Witam.
Jestem studentem zabierającym się za pisanie pracy dyplomowej. Temat mojej pracy „Analiza tworzenia portali internetowych”. Zaczynam od części pisemnej, więc w tej chwili skupie się tylko na tym (część praktyczną zostawiam na później). Otóż prawdę mówiąc nigdy jak do tej pory nie zrobiłem poważnej strony WWW. Co za tym idzie jestem trochę nie w temacie. Nie wiem jak ułożyć sobie plan pracy...czy mam pisać o aplikacjach wspomagających proces tworzenia stron i po kolei je opisywać, czy raczej skupić się na treści czysto teoretycznych dotyczących webdesignu. I tutaj jest moja prośba do ludzi będących na bieżąco „w temacie”: prosiłbym o jakieś rady, przykładowy plan pracy, przykładowy spis treści, o czym w dzisiejszych czasach wypada napisać, a czego nie warto przytaczać itp. itd. Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny. Z góry wielkie dzięki.
P.S. Co do części praktycznej to jestem na etapie „przyswajania” podstaw. Za zadanie mam zrobienie strony internetowej (nie portalu, także nie jest tak źle). Ale najpierw chcę się w miarę jak najszybciej uporać z częścią pisemną, żeby mieć to z głowy, a następnie skupić się wyłącznie na tworzeniu owej strony:]
Pozdrawiam.
Bartek
Potrzebuję porady
Re: Potrzebuję porady
Praca dyplomowa w części wymaga własnej interpretacji zagadnienia, wyciągnięcia z niego wniosków itp. Jak chcesz napisać pracę i wyciągnąć wnioski z czegoś, o czym na razie nie masz pojęcia w sensie praktycznym? Raczej najpierw powinieneś skupić się na części praktycznej (tworzenie strony) a później na części opisowej, która zostanie poparta zdobytą wiedzą i doświadczeniem w części praktycznej. Oczywiście całość możesz (a nawet powinieneś w celu ukazania różnych perspektyw) uzupełnić na podstawie relacji osób trzecich, ale żeby cokolwiek z tych relacji pojąć musisz znać się na zagadnieniu. I tutaj wpadasz w błędne koło spowodowane zapewne, źle wybranym tematem pracy. Na Twoim miejscu poszukiwania zacząłbym na http://helion.pl/ w dziale webmasterstwo.
Re: Potrzebuję porady
Skoro zaczynasz przygodę z webdesignem i potrzebujesz trochę teorii to powinieneś poczytać o WebUsability i WebAccesability. Polecam. Jeśli chodzi o praktykę to naucz się html, css i photoshopa chociaż podstawy... wystarczy na pracę dyplomową.