorus
Przelotem
Przelotem

Juz tak probowalem zanim napisalem ten post :( To nic nie daje...
Wojtas14
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Wojtas14 »

a może spróbuj tak ,bo wewnątrz movieclipu masz jedna klatke w ktorej jes t inny movieclip a wnim animacja ruchu?Wyślij mi .fla to sprobuje to naprawić
Thorus
Przelotem
Przelotem

Nie no adresowanie mam dobre, wiem przeciez jak buduje wlasna animacje ;) Ale juz prawie wszsytko gra, naprawilem to, pojawil sie nowy problem, ale to sie odezwe jak nie uda mi sie tego naprawic samemu. Pozdr.
Thorus
Przelotem
Przelotem

Funkcja poruszania bohatera dziala, chce go dodatkowo zanimowac. Jesli jest ruch przykladowo w gore kaze funkcji przejsc do klatki "tyl" obiektu "bohater", tam jest klip z animacja ruchu bohatera idacego do gory, czyli perspektywa z tylu, za klipem znajduje sie klatka ze stojacym boahaterem w bezruchu i kodem stop(); zeby po puszczeniu strzalki w gore bohater stanol w bezruchu. Problem polega na tym, ze przy puszczeniu klawisza ten klip wykonuje sie jeszcze raz zanim zakonczy akcje i glupio to wyglada. Bohater juz stoi a przebiera nogami jeszcze w miejscu ten jeden raz na koniec. Zrobilem potem tak ze dolozylem do funkcji else, ale to jest zle poniewaz to co za else wykonuje sie w kazdym przypadku, nawet przy ruchu w prawo, tyl itd. Moglby mi ktos to pomoc poprawnie napisac? ALbo na ktos jakies przyklady?
ODPOWIEDZ