[grafika] logo

Tutaj uzyskasz cenne porady i słowa konstruktywnej krytyki na temat własnych projektów związanych z internetem.
wirusowy
Kontakt:

[grafika] logo

Post autor: wirusowy »

Witam serdecznie.
Proszę o oceny logo które wykonałem:

http://www.autofachowcy.pl

PROSZĘ O KONSTRUKTYWNE UWAGI!

Które podoba się wam najbardziej?
azamo
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [grafika] logo

Post autor: azamo »

Nie nazwałbym żadnego z tych obrazków logo. Ze względu na to, że są bardzo proste, trudno je oceniać w oderwaniu od reszty strony (bo rozumiem, że mają się znaleźć na stronie internetowej?). Ale:
1. O ile prostota może być dużą zaletą, to moim zdaniem, decydując się na dość jaskrawą kolorystykę, powinieneś je jednak nieco bardziej urozmaicić - teraz to sam tekst.
2. Generalnie nie podobają mi się fonty, zwłaszcza ten z logo 13. Właściwie prawie wszystkie są zbyt mało poważne, trochę w klimacie Comic Sans
3. Odrzuciłbym loga z dopiskiem "marketing" - są mylące, jeżeli domena tego słowa nie zawiera.
4. Mój typ to 11, ewentualnie 8. Ale rewelacji nie ma.
andr_w

Post autor: andr_w »

z tych wymienionych to wybrałbym 1 lub 8 ale oczywiście rewelacji nie ma. Reszta niestety słabiutka... Zastanawiam się czy te kolory dobrze ze sobą współpracują

Z mojej strony dodałbym jakieś logo w formie obrazu czy coś naprawdę to ułatwia w dobraniu fontu.
benio101
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: benio101 »

Na moje 1,3,8,13 ;p
Ale to jest moja subiektywna opinia...
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: Yay Gree »

Witam

:arrow: Zanim zacznę proszę o to byś sobie poczytał co to jest logo - czym rożni się od logotypu i co to jest identyfikacja wizualna...

:arrow: Prezentujesz kilka napisów bez pomysłu w różnym kolorze i kroju.... prosisz o propozycję koloru itp. to oznacza, że nie masz koncepcji, która jest najważniejsza i powinna pojawić się przed przystąpieniem do projektowania logotypu - to niedobrze...

:arrow: Poczytaj trochę na zadany temat. [jest bardzo dożo literatury z przykładami na ten temat -dlatego odsyłam do księgarni albo salonu książki]

:arrow: Logo i logotyp tylko wektory.

jestem otwarty na wszelkie pytania.

Pozdrawiam
wirusowy
Kontakt:

Dzięki za wszelkie uwagi. Faktycznie muszę dobrze przemyśleć koncepcje, dokształcić się i popracować. Wkrótce postaram się przedstawić nowe prace.

Dzięki!
ardziej
Moderator
Kontakt:

Post autor: ardziej »

Zrób logo w Gimpie czy Ps bo to raczej sa bannery i odrazu pokaz swoje dzielo!
wirusowy
Kontakt:

a teraz?

Obrazek

Obrazek
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

ardziej pisze:Zrób logo w Gimpie czy Ps bo to raczej sa bannery i odrazu pokaz swoje dzielo!
nawet nie próbuj, w tych programach możesz jedynie modyfikować logo [podbijać cieniem etc] na potrzeby realizacji np plakatu. Te programy nie nadają się do tego by przygotować logo lub logotyp do formatu użytkowego.

Formatem użytkowym dla logotypu jest plik wektorowy czyli: cdr, eps, ai, svg i jeszcze kilka innych. Logo wykonaj odpowiednio w Drawie, Illustratorze, lub czymś darmowym do wektorów. Plik logotypu [w twoim przypadku] powinien być dowolnie skalowalny - bo nigdy nie wiesz na czym będzie nadrukowywany albo gdzie zamieszczany. (często mnie trafia jak pani z firmy X przesyła mi jpg 450x800 z 72dpi i prosi o wstawienie na plakat A0).
wirusowy pisze:a teraz?
Nic się nie zmieniło, nie czujesz tego
popatrz sobie na to, twoje działania mają być wyraziste i z koncepcją

tu masz tipsa
:arrow: tip 1

zrób coś fajnego, to że się nie poddałeś po pierwszej krytyce świadczy o tym, że dasz radę ;)

go2work

Pozdrawiam
ardziej
Moderator
Kontakt:

Post autor: ardziej »

Te dwa (nowe) sa strasznie podobne do siebie zmienione tylko barwy.
Wazna jest jakas koncepcja np. kwiatki czy trojkaciki czy cos innego i na tym napis.
ardziej napisał(a):
Zrób logo w Gimpie czy Ps bo to raczej sa bannery i odrazu pokaz swoje dzielo!
Yay Gree napisał(a):
nawet nie próbuj, w tych programach możesz jedynie modyfikować logo [podbijać cieniem etc] na potrzeby realizacji np plakatu. Te programy nie nadają się do tego by przygotować logo lub logotyp do formatu użytkowego.

A co do Gimp'a czy Ps'a to sie nie zgadzam z toba bo wiekszosc grafiki w internecie to Psd
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: gorylek »

Najlepszy DARMOWY program jaki znam do grafiki wektorowej to Inkscape Warto się zapoznać jeżeli nie stać Cie na Illustratora.
wirusowy
Kontakt:

Dzięki za uwagi. Faktycznie "zamknąłem się" w tej koncepcji. Muszę podejść trochę bardziej kreatywnie do tego.

Ma to być logo na stronę/blog o tematyce marketingu wirusowego. Chciałbym, żeby kojarzyło się z nowoczesnością, ale dawało poczucie solidności. Nie chciałbym, aby było za bardzo przesadzone z grafiką. Jakby nie patrzeć loga największych firm są stosunkowo proste :-)

Może macie jakieś sugestie co do czcionek, kolorów?

Czy rozsądne jest stosowanie pełnej nazwy strony w logu? wirusowy.net czy tylko wirusowy? Zamysłem domeny było, żeby kojarzyło się z "marketing wirusowy"oraz internetem (.net)

Myślę o jakieś grafice po prawej stronie, coś przypominającego wirusa... Co myślicie o tym?

Pozdrawiam.
azamo
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: azamo »

Wirus w kontekście Internetu nie kojarzy się dobrze i na pewno nie przywodzi na myśl marketingu. Trzymałbym się z daleka od tego skojarzenia.
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

ardziej pisze: A co do Gimp'a czy Ps'a to sie nie zgadzam z toba bo wiekszosc grafiki w internecie to Psd
zalecam dokształcenie się w temacie... nawet nie wiesz jak bardzo się będziesz wtedy ze mną zgadzał ;)

-----

dla autora postu coś o kolorach:

:arrow: klik1
:arrow: klik2

proponuję expozycję w logotypie napisu w jednej lini: wirusowy.net

a ze chodzi o sieciowe zagadnienia i masowe dizałania moze motyw graficzny oparty na połączeniach - łaczeniu czegoś z czymś.

pozdrawiam
wirusowy
Kontakt:

Dzięki za wszelkie informacje.

Myślę, że teraz będzie już troszeczkę lepiej :-) Co sądzicie o tym?

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i proszę o komentarze, sugestie...
ODPOWIEDZ