Galeria

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
3DH
Nowy
Nowy

Galeria

Post autor: 3DH »

Robię bardzo prostą galerie. Bez liczników, przycisków next i prev, preloaderów czy podpisów. Nawet nie używam xml'a. Jedyne co chce uzyskać to ładowanie zdjęcia z servera przy użyciu buttonów (w tym przypadku miniaturek zdjęć) i wypośrodkowanie ich. W sumie potrafię uzyskać podobny efekt:

galeria

Ale jest do kitu, bo zdjęcia ładują się wszystkie na raz, a to nie bedzię dobre w większej galerii. Pół dnia próbowałem się tego nauczyć, ale zwątpiłem. Poniżej można zobaczyć do czego doszedłem po tych długich godzinach:

ladowanie_jpg

Jedynie przycisk 'zdjecie 3' w lewym gornym rogu działa jako tako. Potrafie je wyrównać, ale nie wiedzieć czemu działa dopiero po 2 kliknieciu. Tak wygląda kod:

Kod: Zaznacz cały

galeria.loadMovie("http://img233.imageshack.us/img233/4522/img5967ss3.jpg"); 
if (galeria.width > galeria.height) { // wyposrodkowanie zdjecia poziomego
galeria.x = 1; 
galeria.y = 100; 
} else if (galeria.width < galeria.height) { // wyposrodkowanie zdjecia pionowego
galeria.x = 100; 
galeria.y = 1; 
}
galeria.onPress = function() {
galeria.hide();
}
Jak to zrobić? Jak najprościej załadować zdjęcie i je wypośrodkować?
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: Galeria

Post autor: Marek_bf »

Dlatego że, aby przeprowadzać operacje na wczytywanych plikach musi być jakiś loader, który stwierdzi wczytanie pliku i dopiero nada mu akcję.
ODPOWIEDZ