Parę pytań od nowicjusza.

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
lama_wwy

Parę pytań od nowicjusza.

Post autor: lama_wwy »

Z racji iż to mój pierwszy post na tym forum Witam wszystkich userow

Mam 14 lat. Wiem ze nie za wiele i mam jeszcze czas xD

Parę pytań od nowicjusza , zielonego do webmasterów , mistrzów i w ogóle moich mentorów :p

1. Od jakiego języka zacząć i w jakiej kolejności HTML, CSS, PHP, Flash i grafika ?
2. Wkuwacie all czy uczycie się w jakiejś tam części i jak czegoś trzeba to korzystacie z Google , ksiazek , kursów ??

3. Ew. jak wam się chce to jak wygląda taka praca o ile ktoś zarabia w ten sposób w jakiejś firmie zespołowo czy może sam robi strony na zlecenie ?

Jak zły dział to sorry.
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: Parę pytań od nowicjusza.

Post autor: gorylek »

Witam,
młody wiek nie jest wadą tak długo jak nie grzeszysz ignorancją a chcesz się uczyć. Wykaż się kulturą a inni odpłacą Ci tym samym i mało ich będzie obchodziło czy masz lat 14 czy 40. Poza tym młody wiek w takim wypadku jest zaletą gdyż najlepiej przyswaja się nowe wiadomości. Wszystko co potrzeba to cierpliwość i odrobina zacięcia.
1. Od jakiego języka zacząć i w jakiej kolejności HTML, CSS, PHP, Flash i grafika ?
W pierwszej kolejności zadaj sobie pytanie co Cie interesuje. Sam np próbowałem swoich sił jako grafik ale nie mam do tego talentu. Ograniczam się do cięcia grafiki i dorabiania małych elementów jeżeli w trakcie kodowania klient życzy sobie jakieś zmiany. Do tego wystarczy mi proste a zarazem bardzo dobre narzędzie jakim jest GIMP.

Jeżeli grafika Cie interesuje to obsługa Flasha, Photoshopa lub GIMP'a, Corela lub Inkscape na pewien czas Ci wystarczy. Reszta to tylko praca, eksperymentowanie i zabawa z grafiką. Przydaje się również w takim wypadku znajomość HTML by programiście nie zaserwować układu strony od którego zbieleje mu oko.

Znowu jeżeli bardziej ciągnie Cie do programowania i tworzenia witryn wszelakiej maści od podszewki to na 100% musisz zacząć od xHTML i CSS2.0. Nie da się ich rozłączyć i szybko radzę nabrać nawyków w pisaniu zgodnie ze standardami W3C. Wiem jak to brzmi ale nie jest to nic strasznego. xHTML to prosta odmiana HTML'a w której nie toleruje się pewnych znaczników i który wymusza pewną elegancję kodowania że tak powiem.
Wiele osób odsyła nowych do tej strony: http://www.kurshtml.boo.pl/
Nigdy nie korzystałem ale podobno kurs jest bardzo dobry.

Później sugeruję naukę PHP5 oraz SQL. Zaznaczam jednak że kursy nie pozwolą Ci na napisanie bezpiecznych skryptów. Traktują również niektóre tematy ogólnikowo więc na pewno będzie Ci potrzebna praktyka i mnóstwo zadanych pytań czy grzebania w google. Jednak jest to fajna i bardzo wciągająca sprawa. Przynajmniej tak było ze mną. Tyle że miałem już doświadczenie w innych językach programowania co ułatwiło mi sprawę w niektórych aspektach lecz również utrudniło gdyż miałem pewne nawyki które w PHP nie przejdą a są wręcz niebezpieczne :-)
2. Wkuwacie all czy uczycie się w jakiejś tam części i jak czegoś trzeba to korzystacie z Google , ksiazek , kursów ??
Że tak powiem - wolna amerykanka. Wkuwania nie polecam. Kup książkę lub znajdź kurs i rób wraz z nim przykłady (nie czytaj na sucho bo mało co pewnie w głowie zostanie, baw się tym co się dowiesz). Co do HTML i CSS to dostałeś witrynę od której warto zacząć naukę. Jeżeli chodzi o PHP i SQL to dobrym pomysłem było by z helion.pl zakupienie książki PHP i mySQL - Tworzenie stron WWW. Fajny tekst na start kiedy nauczysz się już xHTML i CSS. Niestety książka kosztuje kilka złociszy więc bez dorabiania lub pomocy rodziców raczej się nie obejdzie w Twoim wypadku.
Na pewno warto nauczyć się składni wszystkiego co tylko możesz (jak napisać funkcje, klasę itp itd w PHP) a reszta to zaglądanie w manual (wszystko o PHP w skrócie) gdzie znajdziesz funkcje, opis, prototyp, przykłady zastosowania itp.

Ogólnie rzecz biorąc naucz się podstaw a resztę ucz się wtedy kiedy masz na to ochotę lub jest Ci to potrzebne.
3. Ew. jak wam się chce to jak wygląda taka praca o ile ktoś zarabia w ten sposób w jakiejś firmie zespołowo czy może sam robi strony na zlecenie ?
Kwestia jak znajdziesz pracę. Jeżeli nie uczysz się to można pracować na pełnym etacie za całkiem niezłe pieniądze. Jeżeli np studiujesz jak ja obecnie to bierz robotę na zlecenie. Przykładem jest netArt który ostatnio umieścił ofertę dla programistów polegającą na wdrażaniu gotowego kodu HTML do systemu CMS (skrypt PHP działający na podobnej zasadzie jak to forum). Roboty nie ma wiele a proponują 100zł za każde wdrożenie.
Co ciekawsze taką rzecz jesteś w stanie z czasem wykonać w ciągu jednego dnia a miesięcznie zgodnie z umową zostanie Ci wysłanych min 20 projektów z możliwością zwiększenia tej liczby. Pracując 20 dni w miesiącu możesz zarobić 2000zł/miesiąc.

Pracuje się różnie. Przy większych projektach na pewno w grupie bo gonią terminy. Przy małych można pracować samodzielnie. Pracować możesz w domu na zlecenie lub w firmie w określonych godzinach pracy za określone wynagrodzenie. Możliwości jest wiele.

Pozdrawiam
lama_wwy

Dzięki za odpowiedz.
Bardziej mnie interesuje programowanie do grafiki raczej talentu nie posiadam.
HTML coś tam tworzyłem ale 2 lata temu przy użyciu tego właśnie kursu.
Kurs znam dla mnie jest super wszystko dobrze i ciekawie opisane.
CMS wiem o co chodzi ale jakoś mnie to nie kreci hmm nie próbowałem jeszcze zmieniać gotowych szablonów/tematów ale muszę spróbować skoro można zarobić na tym nawet niezłe pieniądze trzeba się zainteresować.

Książkę kupie jak wpadnie wolna kasa narazie muszę uzbierać na PC-ta bo laptop to nie to samo ;/ rozumiem ze to ta : http://helion.pl/ksiazki/phmsv3.htm

Co do tematu net art jakie wymagania wiekowe ^^ to ta stronka www.netart.pl ?

Jeszcze raz wielkie dzięki

Pozdrawiam
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: gorylek »

Nom dokładnie ta. Co do wdrażania szablonów to chyba jeszcze za wcześnie na to dla Ciebie. Kwestia co net-art będzie dokładnie chciał od programisty. Aczkolwiek jeżeli będzie chodziło o tworzenie templatek to podstawowa znajomość PHP i biblioteki smarty powinna wystarczyć.
lama_wwy

Wiem ze za wcześnie ale za wczasu wole wiedzieć może kiedyś się przyda ^^
ODPOWIEDZ