[JS/jQuery] Problem z alert()

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
barts

[JS/jQuery] Problem z alert()

Post autor: barts »

Od niedawna piszę niedużą aplikację w jQuery, na zaliczenie przedmiotu na studiach. Trafiłem jednak na pewien problem, który nie bardzo rozumiem.
Na początek może kod i wyjaśnienie:

Kod: Zaznacz cały

if ($('#p-name').val() != "") {
  var name = $('#p-name').val();
  alert('');
  $data = $data.filter('[@name="' + name + '"]');
} 

Kod wywoływany jest po wysłaniu formularza, wewnątrz:

Kod: Zaznacz cały

$('form').submit(function(){ 
    // kod...
    return false;
  })
#p-name to pole tekstowe w formularzu. Najpierw sprawdzam, czy jest puste. Jeśli nie, to zaczyna się przeszukiwanie zawartości pliku XML, która znajduje się w zmiennej $data.

Dane są filtrowane wg różnych kryteriów, tutaj pokazuję tylko wg imienia, ale pozostałe wyglądają podobnie. Po przefiltrowaniu, zawartość $data jest wyświetlana w postaci tabeli, bez przeładowania strony.
Wszystko działa dobrze, więc problem nie leży w warunkach, czy samym filtrowaniu.

Chodzi o ten alert(), który jak widać, jest tam zupełnie niepotrzebny. Na początku używałem np alert(name), żeby zobaczyć, czy dostaje odpowiednie dane.

Filtrowanie działa i tabela wyświetla się tak jak trzeba. Problem pojawia się, kiedy alert zostanie usunięty. Wtedy cały kod od tego momentu jest ignorowany, razem z return false, i strona się przeładowuje, a tabela się nie wyświetla.

No i nie rozumiem, w czym tutaj tkwi problem? Dlaczego kiedy alert jest (obojętne z jaką treścią) - wszystko jest OK, bez alertu - kod jest pomijany.

Będę wdzięczny za pomoc, bo już skończyły mi się pomysły.
ODPOWIEDZ