MySQL-problem

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
simonX

MySQL-problem

Post autor: simonX »

Napisałem sobie łatwy system logowania oparty na sesjach, ale nie mam pewien problem bo nie wiem czemu niechce pobierac danych z bazy dla mnie wygląda to dobrze plz pomóżcie mi:)
oto kod przedstawiający sesję:

Kod: Zaznacz cały

<?php
session_start();

$login=strip_tags($_POST['login']);
$haslo=strip_tags($_POST['pass']);

/*tutaj nastepuje laczenie z baza danych ale z wiadomych powodow nie podaje tego tylko napisze ze łączy się z nią bez problemu :)*/

$zap=mysql_query("select * from `uzytkownicy` where `login` == '$login' and `haslo` == '$haslo'  "); //wydaje mi sie ze w zapytaniu jest gdzies błąd

if($zap){

$_SESSION['user']=$login; 
header('Location:index.php');
} else {
echo "Zle haslo";
}
?>
Gnusmas

Re: MySQL-problem

Post autor: Gnusmas »

simonX pisze:Napisałem sobie łatwy system logowania oparty na sesjach, ale nie mam pewien problem bo nie wiem czemu niechce pobierac danych z bazy dla mnie wygląda to dobrze plz pomóżcie mi:)
oto kod przedstawiający sesję:

Kod: Zaznacz cały

$zap=mysql_query("select * from `uzytkownicy` where `login` == '$login' and `haslo` == '$haslo'  "); //wydaje mi sie ze w zapytaniu jest gdzies błąd
Ja bym zadał takie zapytanie.

[sql]"select * from uzytkownicy where login = '$login' and haslo = '$haslo' "[/sql]

PS.
Pojedyńczy "=".
ODPOWIEDZ