Sprawdzanie strony pod różnymi przeglądarkami - w tym IE 6 i
Sprawdzanie strony pod różnymi przeglądarkami - w tym IE 6 i
Witajcie
Powiem szczerze, że troche szukałem w necie, ale nie bardzo wiem jak się zapytać
Chodzi mi o temat sprawdzania poprawności wyswietlania strony pod np:
- Opera
- FF
- Safari
- IE 6 (!)
- IE 7 (!)
Chodzi mi głównie o to, jak sprawdzić wygląd pod IE 6 i IE 7. W systemie mam najnowszą czyli IE 7. Wykombinowałem, że odinstaluję 7 i ściągnę ją w wersji portable. Niby wszystko jest oki, ale 6 zgłupiała i dziwne rzeczy robi I nasunęło mi się pytanie:
Jak (legalnie) robią to fachowcy. Przecież wersja portable nie jest legalna itp. Nie to zebym chciał być zupełnie ok wobec Microsoftu, ale chyba są jakieś inne rozwiązania?
Pewnie, najlepiej nauczyc sie hacków pod przeglądarki, ale to jeszcze nie mój poziom, zeby wierzyć w ciemno samemu sobie
Proszę o podpowiedź - jak sprawdzać pod IE 6 i 7
Z góry ogromnie dziekuję za pomoc
Batgraf
Powiem szczerze, że troche szukałem w necie, ale nie bardzo wiem jak się zapytać
Chodzi mi o temat sprawdzania poprawności wyswietlania strony pod np:
- Opera
- FF
- Safari
- IE 6 (!)
- IE 7 (!)
Chodzi mi głównie o to, jak sprawdzić wygląd pod IE 6 i IE 7. W systemie mam najnowszą czyli IE 7. Wykombinowałem, że odinstaluję 7 i ściągnę ją w wersji portable. Niby wszystko jest oki, ale 6 zgłupiała i dziwne rzeczy robi I nasunęło mi się pytanie:
Jak (legalnie) robią to fachowcy. Przecież wersja portable nie jest legalna itp. Nie to zebym chciał być zupełnie ok wobec Microsoftu, ale chyba są jakieś inne rozwiązania?
Pewnie, najlepiej nauczyc sie hacków pod przeglądarki, ale to jeszcze nie mój poziom, zeby wierzyć w ciemno samemu sobie
Proszę o podpowiedź - jak sprawdzać pod IE 6 i 7
Z góry ogromnie dziekuję za pomoc
Batgraf
-
ooo_michal
- Przelotem

Re: Sprawdzanie strony pod różnymi przeglądarkami - w tym IE 6 i
Ja mam w systemie zainstalowaną wirtualną maszynę z XP i IE6 a na normalnym XP IE7. Mam jeszcze WIN98 z IE5.5 ale prawie go nie używam.
tak, ten pomysł też mi podsunięto. Dzieki za podpowiedź, bo to dobre rozwiazanie.
Z zasady staram sie raczej przekopaćgoogle i fora niż zadawać od razu pytania i ten post był wynikiem - juz zniechęcenia
, ale znalazłem jeszcze inne wyjście.
Program Multiple IE instaluje wszystkie wersje IE od 3 do 6 i wystarczy, ze mam systemowy IE7
Swoja drogą nie szukałbym 6, lae na drugim kompie instalowałem śwueży system i była jeszcze w nim 6. Wszedłem na stronę, która właśnie robię i pod IE 6 divy mi się rozjechały
. Pod IE 7, FF i Operą oki.
Nie wiem, ręce mi czasem opadają , jak widzę coś innego pod IE.
Wiem, że pisze się chyba oddzielnie css dla IE 6, IE 7, Czy jest gdzieś konkretny opis jak to stosować ?
Z zasady staram sie raczej przekopaćgoogle i fora niż zadawać od razu pytania i ten post był wynikiem - juz zniechęcenia
Program Multiple IE instaluje wszystkie wersje IE od 3 do 6 i wystarczy, ze mam systemowy IE7
Swoja drogą nie szukałbym 6, lae na drugim kompie instalowałem śwueży system i była jeszcze w nim 6. Wszedłem na stronę, która właśnie robię i pod IE 6 divy mi się rozjechały
Nie wiem, ręce mi czasem opadają , jak widzę coś innego pod IE.
Wiem, że pisze się chyba oddzielnie css dla IE 6, IE 7, Czy jest gdzieś konkretny opis jak to stosować ?
-
ooo_michal
- Przelotem

Jeśli używasz php to sprawa jest niemal banalna - php sprawdza jaką przeglądarkę używasz i ładuje odpowiedni plik css.
Bez php też się da np. JavaScript zmienia plik css jeśli użytkownik kozysta z IE6.
Można też wszystko umieści w jednym pliku css ale wtedy trzeba już znać hacki choć dla prostych problemów z wysokością, szerokością, obramowaniem itp. wystarczy kilka prostych sztuczek.
Bez php też się da np. JavaScript zmienia plik css jeśli użytkownik kozysta z IE6.
Można też wszystko umieści w jednym pliku css ale wtedy trzeba już znać hacki choć dla prostych problemów z wysokością, szerokością, obramowaniem itp. wystarczy kilka prostych sztuczek.
właśnie o takie hacki mi chodziło. Poszukam w googlelementarzu 
Tak, uzywam php i muszę popróbować tej detekcji. Problem tylko pozostaje - znaleźć jakieś specyfikacje - jak pisać pod IE 6, jak pod IE 7
Poszukam, dzieki za pomoc
Tak, uzywam php i muszę popróbować tej detekcji. Problem tylko pozostaje - znaleźć jakieś specyfikacje - jak pisać pod IE 6, jak pod IE 7
Poszukam, dzieki za pomoc
-
ooo_michal
- Przelotem

Mam gdzieś opis takich kilku prostych sztuczek ale dziś nie chce mi się go szukać. Jutro po południu mogę to Ci to objaśnić.
Będę Ci Bardzo wdzięczny 
Możesz podać tu (na pewno przyda się nie tylko mi) lub też na GG 1175858
Możesz podać tu (na pewno przyda się nie tylko mi) lub też na GG 1175858
A propos MultipleIE należy pamiętać, że troszkę inaczej (nie wiem czemu) interpretuje JS, więc nie zdziw się, że czasem skrypty poprawnie napisane nie działają.
a, to dlatego
Wyskakuje mi okienko z alertem, ale sprawdziłem na innych stronach, nie robionych prze ze mnie i było to samo, więc doszedłem do wniosku, że to nie moja wina
Dobrze, ze to ktos potwierdził.
Na tej stronie możesz sprawdzić swoją stronę pod sporą ilością przeglądarek:
http://browsershots.org/
Mam nadzieję, że Ci pomogłem
http://browsershots.org/
Mam nadzieję, że Ci pomogłem
Wersje stand alone przeglądarki IE powinny pomóc:
Np:
Np:
Kod: Zaznacz cały
http://www.google.com/search?hl=pl&client=opera&rls=pl&hs=FoM&q=IE6+stand+alone&btnG=Szukaj&lr=