[XML] Jakie ma wady XML??
[XML] Jakie ma wady XML??
Witam.
Jakie ma wady XML?
Jakie ma wady XML?
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Re: [XML] Jakie ma wady XML??
Moim zdaniem pytanie (wlasciwie to odpowiedz) w ankiecie jest bledne - nie da sie stworzyc serwisu internetowego w samym xml. W sieci jest strasznie duzo informacji o xmlu, poszukaj, a na pewno znajdziesz interesujace Cie informacje.
No właśnie.......
.......już znalazłem interesujące mnie informacje w Internecie.
A co do ankiety, to wiem, że nie da się zrobić strony w samym XML, ale chodziło mi oto, czy będziemy korzystali tylko z HTML, XHTML, Flasha czy z połączenia którejś z wyżej wymienionych technologii z XML.
Zastanwiam się teraz, czy jest sens stosowania XMLa w Internecie. To oczywiście zależy od wielu czynników.
.......już znalazłem interesujące mnie informacje w Internecie.
A co do ankiety, to wiem, że nie da się zrobić strony w samym XML, ale chodziło mi oto, czy będziemy korzystali tylko z HTML, XHTML, Flasha czy z połączenia którejś z wyżej wymienionych technologii z XML.
Zastanwiam się teraz, czy jest sens stosowania XMLa w Internecie. To oczywiście zależy od wielu czynników.
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Hm. Wiesz można zrobić stronę korzystając z XML, HTML, Flasha, PHP, CSS, Java Scriptu
Więc powinieneś to w ankiecie zmienić 
Ja osobiście używam HTML i PHP no i oczywiście dla urozmaicenia i poprawności czcionek i kolorystyki stylów CSS.
Ja osobiście używam HTML i PHP no i oczywiście dla urozmaicenia i poprawności czcionek i kolorystyki stylów CSS.
Chciałem zmienić opcję w ankiecie, ale................nie mogę, bo nie wiem jak.
Nigdzie nie mogę znaleźć opcji do zmiany ankiety.

-
Bartosz Olszewski
- Działa

Bo to tylko moderator może
Bo na forum wi.pl nie każdy użytkownik ma prawo do edytowania swoich postów, więc tylko moderatorzy i administratorzy mogą to robić 
No, ale nie ważne jest, aby teraz zmieniać bo zostałeś naprowadzony jaki błąd popełniłeś. Tak jak pisałem stronę mogę zrobić używając 6 jezyków. A iniside zapewne dorzuciłby jeszcze ASP. Net
Więc 7 języków.
Pamiętaj stronę możesz tworzyć różnymi bajerami, ale nie przesadź, aby się nie czekało godzinę na wgranie jej
No, ale nie ważne jest, aby teraz zmieniać bo zostałeś naprowadzony jaki błąd popełniłeś. Tak jak pisałem stronę mogę zrobić używając 6 jezyków. A iniside zapewne dorzuciłby jeszcze ASP. Net
Pamiętaj stronę możesz tworzyć różnymi bajerami, ale nie przesadź, aby się nie czekało godzinę na wgranie jej
Wiem, ale nie oto mi chodziło. Chodziło mi o języki client-side, ale te podstawowe (HTML, XHTML, a nie o JavaScript, VisualBasicScript), bo PHP czy ASP to języki server-sideBartosz Olszewski pisze:Tak jak pisałem stronę mogę zrobić używając 6 jezyków. A iniside zapewne dorzuciłby jeszcze ASP. NetWięc 7 języków.
Chodziło mi o podstawy strony WWW -
** czy będzie wykonana standardowo: HTML;
** czy będzie wykonana w najnowszym standardzie: XHTML;
** czy będzie wykonana w całości w technologii Flash;
** czy będzie korzystała, z któregoś z powyższych języków/technologii w połączeniu z XML.
Wiem, wiem, źle skonstruowałem pytania, i wogóle całą ankietę, ale to wynikło z pośpiechu i braku czasu.
A co do:
Wiem, wiem......Bartosz Olszewski pisze: Pamiętaj stronę możesz tworzyć różnymi bajerami, ale nie przesadź, aby się nie czekało godzinę na wgranie jej
-
Bartosz Olszewski
- Działa

No to ja powiem, że póki co nie znam XML, ale mam zamiar się go nauczyć. Wniosek z tego, że opieram strony na HTMLu i PHP.
Dokładnie tak jak pisałem - strona nie powinna mieć bajerów tych wszystko ruchome święcące czy jeszcze jakieś bo taka nie dość, że dużo zajmuje na serwerze to w dodatku długo się wczytuje.
Wniosek z tego prosty, że lepiej prosto stworzyć strone ale w dobrej jakości grafikę i dobrze dobraną kolorystykę niż bawić się jakimi kolwiek bajerami.
Dokładnie tak jak pisałem - strona nie powinna mieć bajerów tych wszystko ruchome święcące czy jeszcze jakieś bo taka nie dość, że dużo zajmuje na serwerze to w dodatku długo się wczytuje.
Wniosek z tego prosty, że lepiej prosto stworzyć strone ale w dobrej jakości grafikę i dobrze dobraną kolorystykę niż bawić się jakimi kolwiek bajerami.
A kto powiedział, że mam zamiar umieszczać jakieś bajery na stronie? Nie mam zamiaru - to jest zbędne i amatorskie.Bartosz Olszewski pisze: Dokładnie tak jak pisałem - strona nie powinna mieć bajerów tych wszystko ruchome święcące czy jeszcze jakieś bo taka nie dość, że dużo zajmuje na serwerze to w dodatku długo się wczytuje.
XML to nie jest bajer - to jest coś ogromnego, co można wykorzystać w wielu dziedzinach.
P.S. Hmm. Nie wiem po co założyłem wogóle ten topic.
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Hm. To już Ty powinieneś wiedzieć po co zakładałeś temat. Wiem że XML jest dobry w tworzeniu stron www, ale wspomniałem Ci tylko, że tworzyć możesz i za pomocą stu języków, ale obyś nie przesadził z elementami bajerowskimi na stronie 
Zadam jeszcze raz pytanie:
XML - jakie ma wady? - bo zalety już znam
XML - jakie ma wady? - bo zalety już znam
Najważniejszą zaletą XML jest to że jest multipaltoformowy. I przy wykorzystani z odpowiednim językiem (ASP .NET ofc
). Staje sie potężnym językiem. Nie ma potrzeby pisanie w HTML (zostanie automatyczine wygenerowany przez serwer zależnie od typu przeglądarki). Jest to niewąpliwa zaleta XML. Następna rzecz daje sie doskonale wykorzytsać jako baza danych.
Wady. No coż ogromna złożoność. Jeden drobny błąd i leżymy...
Pozatym XML nie ma praktycznie żadnych wad. Ogromne możliwości, i praktycznie nie ograniczone możliwości...
Wady. No coż ogromna złożoność. Jeden drobny błąd i leżymy...
Pozatym XML nie ma praktycznie żadnych wad. Ogromne możliwości, i praktycznie nie ograniczone możliwości...
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Sądze, że wady tego języka oraz największe problemy z tym językiem poznaje się wtedy kiedy się w nim pisze i biegle się go używa we wszystkich stronach www.
Kiedyś dostałem radę na szybkie nauczenie się robienia stron www we wszystkim co było możliwe:
Pierwsza strona: HTML
Druga strona: XML
Trzecia strona: PHP
Czwarta strona: Flash
+ do każdej style CSS
Wtedy każdą stronę robisz w innym języku, co daje Ci, że w ciągu jakiegoś czasu masz 4 strony wykonane za pomocą 4 różnych języków, co daje, że znasz już 4 języki do tworzenia www
Kiedyś dostałem radę na szybkie nauczenie się robienia stron www we wszystkim co było możliwe:
Pierwsza strona: HTML
Druga strona: XML
Trzecia strona: PHP
Czwarta strona: Flash
+ do każdej style CSS
Wtedy każdą stronę robisz w innym języku, co daje Ci, że w ciągu jakiegoś czasu masz 4 strony wykonane za pomocą 4 różnych języków, co daje, że znasz już 4 języki do tworzenia www
Tak, tak. - zgadzam się. Ale zalety już znam.iniside pisze: Najważniejszą zaletą XML jest to że jest multipaltoformowy. I przy wykorzystani z odpowiednim językiem (ASP .NET ofc). Staje sie potężnym językiem. Nie ma potrzeby pisanie w HTML (zostanie automatyczine wygenerowany przez serwer zależnie od typu przeglądarki). Jest to niewąpliwa zaleta XML.
Tak, tak. - z tym też się zgadzam, jednak zależy jaka będzie to baza danych. Jeśli będzie to baza, w której dane lub układ bazy się często zmieniają, to XML się do tego nie nadaje, bo jest zbyt dużo roboty. Ale gdy, będzie to np. bardzo obszerna dokumentacja to XML jest wprost stworzony do tego i należy to wykorzystać.iniside pisze: Następna rzecz daje sie doskonale wykorzytsać jako baza danych.
To fakt.iniside pisze: Wady. No coż ogromna złożoność. Jeden drobny błąd i leżymy...
W tym sęk, dlatego zadałem to pytanie na Forum, bo sam nie mogłem się ich zbytnio dopatrzeć.iniside pisze: Pozatym XML nie ma praktycznie żadnych wad. Ogromne możliwości, i praktycznie nie ograniczone możliwości...
----
Pozdrawiam