Co na początek?
-
Przemek2222
Co na początek?
Chciałbym zacząć uczyć się tworzenia stron internetowych. Jak na razie to nauczyłem się języka HTML tylko zakres podstawy oraz dość dobrze tworzyć animację we flashu. Ale jak wiadomo to nie wystarcza do tworzenia dobrych stron internetowych. I w związku z tym mam parę pytań do was. Jak wy zaczynaliście przygodę z tworzeniem stron? Jakie polecacie mi książki do nauki rozszerzonego HTML oraz (X)HTML ,CSS , PHP , MSQL, java script ? Może być nawet kilka książek ważne żeby zawierały dużo ważnych informacji.
Za odpowiedz z góry dziękuje.
Za odpowiedz z góry dziękuje.
-
ooo_michal
- Przelotem

Re: Co na początek?
Do nauki html i css korzystałem z kursu na stronie www.kurshtml.boo.pl i jak na razie to mi wystarcza. Czasami tylko szperam w internecie żeby znaleźć konkretne przykłady i rozwiązania niektórych problemów. PHP i MySQL oraz podstaw PostgreSQL nauczyłem się z książki PHP5 i MySQL Biblia. O AJAXie dużo dowiedziałem się z pozycji AJAX i PHP: Tworzeni interaktywnych aplikacji internetowych. Obydwie książki wydawnictwa Helion. Dużo dowiesz się również z manuali konkretnych języków dostępnych w internecie.
Najlepiej zdobywa się wiedze w praktyce. Ważne żebyś zrozumiał składnie tych języków i podstawy. Zacznij od tworzenia prostych stron, napewno nie staraj się uczyć na pamięć całego języka bo to nie ma sensu. W internecie jest masa kursów, przykładów itd. Fakt że do książki zawsze można zajrzeć, ale zazwyczaj porządne książki kosztują od 50 - 150zł.
-
ooo_michal
- Przelotem

No fakt, książka kosztuje. Ale ja zawsze jestem świadom, że jak czegoś nie będę wiedział, zapomnę składnię itp. to będę miał pod ręką kompletny zbiór fachowych porad a nie zawsze mam połączenie z internetem. Zgadzam się z tym, że najlepiej się uczyć przez praktykę w tych książkach, które poleciłem jest mnustwo przykładów stosowania z dokładnymi analizami zagadnień. Ale jeśli ktoś nie może sobie pozwolić na wydanie 100zł na książkę to internet jest również świetnym źródłem informacji.
No jeżeli mogę coś dodać do tematu to powiem że sam początkowo korzystałem tylko i wyłącznie z sieci ((x)HTML, CSS, PHP). Później kupiłem genialną wg mnie książkę "PHP i mySQL - Tworzenie stron WWW (wydanie drugie)" i była to jedna z najlepszych inwestycji.
JavaScript uczyłem się już z szkoły W3C (ogromne pokłady materiału z przykładami dla każdego kto zna angielski w stopniu zapewniającym zrozumienie tekstu). Bibliotekę SMARTY dla PHP (system szablonów jak by ktoś nie wiedział) poznałem dzięki stronie Włodzimierza Gajdy (również masa przydatnych materiałów, bardzo dobrze przedstawionych i popartych obszernymi przykładami).
Jedynie co mi do szczęścia potrzeba to AJAX oraz myślę o poznaniu bazy danych Oracle ale z tym czekam na koniec sesji (która teraz ma się rozpocząć). No a co dalej to się zobaczy...
JavaScript uczyłem się już z szkoły W3C (ogromne pokłady materiału z przykładami dla każdego kto zna angielski w stopniu zapewniającym zrozumienie tekstu). Bibliotekę SMARTY dla PHP (system szablonów jak by ktoś nie wiedział) poznałem dzięki stronie Włodzimierza Gajdy (również masa przydatnych materiałów, bardzo dobrze przedstawionych i popartych obszernymi przykładami).
Jedynie co mi do szczęścia potrzeba to AJAX oraz myślę o poznaniu bazy danych Oracle ale z tym czekam na koniec sesji (która teraz ma się rozpocząć). No a co dalej to się zobaczy...
Nie chodziło mi oto, że kupowanie książek nie ma sensu. Ja też już dość dużo na nie wydałem. Ale najpierw warto poszukać w internecie (no chyba, że ktoś śpi na kasie)
Co do AJAXa polecam MDC i wspomnianą już szkołę W3C.
A wracając do tematy, na blogach jest dużo ciekawych kursów i postów napisanych w łatwym do zrozumienia języku np.
- ferrante.pl - kurs JS i JQuery
- perfectionorvanity.com - co prawda już nie aktualizowany, ale nadal jest tam dużo ciekawych materiałów. Szczególnie polecam ten post i jego kontynuacje w dwóch następnych.
Co do AJAXa polecam MDC i wspomnianą już szkołę W3C.
A wracając do tematy, na blogach jest dużo ciekawych kursów i postów napisanych w łatwym do zrozumienia języku np.
- ferrante.pl - kurs JS i JQuery
- perfectionorvanity.com - co prawda już nie aktualizowany, ale nadal jest tam dużo ciekawych materiałów. Szczególnie polecam ten post i jego kontynuacje w dwóch następnych.
-
Przemek2222
No ja jestem z tych co też lubią mieć wszystko pod ręką i na pewno zainwestuje w kilka książek na początek bo jakoś nie moge się skupić na kompie 
A czy konieczne jest uczenie sie języka Javascript? Podczas gdy uczyłem się we flashu nauczyłem sie języka ActionScript czy różnia się one znacznie od siebie? Do czego możemy wykożystac na stronie ten język?
A czy konieczne jest uczenie sie języka Javascript? Podczas gdy uczyłem się we flashu nauczyłem sie języka ActionScript czy różnia się one znacznie od siebie? Do czego możemy wykożystac na stronie ten język?
To tak może napisze czego się warto nauczyć i gdzie stosować:
1. HTML/XHTML&CSS - chyba nie musze tłumaczyć
2. JavaScript, DOM (Document Object Model), XMLHttpRequest, ewentualnie jQuery czy Prototype dla ułatwienia pisania - do tworzenia interaktywnych stron, efektów typu rozwijanie i zwijanie tekstu, zakładki bez przeładowywania strony itd.
3. PHP, MySQL - skrypt wykonywane po stronie serwera, CMSy (systemy zarządzania treścia), liczniki odwiedzin itd.
4. Flash - animacje, niekiedy całe strony. Ważne tylko żeby flash nie utrudniał korzystania ze strony.
5. XML - przydaje się da wymiany danych między flashem, a PHP i tego typu rzeczy
Warto też poczytać o standardach, semantyce itd.
Nie staraj się napewno wszytkiego nauczyć odrazu. Na wszystko przyjdzie pora, jakieś frameworki do PHP czy JS, najróżniejsze standardy typu RSS, Atom, XSL...
Napewno zawsze będzie się czego uczyć.
2. JavaScript, DOM (Document Object Model), XMLHttpRequest, ewentualnie jQuery czy Prototype dla ułatwienia pisania - do tworzenia interaktywnych stron, efektów typu rozwijanie i zwijanie tekstu, zakładki bez przeładowywania strony itd.
3. PHP, MySQL - skrypt wykonywane po stronie serwera, CMSy (systemy zarządzania treścia), liczniki odwiedzin itd.
4. Flash - animacje, niekiedy całe strony. Ważne tylko żeby flash nie utrudniał korzystania ze strony.
5. XML - przydaje się da wymiany danych między flashem, a PHP i tego typu rzeczy
Nie staraj się napewno wszytkiego nauczyć odrazu. Na wszystko przyjdzie pora, jakieś frameworki do PHP czy JS, najróżniejsze standardy typu RSS, Atom, XSL...
-
Przemek2222
dzięki za odpowiedzi!ans pisze:To tak może napisze czego się warto nauczyć i gdzie stosować:
-
Przemek2222
Na początek postanowił bardzo dobrze nauczyć się HTML.no bo to podstawa
Mam zamiar kupić jakąś książkę o HTML ale zupełnie nie wiem jaką doradzicie coś??
Acha i czym on sie różni od xhtml?
Mam zamiar kupić jakąś książkę o HTML ale zupełnie nie wiem jaką doradzicie coś??
Acha i czym on sie różni od xhtml?
HTML jest napisany na podstawie SGML, a XHTML jest zgodny z XML. W XHTMLu nie można stosować kilku znaczników, ale może współpracować z innymi standardami napisanymi na XMLu np. MathML. Póki co IE nie obsługuje rozszerzenia xhtml i mime aplication/xml+xhtml więc jest traktowany jako HTML. Narazie niczym się nie przejmuj i ucz się HTMLa ewentualnie troche poczytaj o XHTMLu.
Dodam że tu należy pilnować by w razie braku obsługi lub złej obsługi JavaScript u klienta, strona nie straciła na funkcjonalności. Najczęściej tyczy się to niektórych użytkowników linuxa oraz stanowisk znajdujących się w zakładach pracy lub szkołach.2. JavaScript, DOM (Document Object Model), XMLHttpRequest, ewentualnie jQuery czy Prototype dla ułatwienia pisania - do tworzenia interaktywnych stron, efektów typu rozwijanie i zwijanie tekstu, zakładki bez przeładowywania strony itd.
Tak... ładnie to wygląda ale niestety średnia prędkość łącza internetowego na osobę w tym kraju jest tragiczna dlatego warto siedzieć i robiąc coś, sprawdzać ile to waży. Najlepszym rozwiązaniem są małe animacje skrzętnie wplecione w witrynę. No i jeżeli ktoś tworzy kluczowe elementy strony jak menu nawigacyjne to warto zaopatrzyć się w alternatywę w razie czego.4. Flash - animacje, niekiedy całe strony. Ważne tylko żeby flash nie utrudniał korzystania ze strony.
-
Przemek2222
A z jakich programów polecacie korzystać do tworzenia stron?
Ja myślałem na początku o kupnie Pajączka ale trochę poczytałem i doradzono mi używanie bezpłatnego EdHTML?
Co o nim sądzicie? Czy on pozwali na tworzenie troche bardziej rozbudowanych serwisów z CSS , PhP i MSQL? a może macie jakies inne programy?
Ja myślałem na początku o kupnie Pajączka ale trochę poczytałem i doradzono mi używanie bezpłatnego EdHTML?
Co o nim sądzicie? Czy on pozwali na tworzenie troche bardziej rozbudowanych serwisów z CSS , PhP i MSQL? a może macie jakies inne programy?
-
ooo_michal
- Przelotem

Notepad++, kED, RJ TextEd no i oczywiście Notatnik
ale był już podobny wątek to możesz tam poszukać innych.
Sam używam EdHTML. Można mu wskazać adres do PHP, mySQL, Pearl itp dzięki czemu na podglądzie od razu będziesz mógł przetworzyć kod (choć osobiście używam przeglądarki z magicznym localhost w adresie). Kolorowanie składni, wiele gotowych funkcji w PHP (prototypy warunków, pętli itp itd etc), elementów z HTML itp, współpraca z wieloma językami, wybieranie kodowania dla dokumentów (w trakcie pisania ustawie Ci takie kodowanie jakie sobie życzysz ) itp itd etc. Ogólnie program bardzo dobry i szczerze polecam a nad zaletami można się chwile rozwodzić