poszukuję algorytmu na część wspóną zbiorów

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
ftalo

poszukuję algorytmu na część wspóną zbiorów

Post autor: ftalo »

mam taką tablice 2 wymiarową

[
[0,3],
[2,4],
[4,5],
[6,11],
[7,10]
]

liczby sa punktami na osi liczowej
1 klumna tablicy to początek zaznaczenia,2 kolumna to koniec zaznaczenia

poszukuję algorytm który zwróci mi inną tablicę 2 wymiarową z częściami wspólnymi

Ayb lepiej zrozumieć,przedstawiłem oś ze zbiorami na rysunku
Obrazek

czyli powinno wyjść

[[0,5],[6,11]]

gdyby było możliwe to chciałbym jeszcze wiedzieć który zbiór z którym ma części wspólne,ale jeśli wyjdzie prawidłowo to wyżej to i tak będzie sukces
Próbowałem rozgryźć ten algorytm od jakiegoś czasu ale ciągle mi coś niewychodzi
ryedstar
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: poszukuję algorytmu na część wspóną zbiorów

Post autor: ryedstar »

To jeszcze dodaj w jakim języku. Niby temat działu wskazuje na JS, ale może Ci chodzi o coś innego ;]

Nie jest to takie trudne w sumie.
Może przydatna się okaże moja podpowiedź ogólna.
W trakcie szukania części wspólnej zrób tablice wartości (liczb), które są w przedziałach. Mogą się powtórzyć. To nie jest ważne.
Potem posortuj od najmniejszej do największej.
Następnie przeleć po wszystkich. Jeżeli dla jakiejś wartości nie znajdziesz wartości równej lub o jeden większej (lub o jakiś inny skok, który jest najmniejszym możliwym - w tym przypadku jeden z tego co widzę) to będzie oznaczać, że jest to wartość końcowa przedziału który właśnie przeleciałeś.
Teraz wystarczy zrobić tak, że przy rozpoczynaniu przechodzenia po posortowanych wartościach wrzucisz początek zakresu do jakiejś zmiennej i masz zakres gotowy. I teraz znów szukasz początku, później końca a to w pętli ;)
ftalo

Re: poszukuję algorytmu na część wspóną zbiorów

Post autor: ftalo »

To nie było takie proste.
Skupiłem się chwilę i napisałem.Czasem tak mam że przez jakis czas nie mogę ogarnąć myślami jakiego algorytmu a za kilka miesięcy od nowa go robię i działa
http://ftalo.ovh.org/e/dodawanie_zbiorow2.htm
Jest on niezbędny do zrobienia gry i sprawdzania kolizji pozycji obiektów.
ODPOWIEDZ