Funkcja przycisku włączana wraz z animacją...

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
3DH
Nowy
Nowy

Funkcja przycisku włączana wraz z animacją...

Post autor: 3DH »

Jak zrobić aby jednen z przycisków włączał się równo z animacją? Innymi słowy, żeby był domyślnie aktywny zaraz po pokazaniu się. Np. w tej galerii aktywnym przyciskiem będą "ludzie", a reszta ("przyroda" i "inne") będzie wyłączona. Jest na to jakiś prosty sposób?
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: Funkcja przycisku włączana wraz z animacją...

Post autor: Marek_bf »

Kod: Zaznacz cały

button.enable = false;
button.enable = true;
3DH
Nowy
Nowy

Kurcze, nie o to mi chodziło. Te kody całkowicie włą. i wył. funkcje przycisków, a mnie chodziło o samą funkcje włą. przycisku (button on). Postaram się wyjaśnić to dość dokładnie. A więc tak, w przyciskach "ludzie, przyroda i inne" używam takich kodów:

// Button on:
this.enabled = false;

// Button off:
element ("mc_b1a").gotoAndPlay("Scene hide");
this.enabled = true;

// Mouse over:
element ("mc_b1a").gotoAndPlay("Scene show");

// Mouse leave:
element ("mc_b1a").gotoAndPlay("Scene hide");
Teraz chodzi mi o to, aby przycisk "ludzie" był włą. i aktywny tak, jakby ktoś wybrał go ręcznie... :roll: Coś jakby:

button.button on
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Ja też nie wiem, o co Ci chodzi. Tym bardziej, że kod, który podajesz nie jest kodem stosowanym we Flashu. Może w końcu przesiądź się na Flasha wszystkim będzie łatwiej? :)
3DH
Nowy
Nowy

Tak myślałem :roll: Sprawa wydaje się dość prosta, ale nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć...

Apropos Flasha, to nie wiem czy będzie łatwiej. Mam flasha, ale niestety spora część Twoich gotowców i próbek nie działa (na pewno domyślasz się dlaczego tak jest).

Nic to. W każdym razie dziękuję za dobre chęci.
ODPOWIEDZ