transparentne *png *gif w FF i IE

Wszystko, co związane z grafiką, przygotowaniem projektów www, jej optymalizacją oraz tworzeniem reklam internetowych.
Regulus
Nowy
Nowy

transparentne *png *gif w FF i IE

Post autor: Regulus »

Mam kłopot z transparentnością plików graficznych *png oraz *gif.

Tworzę transparentny plik graficzny w PaintShop Pro8 lub Photoshop CS3. W programach graficznych wyświetla się poprawnie, natomiast w Internet Explorer nie jest przeźroczysty, ma szare tło. W Firefox wyświetla mi się normalnie. W czym jest problem.
Jakie ewentualne ustawiania i gdzie w przeglądarce IE pozmieniać.
Kiedyś tego problemu nie miałem.

ps. jestem świeżo po formacie więc przeglądarki są ustawione w opcjach domyślnych. Firefox jest moją przeglądarką domyślną.
-System operacyjny MS Windows XP sp2

R.
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: transparentne *png *gif w FF i IE

Post autor: gorylek »

Zapewne masz IE6. Obawiam się że ta wersja nie obsługuje PNG poprawnie.
Tu masz rozwiązanie: http://www.twinhelix.com/css/iepngfix/
Regulus
Nowy
Nowy

Czyli do każdej strony, (podstrony serwisu), którą robię mam dodać ten kod tak z linku? Nie ma innej metody na to w ustawieniach przeglądarki IE?

R.
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Nie ma. IE6 to gniot (następne wersje są niewiele lepsze) niestety. Potworzysz troszkę witryn to sam się przekonasz. Niestety ze względu na Windows XP ten gniot nadal jest popularny na równi z FF więc MUSIMY brać go pod uwagę.

Co do podstron to sugerował bym użycie odrobiny PHP jeżeli masz możliwość. Całą sekcje od body włącznie wzwyż zapisz do osobnego pliku, np naglowek.php.
Ogólnie wszystkim plikom strony z treścią nadaj rozszerzenie PHP (dla serwera czy przeglądarki to żadna różnica).
Mając tak przygotowane środowisko pracy powiedzmy że naglowek.php jest w folderze "dodaj". Więc tworząc nową podstronę wstawiasz tylko coś takiego na początek pliku:

Kod: Zaznacz cały

<?php include('dodaj/naglowek.php'); ?>
Ułatwi Ci to sprawę i sprawi że później wystarczy coś zmienić w naglowek.php i zmieni się wszędzie.
Ja tak dodaje wszystkie stałe fragmenty strony (no chyba że używam systemu szablonów ale to wyższa matematyka). Tyle że w takich prostych wypadkach dla wygody mam klasę dokumentu. Ale to tez troszkę wyższa matematyka.
Regulus
Nowy
Nowy

Dzięki. Na razie użyję tego z linku. PHP jest mi na razie obce :(
Mam jeszcze jedną sprawę ale to chyba już w innym wątku chodzi o CSS w Firefox. FF3 nie czyta mi styli CSS2 z zewnętrznych plików. Strasznie to upierdliwe

Jeszcze raz, dzięki za link
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

No to już temat na osobny post ale troszkę to dziwne. Nie mam z FF3 żadnych problemów. Co do PHP to żadna filozofia. Zmień rozszerzenia plików html na php. Twojej stronie to nie zaszkodzi, tylko będziesz musiał odnośniki poprawić na podstronach.

Elementy stałe zapisuj w osobnych plikach (fragmenty kodu) a wstawiać je możesz taką właśnie linią:

Kod: Zaznacz cały

<?php include('sciezka/do/pliku.php'); ?>
No już prościej wytłumaczyć się nie da. Wszystko co trzeba to obsługa PHP przez serwer. Ale to mają niemal wszystkie na sieci.
ODPOWIEDZ